Eveniment de diseminare a proiectului Crocus derulat de Primăria Municipiului Alba Iulia, la Sinagoga din Alba Iulia

Mircea Trifu

În data de 18.11.2019, timp de aproape 2 ore, la cea mai veche sinagogă de zid din Transilvania, aflată în orașul de jos în Alba Iulia, a avut loc evenimentul de diseminare în cadrul proiectului Crocus, în care partener este și Primăria Municipiului Alba Iulia. Numele proiectului, finanțat prin programul european „Europa pentru Cetățeni”, provine de la brândușa galbenă (denumită și crocus yellow), floare prin care sunt comemorați cele 1,5 milioane de copii victime ale Holocaustului.

În cadrul proiectului pe lângă întâlnirea simbolică de ieri, elevii și cadrele didactice vor planta 3500 de brândușe galbene, cu scopul de a păstra vie memoria copiilor victime ale Holocaustului.

Cu acest prilej, începând cu ora 13.00, peste 200 de copii, elevi în școli și licee din Alba Iulia au participat la întâlnirea istorică cu Prim Rabinul Rafael Shaffer al Federației Comunităților Evreiești din România și cu Dl. Iancu Țucărman (În vârstă de 97 de ani), unicul supraviețuitor în viață din trenul morții care a plecat din Iași spre Podul Iloaiei, în fatidica vară a anului 1941.

În cadrul acestei întâlniri, Dl Rabin a prezentat auditoriului principalele momente din istoria poporului evreu, precum și informații prețioase despre istoricul comunității evreiești din Alba Iulia, singurul oraș din Transilvania unde populația evreiască avea toate drepturile. La dialog a participat și Doamna Lia Borza, președintele Comunității Evreiești din Alba Iulia,  căreia îi mulțumim pentru tot sprijinul oferit întotdeauna și pentru întreaga participare, cât și pentru faptul că a dat viață sinagogii din orașul nostru, prin evenimentele organizate acolo. Prim Rabinul Shaffer a vorbit și despre sărbătorile evreiești, despre obiceiuri și a răspuns și întrebărilor tinerilor interesați.

Cea de-a doua parte a evenimentului a fost marcată de povestirea evenimentelor tragice din timpul pogromului de la Iași din vara anului 1941. Unicul supraviețuitor rămas în viață din trenurile morții care au plecat din gara Iași, Domnul Țucărman, a povestit cu tărie, dar și cu lacrimi în ochi pentru toți cei care au murit atunci. Tinerii au putut auzi și vedea un exemplu de istorie vie, reală, dar și tragică, care devine tot mai evidentă și anume pe supraviețuitorul din trenul morții Iași – Podul Iloaiei. Atunci au fost îmbarcați în vagoane de animale, cu bălegar pe podea, cu ușile și geamurile astupate, peste 2000 de evrei ieșeni, deportați de autorități, câte aproximativ 137 de oameni pe vagon.

Într-unul dintre vagoane a ajuns și dl Țucărman împreună cu o parte din familia sa. Trenul a plecat din Iași într-o căldură toridă de 30 iunie 1941 și a parcurs distanța de 23 de km în opt ore (distanță care în mod obișnuit se parcurgea în mai puțin de o oră). Din vagonul în care era dl Țucărman au mai supraviețuit doar 8 oameni din 137 câți au intrat forțat la plecarea din gara Iași.

Evenimentul s-a încheiat cu o serie de întrebări referitoare la acele momente tragice din anul 1941 și cu îndemnul Dl. Țucărman de a nu uita istoria, de a nu repeta faptele reprobabile din trecut și de a respecta două precepte : „Ce ție nu îți place, altuia nu-i face!” și „Iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți”, nefiind indiferenți la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, mai ales atunci când este vorba de oameni.

În încheiere aducem mulțumiri speciale Doamnei Lia Borza, președintele Comunității Evreiești din Alba Iulia, Domnului Rabin Rafael Shaffer, Prim Rabin al FCER, Domnului Iancu Țucărman (căruia îi dorim multă sănătate și sărbătorirea centenarului) și mai ales tinerilor elevi și cadrelor didactice, care ne-au onorat cu prezența, din școlile și liceele/colegiile din Municipiul Alba Iulia: Colegiul Național HCC, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, Colegiul Tehnic „Apulum”, Colegiul Tehnic „Alexandru Domșa”, Școala gimnazială „Vasile Goldiș”, Școala gimnazială „Avram Iancu”, Școala gimnazială „Ion Agârbiceanu” și Școala gimnazială „Mihai Eminescu”. De asemenea, dorim să mulțumim în mod deosebit conducerii și cadrelor didactice din fiecare din unitățile de învățământ menționate, pentru deschiderea, colaborarea și dăruirea cu care se dedică de fiecare dată când sunt implicați în proiecte europene. Nădăjduim, ca și pe viitor administrația locală să aibă aceeași bună colaborare cu aceste instituții de învățământ, precum și cu alte școli și licee din oraș.

Pentru o mai bună documentare asupra pogromului de la Iași vă recomandăm și site-ul http://www.pogromuldelaiasi.ro/ realizat de o echipă de cercetători români, conduși de Adrian Cioflâncă, cărora le respectăm drepturile de autor, informând cititorii despre existența acestor informații.

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22510 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*