Evoluția pieței aurului în ultimii zece ani

aurValoarea aurului tranzacționat în lume a crescut în ultimii zece ani de aproape opt ori, ajungând la 236 de miliarde de dolari, în timp ce cantitatea de aur aproape s-a dublat, până la 4.405 tone. Potrivit raportului anual emis de World Gold Council, anul de vârf în domeniu a fost 2008: valoarea aurului tranzacționat a crescut de la 69,3 miliarde de dolari în 2007 la la 104,3 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, anul următor a adus cea mai mică creștere a valorii totale a aurului de pe piață. De altfel,  2009 a însemnat și cea mai mare scădere de la un an la altul a cantității de aur deținute la nivel global, ajungându-se la 3.593 de tone, față de 3.720 de tone, câte se găseau în 2008.

Criza economico-financiară ajunsese una la nivel mondial, iar urmările s-au văzut și în industria aurului, în special în zonele care se adresează populației, ce a fost nevoită să strângă baierile pungii în 2009. Din această cauză, cererea de aur pentru bijuterii a atins în acel an minimul înregistrat în ultimul deceniu: 1.814 tone de aur, față de peste 2.700 de tone în 2005, de exemplu.

În ceea ce privește investițiile în lingouri și monede de aur, ultimii zece ani înregistrează o creștere relativ constantă atât a cantității, cât și a valorii aurului tranzacționat în acest scop. Cantitatea a crescut masiv față de anul anterior în 2008 și 2010, în timp ce pentru 2012 s-a înregistrat o ușoară scădere. Ca valoare, pentru aurul destinat investițiilor s-a plătit în 2008 de 2,5 ori mai mult decât în anul anterior!

Ca utilizări tehnologice, aurul este în continuare folosit în principal în industria electronică și electrotehnică, unde are mii de întrebuințări. Continuă și folosirea sa în medicina dentară, deși acest segment înregistrează scăderi odată cu dezvoltarea alternativelor ceramice și din aliaje de tipul cobalt-crom.

World Gold Council este organizația care reunește toți actorii implicați pe piața aurului și prezintă periodic informații privind tendințele de pe piața aurului. Cu sediul în Marea Britanie, WGC operează în India, Orientul Îndepărtat și Orientul Mijlociu, Europa și SUA. Printre membrii organizației se numără cele mai performante companii miniere la nivel mondial.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21547 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*