Experţii internaţionali atrag atenţia asupra escaladării manifestărilor anti-romi în Europa

Președintele Asociației Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu, a participat, în perioada 1 – 2 iunie, la Praga, în Cehia, la seminarul internațional cu tema ”New faces of anti-gypsyism în modern Europe” organizat de Asociația Slovo 21 și Studio Production Saga. Seminarul, desfășurat la Cultural American Center din Praga, a reunit experți internaționali care au atras atenția asupra escaladării fenomenului de anti-țigănism în statele europene. Experții internaționali au lansat un apel către Consiliul Europei să acorde prioritate luptei împotriva discriminării și segregării în rândul populației.

Seminarul ”New faces of anti-gypsyism în modern Europe” a pus față în față, pentru două zile, experți internaționali din mai multe state europene. Luările de cuvânt au fost axate pe problematica incluziunii sociale a romilor și a escaladării fenomenului anti-țigănismului în societatea europeană modernă.

Structurat în cinci sesiuni desfășurate în două zile, seminarul a debutat cu un panel de lucru intitulat ”Rădăcinile, contextul istoric, cauzele și consecințele anti-țigănismului”, prezidată de Hristo Kyuchukov, unul dintre cei mai cunoscuți experți europeni pe problematica limbii romani, a educației copiilor romi și a culturii rome. Experții internaționali au dezbătut tematica anti-țigănismului în Europa contemprorană, implicarea instituțiilor și organizațiilor internaționale în combaterea acestui fenomen, precum și exemple de bună practică în combaterea rasismului în statele europene.

Președintele Asociației Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu, a luat cuvântul în cea de a doua zi a  semninarului, în secțiunea destinată manifestărilor anti-țigănismului în statele europene şi a prezentat situaţia actuală a romilor din România, trecând în revistă istoria acestei minorităţi, evoluţia policitilor sociale, precum şi a programelor de incluziune destinate romilor.

 Acesta a exemplicat manifestările antițigănești din țara noastră, dar mesajul său a fost concentrat pe progresul înregistrat de țara noastră în domeniul incluziunii sociale a romilor. Gruia Ioan Bumbu a subliniat în mesajul său importanța activității mediatorilor sanitari și scolari în dezvoltarea comunităților de romi din România, precum și demersurile societății civile și ale autorităților privind îmbunătățirea calității vieții în cadrul comunităților cu risc de excluziune socială, reducerea segregării sociale și a discriminării persoanelor de etnie romă.

Un punct important al discursului preşedintelui Asociaţiei Pakiv România a fost prezentarea direcţiilor strabilite de strategia naţională a ţării noastre privind minoritatea romă. „Pentru perioada 2011 – 2020 scopul acestei strategii a Guvernului este de a asigura incluziunea socială, dezvoltarea economică şi culturală a cetăţenilor români de etnie romă prin punerea în aplicare a politicilor integrate privind educaţia, sănătatea, ocuparea forţei de muncă locuinţe şi infrastructura socială. De asemenea, strategia Guvernului îşi propune să instituţionalizeze obiectivele politice asumate de Guvern pentru cetăţenii români de etnie romă, includerea pe ordinea de zi a autorităţilor a problemelor cu care se confruntă comunităţile de romi pentru ca autorităţile locale şi centrale să ia măsuri concrete care să conducă până în 2020 la integrarea economică şi socială a persoanelor de etnie romă”, a subliniat Gruia Ioan Bumbu.

Preşedintele Asociaţiei Pakiv România a concluzionat că „deşi în ultimii ani s-au înregistrat progrese, romii din ţara noastră se confruntă în continuare cu probleme care cer soluţii. Este important ca eforturile şi acţiunile menite să reducă ura, stereotipurilor şi discriminarea persoanelor de etnie romă să fie susţinute în continuare atât de către societatea civilă, cât şi de către autorităţiile române şi europene. Împreună vom găsi o cale de a dezvolta cadrul necesar pentru a crea condiţiile unei mai bune pentru noi şi pentru Europa”.

La finalul lucrărilor seninarului experţii internaţionali au semnat o declaraţie comună adresată Comisiei Europene în care lansează un semnal de alarmă privind manifestările discriminatorii la adresa persoanelor de etnie romă şi în care solicită instensificarea eforturilor în reducerea fenomenului de anti-ţigănism în statele membre ale Uniunii Europene.

Seminarul internațional ”New faces of anti-gypsyism în modern Europe” face parte din acţiunile desfăşurate în cadrul Festivalului internațional al romilor de pretutindeni Khamoro. Manifestarea este dedicată promovării culturii rome, integrării sociale a persoanelor de etnie romă din lume, dezvoltării unei societăți multiculturale, precum și îmbunătățirii relației dintre populația majoritară din Cehia și minoritățile naționale. Festivalul Khamoro este organizat la Praga începând din 1999, reunind artiști romi din întreaga lume. Anul aceasta au participat artiști din Europa, America de Sud și Africa. Organizațiile internaționale au apreciat că în prezent în lume, pe toate continentele, numărul persoanelor rome depășește 60 de milioane, în timp ce în Europa populația romă este estimată la circa 10 milioane de persoane.

aracerвзломать аккаунт вконтакте онлайн бесплатно

Despre Redacția ProAlba 30192 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*