“Există viață după alegeri”. Interviu Cornel George Comșa

comsa cornelActivitatea unui deputat care vrea să se țină de treabă este consistentă și îi ocupă 90% din viață/ Eu nu prea sunt în vacanță parlamentară, tocmai pentru că doresc să mă întâlnesc foarte des cu cetățenii/ Adevaratul primar al Municipiului Alba Iulia este Dorin Șerdean/ În septembrie vom avea lansarea oficială a Inițiativei Civice Vieru-Comșa/ Singurul partid din Alba cu structuri solide este PDL/ PP-DD și PSD trebuie să colaboreze mai strâns în județul nostru/PP-DD și PSD Alba pot câștiga județul în 2016

Domnule Comșa, e cunoscut deja faptul că în campaniile electorale Colegiile, ziarele șamd sunt înțesate de panouri cu promisiuni și vorbe „dulci”. Cum se face că, imediat după alegeri, în majoritatea cazurilor, parlamentarii români devin „invizibili”  în viața comunității?

Ceea ce spuneți este parțial adevărat, însă generalizarile fac rău instituției Parlamentului României. Atitudinea unor deputați sau senatori care sunt prinși dormind la ședințele de plen sau jucându-se pe computer în timpul ședintei sau votând în necunoștiință de cauză sunt lucruri care fac rău atât imaginii cât și consistenței instituției pe care o reprezint și eu de câteva luni încoace. Parlamentul este la cote atât de joase de popularitate datorită acestor oameni dar și a clișeelor livrate zilnic de mass-media care, atunci când e vorba de dat vina pe cineva, se leagă de parlamentari. Nu este în totalitate corect și vreau să știți că activitatea unui deputat care vrea să se țină de treabă, este foarte consistentă și îi ocupă 90% din viață.

comsa cugirCum adică ? Puteți detalia?

Cu plăcere. Vă spun în câteva cuvinte că sunt câteva valențe, poate mai puțin cunoscute, ale activității unui deputat. Mai întâi sunt ședințele de plen care se desfășoară luni, marți, miercuri sau, în cazuri excepționale (bugetul sau alte legi importante), chiar și sâmbăta sau duminica. În al doilea rând, sunt ședințele Comisiilor de specialitate, adica linia profesionala a activitatii parlamentare, fiecare deputat sau senator făcând parte din una, două sau chiar trei comisii. Acestea se desfășoară marți, miercuri, joi sau chiar în weekend, în cazuri excepționale. Apoi, urmează activitatea în teritoriu. Vineri și sâmbătă suntem în Colegiul în care am fost aleși sau în circumscripție unde avem audiențe, diferite evenimente etc. Adăugați la cele de mai sus, în cazul meu, faptul că sunt președinte de filială județeană și vin acasă, în Alba, să convoc un Birou Județean de Coordonare sau un BPJ, că trebuie să rezolv problemele care apar în plan politic, să îmi motivez oamenii etc. Peste toate acestea, fiecare parlamentar are o activitate legislativă în sensul că participă sau inițiază proiecte de lege, moțiuni simple sau de cenzuă, interpelări etc. Toate acestea pot fi regăsite de oricine dorește pe situl Camerei la adresa www.cdep.ro. Eu sunt și Secretar al Comisiei de Politică Externa, sunt delegații străine pe care le primim la Parlament sau avem deplasări externe pentru a reprezenta Parlamentul României, până la urmă națiunea română. Deci nu e nimic simplu. Viața ta privată se îngustează atât de mult încât îți rămâne foarte puțin timp pentru familie, prieteni sau pentru tine însuți.

Mi-ați spus, la un moment dat, că în ceea ce vă privește există viață si după alegeri. Cum abordați relația cu locuitorii Colegiului dvs dar și cu cei ai județului în timpul vacanței parlamentare?

