Electric Castle. Un tărâm cu adevărat electric și fascinant (foto)

electric castle 2014 193După rețeta Bigger/Stronger/Better, în acest an Festivalul Electric Castle ce a avut loc la Bonțida s-a dovedit a fi la un nivel mult mai ridicat decât în anul precedent când a avut loc prima ediție. De această dată festivalul s-a desfășurat pe perioada a patru zile și au participat peste 100 de artiști de talie mondială care au încântat urechile zecilor de mii de oameni prezenți în acest tărâm electric. Din spusele organizatorilor, la eveniment au participat peste 79.000 de mii de iubitori ai muzicii bune din țară și din străinătate. Eu personal am cunoscut niște „electrici” nemaipomeniți veniți tocmai din California pentru a lua parte la această minunată „desfășurare de forțe”. Totul a fost fantastic.

Plecat dis de dimineață din Alba Iulia, undeva pe la ora 11:40 am ajuns în Cluj-Napoca în locul unde se făceau îmbarcările pentru Electric Castle. Nerăbdător, am așteptat ceva vreme până să urc într-un autobus ce ducea la zona festivalului (asta datorită sutelor de oameni ce deja erau acolo, întinși pe iarbă sau pe bagaje, așteptând și ei aceeași cursă). A sosit și rândul meu.

Am ajuns în camping. Sute și sute de corturi erau deja montate. Am găsit repede un loc cât de cât drept și l-am instalat și eu (așa pe fugă numai să nu pierd vreo activitate :p). În prima oră a fost haos. Am început să umblu de colo colo în căutarea safety box-ului, dar fără nici un rezultat. Am renunțat. După vreo două ore, deja am intrat îndeplin în atmosfera festivalului. Oamenii faini și muzica bună te copleșeau indiferent în care zonă te aflai. Dacă tot am pomenit, să vă vorbesc puțin despre câteva din aceste zone.

electric castle 2014 36Ar fi o idee bună să încep cu zona chillout și scena raggae. Locul unde am petrecut cel mai mult timp în toate zilele petrecute pe tărâmul electric. Copaci, hamace, muzică reggae, bottle painting, spray painting și tot felul de standuri unde participai la tot felul de activități. Cam așa arată această oază din cadrul festivalului. Un loc perfect pentru a-ți petrece o bună parte din zi.

Zona Burn (Dirt on Fire și Skateparc). O zonă special amenajată pentru iubitorii de sporturi extreme.Pe toată durata festivalului, aici au avut loc concursuri la care au participat dirtjumperi din toată Europa și mulți skateri cu trick-uri care mai de care mai spectaculoase.

Zonele scenelor Main Stage și Dance Garden. Aici e simplu. Muzică bună nonstop :D.

Zona Hideout. Un loc ferit de agitație unde te puteai întinde liniștit la umbra în timp ce savurezi o băutură indiferent care e ea, să tragi un bine meritat pui de somn (been there. done that :D). Într-un cuvânt: relax.

Ar mai fi și altele dar probabil sunteți familiarizați deja cu ele.

Cu puțin timp înaintea primului concert de la main stage am primit un telefon de la o domnișoară foarte drăguță din press staff, cu care de altfel am ținut legătura tot festivalul și căreia țin să îi mulțumesc (în ciuda spuselor unor, oamenii de la presă au fost niște oameni minunați). A sosit momentul primului interviu. Akua Naru, un adevărat free spirit, a acceptat cererea noastră și ne-a oferit un interviu. Foarte relaxată și naturală, femeia ne-a răspuns pe îndelete la toate întrebările. Nu voi intra în detaii, pentru că o să revin zilele viitoare cu un material complet despre ea.

electric castle 2014 72Primele concerte la care am participat au avut loc la Main Stage. Aria Urbană și Akua Naru au fost primii care ne-au pus în mișcare și ne-au pregătit pentru seara ce avea să urmeze. Pe la ora 21:00, pe scenă au urcat Dub Pistols. Este a doua oară când această trupă, foarte faină de altfel, a urcat pe scenă, iar la fel ca și anul trecut, au rămas în Bonțida tot festivalul. A urmat un moment de-a dreptul românesc. Subcarpați, în formație completă, au „dat-o taică” vreo două ore cu folclor și beat-uri de calitate. Foarte tare! Au terminat de cântat cei de la Subcarpați, iar pe scenă urmau să urce headlinerii festivalului și anume Die Antwoord. S-au lăsat așteptați… După ceva vreme au reușit cu chiu cu vai să urce pe scenă. Veniți din zona „zef rap-rave” (un gen aparte), Ninja, Yo-Landi Visser și Dj Hi-Tek, cei trei membrii al acestui krew, au lălăit-o o oră și jumătate cu sunete și interjecții mediocre… ba chiar mai rău. A fost singura dezamăgire din tot ce s-a întâmplat la Electric. Dar asta nu contează… eu plecasem înainte ca ei să termine. M-am retras la The Stables unde am uitat complet de momentul de mai devreme. Mi-am pus castile pe urechi și am dat-o vreo oră pe Silent Party. Mișto :D. Am mai băut un „ceai” două și am ieșit la Wilkinson. Am pus-o de niște poze, am dansat și m-am mișcat din toate încheieturile până am obosit, după care m-am retras la camping.

