EVALUAREA activității IPJ Alba în anul 2017. Infracțiunile și accidentele grave, în scădere. Toate detaliile, în articol!

În anul 2017, în judeţul Alba au fost înregistrate cu aproape 5 % mai puţine infracţiuni, comparativ cu anul  2016.  A scăzut criminalitatea stradală şi a crescut semnificativ numărul de fapte descoperite în flagrant delict.  Au fost înregistrate mai puţine accidente grave de circulaţie. 

În anul 2017, obiectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au fost creșterea gradului de siguranță şi protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră şi siguranța transporturilor, destructurarea grupărilor infracționale nestructurate şi a celor care generează conflicte stradale şi asigurarea climatului de legalitate al mediului de afaceri în domeniile de referinţă evaziune fiscală, contrabandă şi spălarea banilor.

În domeniul prevenirii criminalităţii: în anul trecut au fost iniţiate şi implementate 4 proiecte și 11 campanii de informare şi prevenire şi s-au desfăşurat activităţi punctuale pe diferite segmente ale criminalităţii, în parteneriat cu instituţii, autorităţi publice locale şi ONG-uri.

În ceea ce priveşte combaterea criminalităţii – din analiza datelor statistice rezultă că în anul 2017, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au fost înregistrate cu 4,7 % mai puţine sesizări de infracţiuni decât în anul 2016. Infracționalitatea judiciară s-a menţinut la acelaşi nivel, infracţionalitatea economică  a scăzut cu 27 %, iar cea de altă natură cu 7,6% .

Ponderea semnificativă este deţinută de infracţionalitatea judiciară care reprezintă 62,27% din totalul infracţionalităţii sesizate, urmată de infracţionalitatea de altă natură cu 30% şi infracţionalitatea economico – financiară cu 7,7%.

În funcţie de mediul în care au fost comise se constată că din totalul infracţiunilor sesizate, 66,3% au fost înregistrate în mediul urban, indicator care a scăzut faţă de anul 2016 cu 5%, iar 33,7% au fost înregistrate în mediul rural (indicator care a scăzut faţă de 2016 cu 2% ).

Criminalitatea stradală: În anul 2017 au fost înregistrate 222 de infracțiuni, cu 21.2%  mai puține față de  anul 2016, respectiv 203 în mediul urban şi 19 în mediul rural.

Din totalul infracţiunilor stradale sesizate, 90,9 % sunt infracţiuni de furt, 35% dintre acestea fiind furturi din auto, iar 6,5 % sunt furturi de auto. Din analiza acestor fapte rezultă că furturile din auto au scăzut de la 134 la 70 de infracţiuni, furturile de componente din exteriorul auto au scăzut de la 21 la 15 infracţiuni, furturile din societăţi comerciale au scăzut de la 14 la 12 infracţiuni;

În cursul anului 2017, au fost înregistrate 21 infracţiuni stradale comise cu violenţă, situaţia fiind în scădere față de perioada similară a anului cu 7 fapte.

În anul 2017, poliţiştii au descoperit în flagrant 1.233 de infracţiuni, cu 240 fapte mai multe decât în anul 2016.

Managementul integrat al ordinii şi siguranţei publice: Activitatea şi rezultatele obţinute pe linia menţinerii ordinii şi siguranţei publice a fost analizată permanent, inclusiv în cadrul şedinţelor săptămânale la care au participat şi reprezentanţii Inspectoratului Județean de Jandarmi.

Constituirea patrulelor de ordine şi siguranţă publică s-a realizat în conformitate cu prevederile dispoziţiilor din domeniu, patrulele fiind de poliţie, mixte poliţie – jandarmi, independente de jandarmi şi în unele cazuri au fost realizate și în colaborare cu poliţia locală.

Poliţia de proximitate şi siguranţa comunităţii în mediul urban: În anul 2017 s-a intensificat activitatea de patrulare pentru sporirea gradului de siguranță a cetățenilor prin creșterea vizibilității şi a capacităţii de intervenţie, realizându-se dispozitive viabile şi flexibile care să poată fi uşor adaptate sau reorientate pentru îndeplinirea unor misiuni neprevăzute ori rezolvarea situaţiilor deosebite.

Polițiștii din structurile de ordine publică, din mediul urban, au constatat 380 de infracţiuni flagrante, au intervenit la 5.315 evenimente, au aplicat 10.092 sancţiuni contravenţionale, au soluţionat 586 sesizări, au desfăşurat 1227 activităţi în comunitate şi au aplanat 71 de stări conflictuale.

Criminalitatea în mediul rural: În mediul rural a fost înregistrată 33,7% din totalul criminalităţii sesizate, aceasta scăzând cu 2% faţă de anul 2016.Infracţiunile contra patrimoniului din mediul rural înregistrează o scădere față de anul 2016, de la 1.115 la  1.051 infracțiuni   (-64).

Cele mai multe infractiuni sunt de furt, reprezentând 52,8% din infracţiunile contra patrimoniului.

Furturile din locuinţe, în mediul rural au crescut de la 113 la 116, iar infracţiunile de tâlhărie sesizate au scăzut de la 8 la 5 infracțiuni.