Eu nu prea sunt în vacanță, tocmai pentru că nu vreau să ratez ocazia de a mă întâlni cât mai des cu cetățenii și de a înțelege bine care sunt nevoile reale ale județului. Spre exemplu, dacă în timpul sesiunii parlamentare am mers mai mult la cele două birouri parlamentare deschise la Aiud și Ocna Mureș, în săptămânile acestea am ieșit foarte mult în județ, chiar și în afara Colegiului meu, întrucât responsabilitatea mea este pe întreaga circumscripție, pe întreg județul Alba.

comsa PonorCum ați evalua situația în teritoriu a partidelor parlamentare?

În județul Alba singurul partid cu structuri solide este PDL. Acest lucru se datorează unei activități intense în teritoriu, unei bune selecții la nivelul candidaților pentru primării și consilii locale, precum și racolărilor politice din PSD, practicate la timp și cu bani serioși. PSD alături de PP-DD au cel mai bun potențial de creștere în 2014 și 2016. Voturile acordate USL în județul Alba au fost 75% pentru PSD de fapt, însă negocierea Atanasiu-Dîrzu a făcut ca PNL să obțină 75% din candidaturile cu șansă, iar PSD să culeagă firimiturile de pe masă. PSD, după ce USL se va destrăma, va lua de trei ori mai multe voturi decât PNL în județul Alba. Se va vedea în europarlamentare. PNL are structuri locale slabe, cu unele excepții unde au avut noroc de primari eficienți. Este de notorietate faptul că filiala Alba Iulia a PNL nu există, iar când se reunește Biroul lor județean, calitatea oamenilor care vin din județ este mult peste cea a firavilor dar versatililor lideri care s-au suit pe PNL și îl controlează de peste douăzeci de ani.  În ceea ce priveste PP-DD, noi am luat 15% pe o bază socială șubredă, fără structuri în teritoriu, fără primari sau consilieri locali, fără experiența anterioară a vreunui rând de alegeri. Stăm prost în zona Sebeș – Blaj, stăm bine pe colegiul meu Aiud-Ocna Mureș, și suntem la un nivel satisfăcător pe Cugir-Zlatna și în Apuseni. Am în plan să parcurg 15-20 de localități pe săptămână până în septembrie, pentru a restructura filialele acolo unde e cazul, și a înființa unele noi acolo unde putem. Misiunea nu este deloc simplă pentru că oamenii, oricât ar vrea politicienii să creada altfel, au o viață a lor, și nu sunt interesați de politică deloc în anii ne-electorali.

De ce nu a suferit nici o consecință politică Teodor Atanasiu pentru trădarea PSD și distrugerea USL la nivelul județului Alba? 

Pentru că astfel de excepții au mai fost tolerate și în alte județe, iar Crin Antonescu nu are nici un interes să își destabilizeze o filială, atât de aproape de alegerile prezidențiale. Am aflat direct din anturajul lui Crin că acesta știe că filiala Alba îi este încă fidelă lui Tăriceanu, însă nu are cu cine să îl schimbe pe Atanasiu. În dialogul cu acest personaj apropiat lui Crin, am întrebat – ce spuneți de primarul din Cugir? Dar de Florin Roman, vice-presedintele Consiliului Județean? Răspunsul a fost – primarul din Cugir e prea tânăr, iar Roman nu știe să scrie corect gramatical, chiar dacă a fost jurnalist la începuturile carierei sale. Am rămas perplex la asemenea răspunsuri, dar am înțeles că Atanasiu va rămâne ani buni în fruntea PNL Alba. De fapt,cred că Atanasiu și Hava sunt foarte asemănători în gestionarea afacerilor interne de partid, ambii au pârjolit locul în jurul lor, fără să lase șansa vreunui om valoros din PDL sau PNL să îi concureze.

Fără să dați nume, considerați că printre parlamentari, fie ei chiar și de Alba, există tipologia omului care promite, momește electoratul iar apoi,timp de patru ani, întoarce spatele oamenilor pe care ar trebui să-i reprezinte?