Ziua a doua a început cu un duș și evident o cafea undeva la umbră în zona reggae. Ziua a trecut foarte repede. Activitățile la care puteai să iei parte au fost multe. Niște jump-uri la Dirt on Fire, niște huța huța pe hinte, mai o poză și un chestionar cu gagicile de la țigări, o filmare cu tipul de la votka și uite așa. Dupămasa, pe la 16:30 a început să plouă. Nu a fost nici un bai. Organizatorii au pregătit câteva mii de pelerine de ploaie pentru cei prezenți. Am tras și eu una pe mine și m-am pus cu lumea la dansat la Dance Garden. În spatele platanelor era un tip micuț, 3PIC îî spune, care punea muzică. Tare omu. Ne-am bâtzâit o vreme în ploaie. Puțin mai târziu, retrași la o bere sub o terasă, pun mâna pe program și văd că la scena mare au început cei de la The Corespondents. Am luat aparatu și go go go. Deși am auzit de ei, sincer, până în momentul acela nu am avut curiozitatea să-i ascult și rău am făcut. Veniți din Anglia, Dj Chuks și mc-ul Mr Bruce (foarte dezinvolt pe scenă), un duo al muzicii electronice, au făcut spectacol în electric castle 2014 117ploaie. Da, turna cu găleata. Eu și câteva sute de oameni dansam de parcă nu conta nimic altceva. Ploaia a mai încetat. La aceeași scenă urma să aibe loc un alt moment care nu merita ratat. The Freestylers. Acest grup, tot din Anglia, au ieșit în fața mulțimii cu ritm-uri de breakbeat și au făcut spectacol (merită văzuți). Jos pălăria! Au urmat headlinerii zilei. Thievery Corporation (nu mai au nevoie de nici o prezentare). Aici nici nu știu ce să zic. Aproape tot concertul am ascultat fascinat muzica și am privit în jur către miile de oameni care erau și ei cuprinși de același feeling. Nemaipomenit! În timp ce la scena mare au urmat încă trei momente super tari, și anume Foreign Beggars, Dj Ez și K-lu & Sauce, eu m-am retras la reggae. Am ținut morțiș să particip la ceea ce avea să se întâmple. Channel One Sound System. Una din cele mai bune și cunoscute trupe de dub reggae, formate din legendarul „selector” Mikey Dread și MC Ras Kayleb. Channel One Sound System încântă urechiile iubitorilor genului de peste 30 de ani. Aceștia folosesc boxe „hand built” ce scot un sunet puternic de bass care se completează cu selecții superbe de dub reggae. Sunetele sunt accentuate de ecouri și sirene specifice Channel One Soud System. Cuprins de muzică, în momentul în care Mc Ras Kayleb a început să rostească cuvinte Rastafariene și să cânte parcă am luat foc în interior. Ușor, ușor te desprindeai de pământ și pluteai în voia sunetului. Nu puteai să nu fi constant cu zâmbetul pe față. Wow! Cu siguranță acest moment ocupă un loc în top-ul meu 5 cu cele mai bune prestații. Ce s-a întâmplat după, a fost frumos, dar nu a mai contat nimic. Pentru mine ziua s-a încheiat superb.

