Europe Direct Regiunea Centru va fi și in 2019 lângă cetățenii din cele 6 județe ale Regiunii Centru

Anul 2018 s-a incheiat pentru Europe Direct Regiunea Centru prin publicarea celei de-a patra editii a ziarului care prezinta impactul fondurilor europene si programele prin care se ofera sprijin cetatenilor romani, publicatie distribuita gratuit in 10.000 exemplare/editie. A fost un an in care echipa Europe Direct Regiunea Centru, alaturi de colegii din ADR Centru, au organizat si au participat la numeroase evenimente, prin care s-au transmis informatii la peste 50.000 de oameni din Regiunea Centru. Cel mai mare dintre aceste evenimente a fost organizat de Europe Direct Regiunea Centru, respectiv editia a V-a a Crosului Europei in Alba Iulia, eveniment public cu peste 1500 de oameni, la care a participat si Reprezentanta Comisiei Europene.

Tot in 2018, peste 1000 de liceeni din Alba Iulia, Brasov, Miercurea Ciuc, Sibiu, Sfantu Gheorghe si Targu Mures, au primit informatii despre Uniunea Europeana, cum a luat nastere, care sunt principalele sale institutii, ce rol si beneficii avem noi, dar si ce oportunitati au  tinerii prin programele europene. Cinci infografice si cinci animatii cu informatii succinte despre UE au fost realizate si distribuite cetatenilor. Trei reprezentatii de teatru forum interactiv, au fost sustinute pe scena Casei de Cultura a Studentilor din Alba Iulia, dar si in doua licee din Mures si Brasov prin care s-a subliniat ideea ”participa, implica-te si actioneaza in viata ta, daca vrei sa obtii ceva. Participa la vot daca esti un cetatean responsabil!”.

Peste 2000 de persoane au primit informatii despre fondurile europene disponibile pentru cei ce vor sa puna pe picioare o afacere sau pentru cei ce au deja o afacere si vor sa o dezvolte, dar si despre locurile de munca din UE sau programele de voluntariat si de descoperire a UE, prin intermediul participarilor la cele patru Targuri de Cariera din Mures, Alba si Sibiu, dar si prin seminarele punctuale organizate in Balan si Sfantu Gheorghe.

”Prin proiectul Europe Direct, ADR Centru isi completeaza activitatile de comunicare care s-au axat primordial pe specialistii din administratia publica, din firme si universitati. Centrul nostru Europe Direct comunica direct si focalizat cu oamenii din Regiunea Centru, organizand evenimente, activitati, concursuri, publicatii si activitati social-media pentru elevi, studenti, someri, adulti, sau participand ca parteneri la Targuri de Cariere, conferinte si seminare, pentru a le transmite informatii cetatenilor. Din 2013 pana in prezent, peste 15.000 de cetateni au participat la evenimentele noastre si au plecat acasa cu informatii si materiale si peste 400.000 de persoane din tara au primit informatiile electronic. Prin fiecare eveniment pe care l-am organizat sau la care am participat, am transmis informatii despre UE, despre drepturi si responsabilitati, despre programe pentru noi, strategii si actiuni ale UE pentru dezvoltarea comunitatii locale si regionale, impactul fondurilor alocate, oportunitatile existente pentru publicul larg. Cetatenii vor fi mai informati, speram ca tinerii sa fie mai pregatiti si ca toti sa stie ca aceasta regiune s-a dezvoltat si modernizat, iar acum avem multe alte sanse, datorita Uniunii Europene, a declarat Simion Cretu,  director general ADR Centru. 

Insa anul 2019 este un an important pentru  cetateni, pentru Uniunea Europeana si pentru viitorul nostru. O serie de evenimente vor decide directia in care se va indrepta Uniunea Europeana.  In ultimii ani, Europa se confrunta cu valuri de imigranti si atacuri teroriste, dar si cu ascensiunea unor partide extremiste, iar participarea la vot va duce la reducerea multor probleme sau la eliminarea incertitudinilor economico-sociale. In acest context, Romania a preluat Presedintia Consiliului Uniunii Europene si va conduce pe parcursul primelor sase luni din 2019 peste 300 de intruniri dintre comisarii si expertii UE. Acest mandat este foarte important, deoarece la sfarsitul lunii martie e programat a se finaliza procesul de iesire a Marii Britanii din UE, fiindca trebuie incheiat un acord pe planul bugetar al UE pentru perioada 2021-2027, dar si pentru ca in 26 mai 2019 vor fi alegeri europarlamentare.

Pentru a mobiliza participarea cetatenilor la aceste alegeri si pentru a sustine actul democratic si responsabilitatea civica a fiecarui cetatean european din statele membre, anul 2019 pentru Centrele Europe Direct Regiunea Centru reprezinta un an in care principalele activitati vor urmari informarea corecta a cetatenilor referitor la procesul alegerilor. Activitatile organizate se vor concentra pe transmiterea faptului ca, votand un partid, se voteaza deja viitorul presedinte al Comisiei Europene, care este anuntat in momentul in care se inscrie un grup politic european in cursa alegerilor. Prin alegerea unui grup se voteaza practic viitoarea directie de dezvoltare si colaborare a UE, pozitia si acordurile Uniunii Europene la nivel mondial. Importanta participarii la vot este cruciala, mai ales in aceste momente in care stabilitatea si coeziunea UE sunt puse la incercare de problemele economice si sociale care zguduie intern fiecare stat membru. Pentru a informa si a dezbate motivele pentru care oamenii trebuie sa mearga la vot, Europe Direct Regiunea Centru va organiza in 2019 patru dezbateri in centrele universitare din regiune, la care vor fi invitati sa participe cetatenii si tinerii. Se va discuta cu echipele de profesionisti si cu angajatii din mai multe unitati de productie din Regiunea Centru, tot pentru a transmite informatiile corecte despre beneficiile Romaniei in UE, despre importanta participarii la vot. In 2019 si Crosul Europei un eveniment transformat intr-o reprezenta o cursa pentru vot, o implicare intr-o actiune civica prin care fiecare participant castiga. In 9 mai, va avea loc la Sibiu Summit-ul European EURoad2Sibiu, ce va reuni cei mai importanti comisari la Sibiu, poate pentru ultima data in configuratia actuala inainte de europarlamentare, iar ADR Centru si Europe Direct Regiunea Centru vor invita reprezentantii Comisie Europene sa participe alaturi de cetateni la aceasta editie a Crosului Europei.

Cei mai implicati si activi cetateni din Regiunea Centru, care au participat la dezbateri si la activitatile Centrului, vor fi recompensati printr-o tabara de vara ce va fi organizata in colaborare cu Centrul Europe Direct Timisoara, eveniment pe parcursul caruia participantii vor participa la training-uri de dezvoltare personala si la simulari de sesiuni europene.

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21859 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*