Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, susține crearea unei Agenții Europene pentru Educație în domeniul Cetățeniei

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, susține crearea unei Agenții Europene pentru Educație în domeniul Cetățeniei, o structură ce urmează să coordoneze activitățile realizate privind promovarea cunoașterii drepturilor și obligațiilor cetățenești la nivel local, național și european.

Toți cetățenii unei țări membre a Uniunii Europene sunt, automat, și cetățeni ai UE. Statutul de cetățean al UE conferă o serie de drepturi importante. Acestea sunt definite de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (Articolul 18) și Carta drepturilor fundamentale (capitolul V). De asemenea, cetățenii UE, cât și statele membre, trebuie să respecte o serie de obligații, stabilite la nivelul instituțiilor europene.

”Printr-o mai bună informare, cetățenii europeni și români vor deveni mai puternici și mai siguri în apărarea drepturilor și valorilor noastre comune și democratice”, a scris Victor Negrescu pe rețelele sociale.

Educația pentru cetățenie urmărește, între altele, să promoveze conviețuirea armonioasă și să încurajeze dezvoltarea reciproc benefică a oamenilor și a comunităților în care aceștia trăiesc. Educația pentru cetățenie îi ajută pe oameni să devină cetățeni activi, informați și responsabili, care sunt dispuși și capabili să-și asume responsabilitatea pentru ei înșiși și comunitățile lor, la nivel național, european și internațional.

Crearea unei Agenții Europene pentru Educație în domeniul Cetățeniei, subiect important în contextul dezbaterilor privind viitorul Uniunii Europene, este, practic, continuarea unui demers mai vechi al europarlamentarului român. Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură (CULT) din Parlamentul European, Victor Negrescu a strâns, în urmă cu mai bine de un an, alături de PES activists Romania, mii de semnături pentru o petiție prin intermediul căreia s-a solicitat promovarea cetățeniei europene, concept recunoscut prin Tratatul de la Maastricht. Petiția denumită ”Românii, cetățeni europeni cu drepturi depline! Pentru crearea unei cetățenii europene” a fost lansată la Alba Iulia, ocazie cu care a fost începută și campania de strângere de semnături, pe Bulevardul Transilvaniei. Scopul acesteia era crearea unui statut reglementat al cetățeniei europene pentru toți cetățenii statelor membre.

Într-un răspuns oficial la respectiva cerere, Comisia Europeană s-a angajat să vină cu măsuri ferme în sprijinirea solicitării inițiatorilor, prin alocarea unei finanțări dedicate și prin introducerea steagului european pe toate documentele de identitate.

Despre crearea unei Agenții Europene pentru Educație în domeniul Cetățeniei și despre petiția prin care s-a solicitat promovarea cetățeniei europene, europarlamentarul român a vorbit, într-o conferință, cu reprezentanții European Policy Center și organizația Values Unite.

În altă ordine de idei, reamintim că Victor Negrescu a fost primul demnitar român care a vorbit, în 2015, despre înființarea Centrului european de competențe în domeniul securității cibernetice care, în urma promovării active a acestei idei și prin lobby instituțional, a fost creat și adus în țara noastră.

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 24062 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*