Eurodeputatul Victor Negrescu solicită aprobarea Parlamentului, consens național și consultări publice pentru Planul de Redresare și Reziliență

Comisia Europeană a respins Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) elaborat de către Guvernul României, despre care europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, a spus încă de anul trecut că nu corespunde recomandărilor instituțiilor europene, fiind primul demnitar care a atras atenția asupra acestui lucru. (Click pentru detalii http://proalba.ro/victor-negrescu-planul-national-de-redresare-si-rezilienta-nu-corespunde-recomandarilor-institutiilor-europene).

România mai are, acum, doar câteva săptămâni pentru elaborarea unui nou plan. Acesta trebuie să genereze consens național, prin consultări publice, iar ulterior să fie aprobat de Parlamentul României, consideră eurodeputatul de Alba, Victor Negrescu.

”Am fost primul care a atras atenția asupra faptului că Planul Național de Redresare și Reziliență nu corespunde criteriilor europene și am sesizat public autoritățile europene și cele naționale. Comisia Europeană a respins planul, iar autoritățile au recunoscut acest lucru public (…) Am solicitat consultări publice, cerute explicit de instituțiile europene. Zilele acestea am auzit cum Ministerul Educației, în primele discuții interinstituționale, a transmis că nu a fost niciodată consultat și că le trebuie timp să definească aceste priorități. În calitate de eurodeputat, membru în Comisia pentru Bugete și vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură, cu amendamente importante aprobate la nivel european, pe aceste mecanisme de finanțare, deși am transmis punctele mele de vedere și studiile realizate împreună cu experți către instituțiile naționale, nu am fost consultat privind PNRR”, a scris europarlamentarul Victor Negrescu pe rețelele sociale.

Încă de anul trecut, Victor Negrescu a semnalat public că planul ar putea fi respins dacă nu va fi modificat. Acesta a menționat, într-un demers constructiv, modificările care trebuie aduse. De asemenea, el a cerut ca documentul să fie aprobat de către Parlamentul României pentru o legitimitate mai mare.

O parte dintre problemele identificate, încă de anul trecut, în cadrul analizei realizate de europarlamentarul român:

  • Alocarea a minim 20% pentru digitalizare și pentru creșterea competențelor digitale, solicitată de Uniunea Europeană – Guvernul a alocat doar 2,72%;
  • Acordarea a 10% pentru educație (amendament pe care Victor Negrescu l-a introdus în documentul aprobat de Parlamentul European și susținut de toți experții în educație) – în planul Guvernului au fost alocaţi doar 3,18%;
  • Uniunea Europeană solicită alocarea a minim 37% pentru zona de mediu, dar această țintă nu a fost îndeplinită în programul prezentat de Guvern;
  • Alocarea a minim 7% pentru cele şase priorităţi europene (tranziţia verde; transformarea digitală; coeziunea economică, productivitatea şi competitivitatea; coeziunea socială şi teritorială; rezilienţa instituţională; politici pentru generaţiile următoare);
  • Înfăptuirea unei dimensiuni sociale cu accent pe egalitatea de gen şi drepturile grupurilor vulnerabile (în documentul prezentat public de Guvern nu există nicio referinţă la drepturile femeilor, la comunitatea romă sau proiecte noi destinate grupurilor vulnerabile).

La toate aceste puncte se adaugă lipsa unor consultărilor publice reale, în prezent organizate doar de formă, şi a transparenţei privind modul în care fondurile urmează a fi alocate, dar și absenţa detaliilor privind tipul de alocări (granturi sau împrumuturi) ori necesarul de co-finanţare.

Reprezentantul României în Parlamentul European a prezentat, de altfel, o analiză amănunţită privind modul în care banii trebuie să fie distribuiţi înainte de publicarea documentului de către Guvernul României (https://bit.ly/2JNXvSe).

De asemenea, tot anul trecut, Victor Negrescu a transmis o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, doamnei Ursula von der Leyen, prin care și-a manifestat îngrijorarea față de posibilitatea respingerii acestui document în forma prezentată de guvern. Aceasta din urmă și-a exprimat îngrijorarea privind forma primită în răspunsul trimis eurodeputatului.

Întocmirea corespunzătoare a Planului Național de Redresare și Reziliență este extrem de importantă și pentru județul Alba întrucât cu aceste fonduri avem multiple posibilități de dezvoltare, creștere economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă și șansa îmbunătățirii sistemului de sănătate și educație.

Eurodeputatul de Alba, Victor Negrescu, susține ca PNRR să fie folosit pentru a finanța spitalele și școlile din județul Alba. Tot în acest sens a propus finanțarea digitalizării instituțiilor publice de la nivelul județului dar și a proiectelor de dezvoltare ca presupun îmbunătățirea infrastructurii de bază dar și a rețelei culturale, turistice și antreprenoriale. Acesta a solicitat o consultare publică la nivelul județului privind finanțările prin planul național de redresare și reziliență.

 

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 24045 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*