Europarlamentarul Victor Negrescu despre crearea unui program naţional pentru românii care se întorc acasă din străinătate. Ce soluții propune

Victor NEGRESCUEuroparlamentarul social-democrat Victor Negrescu a declarat în exclusivitate pentru CaleaEuropeana.ro faptul că semnalează o nouă oportunitate pentru România în ceea ce privește repatrierea capitalului uman românesc ca urmare a unor date oficiale emise de către Oficiul Italian de Statistică.

Eurodeputatul român apreciază că cifrele date publicității, conform cărora 35.500 s-au reîntors în România între 2008 și 2012, trebuie urmate de o strategie care să acționeze spre două dimensiuni: păstrarea românilor în țară și determinarea celor încă aflați peste hotare să se întoarcă acasă.

“Preocuparea noastră față de românii din afara granițelor țării trebuie centrată spre identificarea unor soluții de stimulare a repatrierii acestora și de creștere a locurilor de muncă. Consider oportună crearea unui program naţional pentru românii repatriaţi care să cuprindă un proces mai transparent şi mai rapid de recunoaştere a diplomelor, a calificărilor, a experienţelor profesionale şi a contribuţiilor sociale, o mai uşoară integrare în sistemul educaţional mai ales pentru copii din aceste familii, dar şi o consiliere privind procesele administrative. Un astfel de proces oferă posibilitatea reîntoarcerii capitalului uman și implicit a unui izvor de expertiză pe diferite domenii-cheie, lucruri ce pot îmbunătăți contextul economic prin dezvoltarea spiritul antreprenorial, chiar și digital, și pot conduce spre crearea de locuri de muncă. Pe de altă parte un astfel de program poate genera un climat social mai bun. Sunt milioane de români plecați în străinătate, dar și milioane în țară care își așteaptă copii, respectiv, părinții”, este de părere Victor Negrescu.

Eurodeputatul PSD consideră că membrii români ai Parlamentului European pot juca un rol important în acest context. “Există două interpelări pe care le-am adresat pe subiecte conexe Comisiei Europene. Unul se referă la posibilitatea finanţării din fonduri europene a reintegrării şcolare pentru persoanele care au studiat sau lucrat în altă ţară, şi răspunsul a fost afirmativ, iar cel de-al doilea se referă la recalificarea celor care au dobândit o diplomă în străinătate”, subliniază acesta.

“Chiar recent am discutat cu un şofer român care conduce propria firmă de transport şi lucrează de aproape 20 de ani în străinătate şi îmi spunea că atât el cât şi familia lui care a crescut în Belgia s-ar întoarce oricând în ţară pentru a deschide o afacere în domeniul transportorilor dacă ar exista o îndrumare mai ales în relaţia cu administraţiile şi sistemul fiscal românesc. Reîntorcerea cât mai multor români în țară trebuie să fie o prioritate și direct conectată la distribuția unor fonduri europene care să genereze locuri de muncă și să determine condiții benefice și atractive din punct de profesional, și de ce nu, personal pentru cei care revin acasă”, susține europarlamentarul Victor Negrescu.

Victor Negrescu este membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European și în delegația parlamentară UE – Grupul Țărilor din Africa, Caraibe și Pacific. Europarlamentarul face parte și din Comisia Juridică și cea de Afaceri Constituționale a PE, precum și din delegația pentru relațiile cu Canada. Acesta a fost ales, în septembrie 2014, în board-ul EU40, rețeaua eurodeputaților sub 40 de ani din Parlamentul European. Totodată, Victor Negrescu coordonează activitatea grupului S&D40, format din europarlamentarii social-democrați sub 40 de ani din actuala legislatură. Eurodeputatul este și președintele PES Activists Romania, organizație ce reunește peste 7000 de membri. Recent a lansat alături de mai mulți tineri și intelectuali de stânga un nou proiect – Fundația Stânga Democratică. Victor Negrescu este europarlamentarul anului 2015 pentru domeniul Agendei Digitale.

Sursă: caleaeuropeana.ro

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 19551 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*