Siguranţa în şcoli: În anul 2017, prioritatea inspectoratului a fost creşterea siguranţiei în unităţile de învăţământ. Astfel, a fost pus în aplicare Planul Teritorial Comun de Acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Alba.

Infracţionalitatea sesizată în mediul şcolar s-a menținut la același nivel ca şi în anul 2016, respectiv 27 de infracţiuni.

Majoritatea infracţiunilor sesizate în mediul şcolar au fost furturi şi loviri. Toate infracțiunile s-au comis in interiorul unităților de învățământ și nu în proximitatea acestora.

În judeţul Alba nu au fost înregistrate evenimente deosebite sau infracţiuni grave în care să fie implicaţi elevi sau fapte prin care să fi fost afectat procesul de învăţământ ori să fi fost primejduită grav viaţa, integritatea corporală ori sănătatea elevilor sau cadrelor didactice.

Criminalitatea gravă, comisă cu violenţă: În anul 2017 au fost înregistrate 13 infracţiuni comise cu mare violenţă, mai puţine cu două față de anul 2016 .

Astfel, infracţiunile de omor au scăzut cu 2 fapte, de la 5 la 3, cele de tentativă de omor scad cu 4 fapte, de la 7 la 3, iar loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte scad de la 2 la 0 fapte.

Infracțiunea de vătămare corporală înregistrează o creștere faţă de perioada similară a anului 2016, de la 1 la 7 fapte.

Un număr de alte 13 infracțiuni de tentativă de omor au fost sesizate direct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, în aceste fiind efectuate acte de urmărire penală în baza delegării procurorului de către lucrătorii compartimentului combaterea infracțiunilor contra persoanei.

Criminalitatea contra patrimoniului : Au fost sesizate 3.676 de infracţiuni contra patrimoniului (69.7% din totalul infracțiunilor judiciare) infracţionalitate care a scăzut cu 3,59 % faţă de anul 2016.

Furturile, cel mai important segment infracţional al acestei categorii, reprezintă 56.9%, procent ce a scăzut cu 4,9%  față de anul 2016 . 

În 2017 au fost sesizate 32 de infracțiuni de tâlhărie înregistrându-se o scădere de 12 fapte, cele mai multe (13), prin smulgere de obiecte.

Nu a fost înregistrată nicio tâlhărie cu arme de foc sau urmată de moartea victimei.

Protejarea patrimoniului cultural naţional: În acest domeniu, au fost soluţionate 7 dosare penale, în cadrul cărora au fost cercetate 16 persoane. În cadrul activităţilor de urmărire penală au fost întocmite şi trimise autorităţilor judiciare competente 2 comisii rogatorii autorităţilor competente din Germania (1), SUA (1). Au fost recuperate 4 monede stater din aur (2 de tip Koson și 2 de tip Lysimach) din Spania, două artefacte arheologice (capitel, coloană romană) şi 4 cărți vechi.

Au fost efectuate o serie de activități în dosarele Parchetului de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, vizând recuperarea de bunuri din domeniul Patrimoniului Cultural. 

Au fost identificate alte 14 bunuri de provenienţă arheologică (monede, podoabe, obiecte de cult), date în urmărire, solicitate prin comisii rogatorii internaţionale pentru indisponibilizare, sau aflate în curs de recuperare/repatriere de autorităţile române.

Infracţionalitatea în domeniul silviculturii și pisciculturii: Pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale şi sustragerii de arbori din fondul forestier naţional la nivelul  IPJ ALBA, s-a acționat conform Planului Cadru de Acţiune ”SCUTUL PĂDURII 2017”

În anul 2017 , în urma activităţilor şi acţiunilor desfăşurate au fost înregistrate 280 dosare penale și soluţionate 167, au fost aplicate  352 de sancţiuni contravenţionale, şi a fost confiscată cantitatea de 3.305 metri cubi de material lemnos.

Controalele pe linia prevenirii delictelor silvice au fost efectuate în cooperare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba, Direcția Silvică Alba şi Garda Forestieră Alba.

Pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, au fost constatate 8 infracţiuni, fiind aplicate 45 de sancţiuni contravenţionale și confiscată cantitatea de 883 kg. pește.

Urmărire şi extrădare: La începutul anului 2017 se aflau în evidenţa inspectoratului 117 persoane urmărite naţional (72 cu mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, 2 cu mandate de arestare preventivă, 2 cu mandat european de arestare emise de alte state, 4 pentru sentinţe de internare în S.S.M.R. şi 37 de persoane dispărute) din care 71 persoane urmărite şi la nivel internaţional.

În cursul anului 2017 a fost dispusă măsura urmăririi naţionale faţă de 179 persoane, dintre care 38 pentru sustragerea de la executarea pedepsei cu închisoarea şi 141 persoane dispărute.

Măsura urmăririi internaţionale a fost  solicitată  faţă de 24 persoane despre care se deţin date şi informaţii că au părăsit România, acestea posedând mandate de executare a pedepsei cu închisoarea. A fost revocată urmărirea naţională faţă de 191  persoane.