Bineînțeles. Dar acești oameni nu sunt preocupați nici măcar de propria lor carieră politica! Deci nu trebuie să aveți mari așteptări de la ei.

comsa sibotPotrivit legii, parlamentarii beneficiază, pe lângă salariu, de niște sume care să le acopere și alte cheltuieli privitoare la activitatea din Colegiu. Haideți să facem un exercițiu de sinceritate și să le spune oamenilor unde se „duc” banii încasați lunar de deputatul Comșa…

Ca deputat ai o indemnizație, echivalentul salariului, dar și o sumă forfetară cu care se acoperă cheltuielile activității. Eu am patru angajați la birourile mele deschise in Aiud si Ocna Mures, plătesc chirii și cheltuieli pentru două sedii, combustibilul pentru deplasări, service-ul mașinilor pe care le folosesc, abonamentele de presă și multe altele inerente. Nu neg faptul că fac donații din propriul buzunar pentru diverse cazuri sociale sau speciale pe care le întâlnesc în drumurile mele prin județ. De altfel primele trei indemnizatii – decembrie, ianuarie si februarie le-am donat integral unor familii din colegiu, pentru a-si cumpara lemne sa se incalzeasca pe timpul iernii. In luna iunie m-am ocupat si de copiii premianti din Unirea si Ocna Mures, creand special evenimente in care sa-i pot rasplati pentru munca si talentul lor. Nu a existat saptamana in care sa fi fost total rupt de judetul Alba si de oamenii care m-au trimis in Parlament. Am facut ceea ce era omeneste posibil ca reprezentat al unui partid aflat in opozitie.

În paralel cu partidul din care faceți parte ați demarat, de curând, un proiect civic legat de Alba Iulia și de județul Alba. Sunteți amabil să transmiteți statusul acestei inițiative?

Inițiativa Civică Vieru-Comșa este un proiect pentru cei care nu cred neapărat în partidele politice dar care cred în implicarea civică, socială. Inainte de acest proiect, am incercat de multe ori sa aduc o parte din acesti oameni in PP-DD, insa exista mereu un blocaj pe care unii dintre ei nu puteau sa il depaseasca. Fraza „nu pot veni in PP-DD dar as veni cu tine la oricare drum care nu are legatura cu politica”, repetata in varii forme de multi prieteni si oameni pe care ii admir, m-a facut sa regandesc implicarea in viata cetatii, sa deschid o noua perspectiva celor carora „li s-a acrit” cu politica, dar vor sa aiba un cuvant in spatiul public.  Am strâns la aceeași masă oameni în puterea vârstei, între 30 și 50 de ani, care au o profesie, care au un nume, care au dovedit ceva în viața asta, în afara politicii. În septembrie vom avea lansarea oficială și nu aș vrea să divulg până atunci prea multe.

Știu că, pentru o vreme, acum ceva ani, ați fost asistent universitar. V-aș propune să explicați ce înseamnă conceptul de „construct” la nivelul județului Alba?

În politică, un „construct” este un instrument prefabricat de influență politică și publică, un instrument care nu crește natural, de jos în sus, ci este creat de sus în jos pentru a folosi resurse de putere pe care nu le-a dobândit pe merit. Vă dau câteva exemple: UNPR sau, mai nou, Mișcarea Populară. Sunt niște invenții care nu au fost validate electoral dar care folosesc resurse extrase din partide politice și institutii, fără nici un pic de legitimitate ori decență. Sunt consternat să văd cum sunt manipulați oameni, prin pârghii nevăzute, ca să îndeplinească misiuni pentru care nu sunt nici pregatiti, nici „chemați” să o facă.

Ce se va întâmpla din toamnă cu alianța PDL-PNL din județul Alba? 

Aceasta toamna va fi interesanta din punct de vedere politic, si curiozitatea mea este la fel de mare precum a dumneavoastra. Victor Ponta va candida la Presedintia Romaniei. Cand si cum va anunta acest lucru, ramane de vazut. USL se va destrama, pe considerentul ca si Antonescu isi doreste sa fie Presedinte, deci inevitabilul se va produce. La nivelul Consiliului judetean va functiona o perioada scurta Alianta DA, in vigoare din 2012, pana la momentul in care Dumitrel va trebui sa dea rezultate in teritoriu, si se va calca pe bataturi, pentru europarlamentare cu liberalii. Pentru ca la acel moment PNL va fi in opozitie, la Bucuresti, PDL nu va mai avea nici un motiv sa mentina o alianta care nu aduce bani de la Guvern, si le mananca si din capitalul electoral pentru anul viitor. Alianta care se prefigureaza este PDL-PSD, in Consiliul Judetean.

