Eveniment online marca ADR Centru: „Fondurile nerambursabile sprijina dezvoltarea si digitalizarea afacerilor”

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru sprijina dezvoltarea mediului economic, investitiile in metode noi de productie sau de prestarea a serviciilor, procesele de inovare si de transfer tehnologic, pentru cresterea competitivitatii economice a Regiunii Centru. In acest context, ADR Centru a prezentat mediului de afaceri din Regiunea Centru importanta digitalizarii si posibilitatea de a depasi provocarile pe care le vom avea in tranzitia catre digitalizare. Am deschis dezbaterile pe aceasta tema printr-un eveniment intitulat Drumul catre Digitalizare, organizat la finalul lunii iunie 2020. Acum, in cadrul evenimentului Finantari pentru dezvoltarea si digitalizarea afacerii am prezentat resursele nerambursabile disponibile in acest moment care pot fi accesate de companii pentru dezvoltare si pentru digitalizare.

  ”Prin evenimentul organizat in vara am oferit companiilor interesate informatii practice despre etapele digitalizarii afacerii, ce solutii folosesc managerii pentru a-si administra mai bine compania si resursele, unde sunt obstacolele si oportunitatile digitalizarii proceselor de business, unde pot fi gasite solutiile pentru digitalizarea unei afaceri si pot fi gasiti expertii potriviti. Am atins mai putin aspectul finantarilor disponibile pentru domeniul digitalizarii deoarece, in acel moment, posibilitatea accesarii acestor fonduri era in stadiu de proiect. Acum, dupa ce am strans mai multe informatii si am invitat mai multi parteneri, am continuat suita acestor dezbateri, astfel incat sa furnizam un sprijin real si detalii cat mai exacte despre masuri de sprijin menite sa ”construiasca” acest drum catre digitalizare al firmelor din Regiunea Centru”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Alaturi de reprezentantii ADR Centru, la dezbatere au luat parte Adrian Panait, director in cadrul Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Ionut Tata, fondator ALT Brasov si Bogdan Pirvu din partea Universitatii ”Lucian Blaga” Sibiu.  Discutia a fost moderata de catre Ovidia Caba, director in cadrul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru. Invitatii au vorbit despre formele de sprijin din fonduri externe nerambursabile care sunt disponibile in acest moment sau care se vor lansa intr-un viitor apropiat, despre importanta procesului de digitalizare a activitatii microintreprinderilor, pornind de la serviciile suport oferite de hub-urile digitale, precum si despre noul portal al Comisiei Europene privind acordurile comerciale #EUTrade.

Prima prezentare din cadrul evenimentului a apartinut domnului Adrian Panait – reprezentantul Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri – care a prezentat detalii despre Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.130/2020, Acest act normativ se refera la masurile adoptate pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operational Competitivitate 2014 – 2020, in contextul crizei provocate de COVID-19. Au fost prezentate si discutate toate modificarile survenite in ultimul timp, pentru fiecare dintre cele 3 masuri cat si modalitatea prin care se poate aplica pentru finantare.

Lansarea celui de-al doilea apelul de proiecte POR in cadrul Axei prioritare 2 la nivelul Regiunii Centru, pentru Prioritatea de investitii 2.2, in vederea sprijinirii, crearii si extinderii capacitatilor avansate de productie si dezvoltarea serviciilor, a fost prezentata de catre Monica JorJ, reprezentantul ADR Centru. Aceasta a vorbit despre categoriile de cheltuieli eligibile, bugetul proiectelor, beneficiarii eligibili si termenele finale de depunere.

Programul National de Digitalizare Microintreprinderilor si pentru IMM, a fost prezentat de doamna Adriana Scheau, Director in cadrul ADR Centru. Implementarea Programului de digitalizare dedicat IMM-urilor a fost adoptata in contextul in care studiile Bancii Europene de Investitii dovedesc cum companiile extrem de digitalizate au facut fata mult mai usor crizei cauzate de pandemia COVID-19. Si din acest motiv, este esentiala accelerarea digitalizarii economiei. Programul va finanta doua tipuri de activitati: activitati pentru dezvoltarea de produse inovative in domeniul TIC si activitati de digitalizare a IMM-urilor, altele decat cele care au ca obiect principal de activitate TIC.

Avand in vedere negocierile pe tema viitorului Cadru Financiar Multianual 2021-2027(CFM), Comisia Europeana a propus un nou program de finantare, dedicat in exclusivitate sustinerii transformarii digitale a economiei si societatii europene. AstfelCentrele de inovare digitala (Digital Innovation Hubs – DIH) vor avea un rol esential in atingerea obiectivelor stabilite in cadrul  Programului Europa Digitala,  stimuland  utilizarea la scara larga a noilor tehnologii (inteligenta artificiala, HPC, blockchain etc.)  intr-un ecosistem caracterizat de un nivel adecvat de securitate cibernetica si favorabil inovarii si dezvoltarii digitale. La nivelul Regiunii Centru, in acest moment, sunt doua hub-uri digitale aflate intr-un concurs de proiecte. Ionut Tata, coordonator al FIT – Digital Innovation Hub a prezentat serviciile oferite companiilor de hub-ul de la Brasov, iar Bogdan Pirvu, coordonatorul LAB4COM, a prezentat serviciile oferite companiilor de hub-ul de la Sibiu.

Ultima prezentare a fost sustinuta de Emil Toma, expert in cadrul ADR Centru, care a vorbit despre #Access2Markets, portalul Comisiei Europene care ofera informatii comerciale despre tot ceea ce trebuie sa stie o companie care doreste sa exporta in afara granitelor UE. despre acordurile comerciale #EUTrade, taxe si norme pentru produse in UE si alte 120 de piete din intreaga lume.

In contextul actual in care interactiunea ne este limitata de pandemia de Coronavirus, consecintele economice se preconizeaza a fi foarte grave pentru multe companii din diferite domenii de activitate, in special in zona IMM. Limitarea posibilitatilor de interactiune intre oameni nu trebuie sa duca si la limitarea dezvoltarii companiilor, in special a celor din domeniile creative. Urmeaza o perioada in care oamenii vor fi nevoiti sa se deplaseze mai putin si sa incerce pe cat posibil sa rezolve totul de la distanta. Asistam la digitalizarea masiva a relatiilor umane, odata cu criza, si aceasta va avea un impact inevitabil asupra modelelor de business actuale.

Viitorul va fi mult mai digital decat trecutul si va da un impuls enorm tehnologiilor disruptive si dezvoltarii multor activitati in spatiul cibernetic.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 25376 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*