În ceea ce priveşte persoanele dispărute/ plecate voluntar, la începutul anului 2017, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba avea în evidenţă 37 astfel de persoane, din care 5 minori (la data dispariţiei), despre 3 se deţin date certe că s-au înecat.

Pe parcursul anului 2017 s-au înregistrat 141 de dispariţii / plecări voluntare şi au fost soluţionate 139 de cazuri de dispariţii / plecări voluntare.

Pe linia armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase au fost sesizate un număr de 162 de  infracţiuni și constatate prin începerea urmăririi penale in personam, un număr de 128 de infracțiuni.

Fenomenul braconajului cinegetic a fost ținut sub control şi s-a asigurat legalitatea operațiunilor cu materii explozive si substanțe periculoase prin acțiuni preventive si reactive, dispuse la nivel național  sau local, materializate prin indisponibilizarea  a 2 autoturisme folosite la braconaj cinegetic, 56 arme, cantitatea de 376 bucăţi muniţie, 300 kg carne vânat , 92,84 kg produse pentru protecția plantelor, 126 kg articole pirotehnice.

Au fost emise 101 dispoziţii de suspendare sau anulare a dreptului de port şi folosire a armelor.

Criminalitatea economico – financiară: În 2017 au fost constatate 1.209 infracţiuni de natură economico-financiară. Pentru infracţiunile constatate “in personam” şi declinate au fost sau sunt în curs de cercetare 321 persoane.

Au fost constatate 52 de infracţiuni de evaziune fiscală si au fost declinate 136 infracțiuni de evaziune fiscală şi au fost reținuți 28 de suspecți si s-a formulat propunerea de punerea în mișcare a acțiunii penale şi arestare preventivă.

În cursul anului 2017, s-au organizat 6 acțiuni de amploare, în domeniul construcțiilor şi prestări servicii cu scopul final de evaziune fiscală și spălarea banilor, în domeniul produselor accizabile (tutun), în domeniul silvic si două în domeniul  financiar cu scopul final de înşelăciune.

Acțiunile s-au desfășurat pe raza a 3 judete (Alba, Cluj si Bihor), şi au fost efectuate 54 perchezitii domiciliare.

Dosarele au avut ca obiect cercetarea unui număr de 31 învinuiți, pentru fapte de evaziune fiscala, spălarea banilor, delapidare, deținere în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile, înșelăciune si fals în înscrisuri sub semnătură privată care au avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma de 936.348  lei și prejudiciu prezumat al persoanelor înşelate cu suma de 1.125.000 Euro.

În urma activităţilor desfăşurate au fost reţinuti 27 suspecti si s-a formulat propunerea de punerea in miscare a actiunii penale si arestare preventiva. Parchetul a dispus măsura controlului judiciar pentru 27 inculpati.

Siguranţa traficului rutier: Principalul obiectiv al polițiștilor rutieri din cadrul I.P.J. Alba a fost siguranța traficului rutier pe drumurile publice, asigurându-se continuitatea dispozitivului rutier, precum şi reorientarea unor elemente de dispozitiv pentru realizarea unei prezenţe active pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere.

În anul 2017 s-a înregistrat reducerea numărului accidentelor grave de circulație, cu 6, faţă de anul 2016 şi a persoanelor rănire grav cu 4.

În cadrul acțiunilor punctuale, polițiștii rutieri au constatat, anul 2017, un număr de 429 de  infracțiuni la regimul rutier, cele mai multe (199) fiind infracţiuni de conducere cu o alcoolemie peste limita legală, urmate de infracțiunile de conducere fără permis şi de conducere a unui autovehicul neînmatriculat.

De asemenea au fost aplicate un număr de 40.490 de sancţiuni contravenţionale, cele mai multe (19.114) pentru nerespectarea regimului legal de viteză, din care 130 celor care au depăşit viteza cu peste 50 km/h.

Au fost reţinute în vederea suspendării 1.963 permise de conducere şi au fost retrase 1.015 certificate de înmatriculare pentru diferite defecţiuni tehnice, lipsa inspecţiei tehnice periodice sau lipsa RCA.

Principalele  cauze  ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condițiile de drum,  neacordare prioritate vehiculelor şi neacordarea de prioritate pietonilor;

Apeluri de urgenţă 112: În anul  2017, au fost înregistrate 19.490 de apeluri de urgenţă. Din totalul evenimentelor semnalate, s-a impus intervenţia de urgenţă a poliţiştilor în 12.387 (63,5%) de cazuri, iar în 7.103 (436,4%) de cazuri au fost semnalate evenimente nonurgente.

În mediul urban au fost semnalate 12.125 (62.2%), iar în mediul rural au fost semnalate 7.365 (37,7%).

Obiectivele anului 2018: Pentru anul 2018, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba va continua acţiunile ce vizează creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, reducerea infracţionalităţii stradale, reducerea riscului rutier şi asigurarea climatului de legalitate pentru mediul de afaceri.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba este pregătit, atât din punct de vedere profesional cât şi logistic, pentru a-şi îndeplini cu succes misiunile şi pentru a pune în aplicare prevederile legale, astfel încât siguranţa cetăţenilor din judeţul nostru să nu fie afectată.

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21071 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*