Europe Direct Regiunea Centru își continuă activitățile de informare

In luna decembrie, cetatenii din Alba Iulia au fost invitati sa viziteze Centrul Europe Direct Regiunea Centru care, din acest sfarsit de an, pune la dispozitia publicului si un info-chiosc cu acces la internet, pe care poate fi accesata si noua platforma web a Centrului. In acest cadru, echipa Europe Direct Regiunea Centru a anuntat ca au primit si rezultatele evaluarii cererii de finantare pentru anul 2022, confirma continuarea activitatilor de informare si in 2022, primind sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

”Dorim sa le transmitem cetatenilor ca am fost si vom continua sa fim aici pentru a le aduce informatii despre Uniunea Europeana, despre beneficii, drepturi si obligatii civice, despre oportunitati de finantare si programe de dezvoltare, prin activitati care sa ii implice si motiveze, puse la indemana tuturor. Nu trebuie sa uitam ca mare parte din beneficiile pe care le avem sunt datorate Uniunii Europene, ca orice investitie serioasa, fiecare crestere a calitatii vietii sau marire salariala, chiar daca nu raspunde mereu asteptarilor, vin in urma utilizarii fondurilor europene, investite in agricultura, in autostrazi, cai ferate, in firme private, in solutii pentru mediu si energie, in scoli, sanatate, universitati. Uniunea Europeana a sprijinit direct statele membre si cetatenii sai, inclusiv Romania, in mai multe moduri. Coordonarea la nivelul UE face ca statele membre sa se poata sprijini reciproc, cu echipamente medicale sau de protectie. Negocierea unui singur tip de document pentru calatorii intre tari a simplificat calatoriile si relatiile de afaceri, chiar si in perioada pandemiei. Nu in ultimul rand, sunt mai multe instrumente de finantare a investitiilor si de acoperire a daunelor economice provocate de COVID sau prin care suntem sprijiniti sa sustinem dezvoltarea. Vorbim atat de PNRR din care tocmai au fost virati 1.8 miliarde de euro spre Romania, dar si miliardele de euro investite in Romania din 2007incoace,  prin Programul Operational Regional, la care se adauga fondurile pentru resurse umane, autostrazi, canalizari, mediu sau pentru agricultura” a declarat domnul Simion Cretu  director general ADR Centru.

Incepand cu anul 2022, info-chioscul amplasat la sediul ADR Centru din Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12, va oferi cetatenilor interesati acces la o biblioteca virtuala de informatii, la stiri si initiativele europene, la resurse de informare pentru drepturi si date de contact ale retelelor UE. Astfel, cetatenii vor putea sa adreseze intrebari sau sa afle informatii concrete atat prin Centrul fizic Europe Direct, cat si prin cel virtual disponibil pe adresa www.europedirect-adrcentru.ro.

In acelasi timp, pentru anul 2022 echipa Europe Direct Regiunea Centru propune cetatenilor din Regiunea Centru, din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu – o serie de evenimente fizice si online, prin care va implica in continuare tineri si adulti in actiuni dedicate protectiei mediului, sustinerii civice si dezvoltarii mediului economico-social al regiunii. Anul 2022 se va axa pe promovarea Next Generation EU, program european care este mai mult decat un plan de redresare – este o sansa unica pentru Romania de a iesi mai puternica din pandemie, de a ne transforma economia tarii si de a reconstrui Europa in asa fel incat sa ne aduca beneficii tuturor. Pentru informarea si implicarea cetatenilor, pentru o regiune mai sanatoasa, atat individual, cat si ca societate, vom continua nu numai cu Crosul Europei, dar si cu evenimente de promovare a impactului fondurilor alocate prin proiecte in cadrul Programului National de Redresare si Rezilienta.

In anul 2022 se vor intensifica activitatile derulate prin Reteaua de Multiplicatori de Informatii din Regiunea Centru, precum si schimbul de informatii europene. La finalul anului vom sumariza si cele mai bune activitati in retea si, alaturi de mass-media, vom organiza a doua editie a Forumului Comunicatorilor din Regiunea Centru, un eveniment pe parcursul caruia vom vizita proiecte europene, vom face schimb de bune practici si vom discuta despre noi propuneri de imbunatatire a informatiilor publicate. Pe parcursul anului 2022, echipa EUROPE DIRECT Regiunea Centru va monitoriza presa locala si canalele care abordeaza tematici europene de pe platformele de comunicare sociala, pentru a identifica dezbaterile locale bazate pe dezinformarea cu privire la UE. Pornind de la culegerea opiniilor cetatenilor referitoare la politicile sau proiectele UE din judet, informatiile europene pe care le considera necesare, ce stiu sau ce ar dori sa stie despre UE, echipa va propune apoi, in colaborare cu mass-media, articole cu informatii corecte referitoare la UE, traduse si in limba maghiara.

Pentru mobilizarea tinerilor, se vor promova materialele educationale europene si se va propune scolilor din fiecare judet, participarea la un ”treasure hunting” pe tema informatiilor europene si a materialelor de informare. In cazul in care activitatea nu se poate desfasura fizic se va propune o activitate online prin care se va derula un ”treasure hunting” intre scolile din regiune. De asemenea, EUROPE DIRECT Regiunea Centru va continua colaborarea cu ISJ-urile din cele sase judete din Regiune si va implica toate cadrele didactice in organizarea unei suite de dezbateri pentru liceeni, online sau face-to-face, cu posibilitatea ca echipele mai bune din Regiune sa obtina seturi de materiale promotionale sau vouchere electronice.

In acelasi timp, pentru a gasi cele mai bune solutii pentru schimbul de informatii si pentru inchegarea platformei de retele in Regiunea Centru, alaturi de EUROPE DIRECT Rasnov si Harghita, cele trei centre din Regiunea Centru, vor avea o intalnire de lucru comuna la care vom invita reprezentantii retelelor de informare ale UE identificate in regiune (EEN, Eurodesk, European Network for Rural Development (ENRD), Birourile Erasmus+ din universitatile Regiunii Centru echipa BLPE si alte reprezentante identificate pe parcurs) sau parteneri externi, pentru a explora puncte comune de cooperare si pasii pentru realizarea si promovarea unei platforme regionale de retele ale Uniunii Europene.

Sunteti invitati sa va implicati sau sa colaborati in aceste actiuni sau, daca doriti sa aveti Centrul Europe Direct Regiunea Centru ca partener in actiunii proprii, puteti contacta echipa pe e-mail: europedirect@adrcentru.ro sau telefonic la 0358 403 122.

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 29599 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*