Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, acționează pentru asigurarea accesului la educație în contextul COVID-19

La inițiativa europarlamentarului de Alba, Victor Negrescu, Comisia pentru Educație și Cultură din Parlamentul European a adoptat rezoluția „Viitorul educației europene în contextul Covid-19”, prin care se cere Comisiei Europene și statelor membre asigurarea accesului la educație și formare de calitate pentru toți elevii, studenții și cetățenii europeni.

Documentul este extrem de important, inclusiv pentru județul Alba, în contextul în care solicită Comisiei Europene o intervenție hotărâtă, inclusiv sub forma unor alocări financiare mai consistente, pentru a susține sistemul de educație, pentru a reduce decalajele dintre regiuni și statele membre, precum și pentru a asigura accesul tuturor elevilor, studenților și cetățenilor europeni la educație și formare de calitate.

În județul Alba, în jur de 3.000 de elevi, dintre cei aproape 48.000 de elevi cuprinși în sistemul de învățământ preuniversitar, nu au calculatoare, tablete sau internet pentru a urma cursurile online.

”În fața unor astfel de realități, accesul egal la educație, dezvoltarea competențelor digitale și investițiile masive în educație trebuie să fie priorități atât pentru autoritățile naționale, cât și pentru Uniunea Europeană. Documentul adoptat de Comisia pentru Educație și Cultură subliniază faptul că trecerea bruscă, nepregătită la sistemul de învățare online, a scos în evidență lacune și diferențe semnificative între statele membre în conceperea și implementarea politicilor privind educația digitală”, a afirmat Victor Negrescu.

Majoritatea elevilor din județul Alba care nu dețin dispozitive și internet pentru desfășurarea școlii online se află în zonele rurale, în special în Munții Apuseni și în Munții Sebeșului.

Prin actualul demers, respectiv adoptarea rezoluției, Victor Negrescu trage încă un semnal de alarmă pentru a determina Comisia Europeană și statele membre să sprijine educația, să investească masiv nu doar în tehnologie și în digitalizare, dar și în resursa umană.

”De asemenea, rezoluția atrage atenția asupra deficiențelor de competențe digitale, atât în cazul elevilor, cât și al profesorilor și reia apelul pentru creșterea investițiilor în educație, în programe de perfecționare și dezvoltare profesională, în crearea de sisteme de învățare pe tot parcursul vieții, în echipamente digitale la care să aibă acces toți cei interesați, în inovație și cercetare, în proiecte adaptate noului context pandemic care să asigure mobilitatea cadrelor didactice, a elevilor și studenților, precum și schimbul de cunoștințe, experiențe și bune practici”, a mai spus europarlamentarul de Alba.

Inițiativa lui Victor Negrescu are rezonanță și în județul Alba unde, în prezent, nouă unități de învățământ sunt în scenariul roșul de predare, ceea ce înseamnă că predarea se realizează exclusiv online. Situația este într-o continuă dinamică, iar dreptul la educație, garantat de Constituție, trebuie să fie respectat, indiferent de contextul epidemiologic în care ne aflăm.

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22948 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*