Cum se va schimba colaborarea PP-DD – PDL la nivelul primăriei municipiului Alba Iulia?

La primărie cred că se va menține status-quo, cu Dorin Șerdean adevăratul primar al municipiului Alba Iulia și Mircea Hava principalul fericit din această ecuație „ne-contractuală”. Mereu îi reproșez lui Șerdean că nu știe să fructifice la nivelul imaginii munca lui intensă și constantă din primărie. Suntem și „certați” puțin pe această temă. Dorin Șerdean este de dimineața până seara în primărie, are audiențe, merge pe teren, se ocupă de cazurile sociale, descâlcește problemele generate de alții, în timp ce Mircea Hava și Paul Voicu trec o dată la patru-cinci zile pe acolo, sau la ședințele de consiliu unde trebuie să-și aranjeze apele pentru clienții lor tradiționali. Am înțeles că aparatul administrativ este controlat integral de două doamne, care au ceva „ranguri nobiliare” în Primaria Alba Iulia și care, la fel ca toți PDL-iștii conectați la ugerul primăriei, debordează de bunăstare și proprietăți pe care este imposibil să le justifice. Totul are însă limite, istoria ne-a arătat constant acest lucru, au căzut imperii, decum niște frății din-astea rudimentare care sufocă un oraș frumos ca al nostru…știți, când Carol I a devenit rege și dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen a preluat conducerea României, toate titlurile nobiliare au fost desfințate. Așa se va întâmpla și în 2016 la Alba Iulia.

comsa vintuPP-DD mai are vreo șansă să își revină, în lipsa OTV-ului?

Este complicat fara televiziunea care a pus bazele noastre electorale, insa nu e imposibil. Eu cred ca Ponta si Diaconescu vor depasi stadiul de conflict in care se afla de un an de zile si cele doua partide se vor gasi la guvernare impreuna in scurt timp. In Alba cel putin eu voi recomanda conducerii centrale sa colaboram mult mai strans cu PSD, pentru ca, in momentul de fata suntem ambele partide in opozitie, desi electoratul din Alba este unul de centru-stanga. Toti oamenii pe care ii primesc in audiente, chiar si lideri locali PSD ma intreaba de ce nu incercam sa ne unim impotriva aliantei Hava-Atanasiu care stapaneste judetul de 20 de ani. Cred ca PP-DD si PSD pot castiga tot mai mult din votul popular, si asta va putea fi verificat comparand rezultatele din 2012 ale celor doua partide, cu rezultatele pe care le vor obtine in 2014 si, sigur, cel mai important pentru judetul nostru, in 2016. Cu acceptul conducerii centrale, voi demara un dialog serios cu PSD Alba, pentru ca oamenii, de la Sibot la Cetatea de Balta si de la Garda la Blandiana asteapta altceva de la nivelul lor de trai, si acesta poate fi imbunatatit doar cu lideri noi in fruntea judetului in 2016.
Repere

Cornel George Comșa este absolvent al Facultății de Studii europene. Din octombrie 1999 și până în luna mai 2003 a fost implicat alături de reputatul profesor Marian Enache în două proiecte politice – Alianţa pentru România şi Partidul Noua Democraţie. Ulterior, ani la rând, a fost consilier al Familiei Regale a Romîniei. De asemenea, între 2007 și 2011 a fosat consultant politic pentru persoane publice aflate la vârful eșicherului politic.  Pe data de 16 martie 2012 a fost ales Preşedinte al PP-DD Alba. În momentul de față, PP-DD Alba are nu mai putin de 83 de aleși locali și județeni. Cornel Comșa este în prezent deputat în Colegiul 4 Aiud-Ocna Mureș. De asemenea, domnia sa e singurul parlamentar de Alba care deține o funcție într-una dintre comisiile Parlamentului României. Este vorba de cea de Secretar al Comisiei de Politică Externă.

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 17502 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*