electric castle 2014 284În cea de-a treia zi, după duș-ul de rigoare, trezirea ne-a fost dată la The Wall (aceeași scenă raggae), de către Chesarion („Cu accent pe <a>!”, ne-a certat el). Chesarion a venit la Electric Castle cu toată trupa Blazing Vibez și anume Dj Andoo, Zodiak și OldSkull. Cum au ajuns la Electric Castle? Simplu. În momentul în care s-a anunțat scena raggae, băieții au picat de acord cu organizatorii să participle la festival. Cu toții au avut prestații super. Ca o paranteză, pentru cine nu știe, în trecut Chesarion a fost prezent de trei ori în Alba Iulia. Să revenim la Electric Castle. Ai mai mișunat peste zi, am mancat, am mai dansat pe la Dance Garden și s-a făcut seară. Seara zilei de sâmbătă a fost din nou o seară „full house”. Chiar înaintea primului concert de la Main Stage, zeci de mii de suflete forfoteau pretutindeni. În jurul orei 17:00, ritm-ul a luat o întorsătură către latura hip hop. Pe scenă au urcat băieții de la CTC (Vlad Dobrescu, Deliric și Doc). Aceștia au fost urmați îndeaproape de Silent Strike și Grimus. Între timp am ma dat o tură pe la The Wall și Dance Garden. Am tras și o porție bună de povești și râsete. Voie bună, ce mai. La Main Stage urma să înceapă Bonobo. Ne-am luat fuga fuguța să prindem concertul. Ajunși la fața locului, ne trezim în mijlocul unui spectacol de lumini și muzică. Concertul s-a dovedit a fi foarte mișto. Puțin mai târziu am dat o tură pe la foodcourt după care la somn. (oboseala urla în noi).

Ziua a 4-a. Am fost cât de cât matinal. Recunosc, de data asta nu am mai stat la coadă la duș. M-am spălat rapid la chiuvetă și am tulit-o la muzică și cafea :p. În spatele mixer-ului de pe scena Dance Garden se afla o tipa foarte drăguță de la noi din Alba Iulia. Cris Mărculescu (Cris) a fost cea care a dat trezirea în ziua de duminică. Felicitări Cris! Mi-a plăcut! Se făcuse ora 14:00, iar oboseala se vedea oarecum pe fețele tuturor. Ne-am luat frumos, am tras niște saci cu paie la umbră pe marginea lacului și am lenevit pâââână la 18:00 când pe Main Stage aveau să urce băieții și fetele „cu papion” de la Notes & Ties. De această data nu au mai fost îmbrăcați la patru ace cu cămașă și papion. Au electric castle 2014 323fost cât se poate de „lejeri”, dar am trecut peste. În schimb, sunetele ce au cuprins area Main Stage-ului au fost de-a dreptul fermecătoare! Din nou, o orchestra a ridicat în picioare sute de oameni cu o prestație fantastică. DUpă acest moment am decis să rămânem în continuare la Main Stage pentru Suie Paparude. Cu toate că am participat la zeci de concerte ale „paparudelor”, niciodată nu m-am plictisit. Am dansat în continu. Bean MC, Michi și Dobrică au făcut spectacol ca întotdeauna și au lăsat publicul „Cu zâmbetul pe buze”. Din nou jos pălăria pentru Suie Paparude! Momentul ce avea să urmeze m-a luat prin surprindere. Pe scenă au urcat cei de la Kraak & Smaak. Uaaau! Când din boxe a început să iasă o combinație de electro, funk și house am fost de-a dreptul în delir. Pur și simplu mă mișcam fără voia mea pe ritm. Exact cum zice o piesă de-a lor: „shake it like a dynoamite”. Am ținut-o așa tot concertul. Superb! A urmat un moment de „panică”. O mică schimbare în program. S-a schimbat ordinea între Gramatik și Dub FX. A început să cânte Dub FX. L-am mai văzut și îmi place. Beat-urile scoase live și puse în tot felul de loop-uri sună foarte bine. Am dat rapid o tură și m-am întors la concertul ce s-a dovedit a fi printr cele mai tari din tot ce s-a întâmplat la Electric Castle în acest an. Pe scenă a urcat Denis Jasarevic, cunoscut după numele de scenă și anume Gramatik, un tânăr producător și compozitor în vârstă de 30 de ani născut în Portoroz, Slovenia, dar care locuiește în SUA. Omul a început frumos să mixeze un pic de hip-hop, glitch și electro. Încă în puteri, mii de oameni se mișcau pe ritm. La fel și eu, dar mai în spate :p. Suna foarte bine. Dintr-o data îl văd pe „ăsta micu” că pune mâna pe un saxofon, iese în fața pupitrului și începe un solo. Pur și simplu m-a lovit! Băi, dar ști cum!? De-a dreptul FANTASTIC! (și în momentul ăsta când scriu sunt cu pielea de găină și tot părul ridicat pe mine!). Stai! Nu a fost de-ajuns. A pus mâna pe un fluier și dă-i. Sunetele se împleteau și se completau perfect! Uaaau! În primele 20 de minute, probabil obosită, lumea din jur nu și-a dat seama de ce se întâmplă pe scenă. Dar totuși se mișca pe muzică. Pur și simplu ne-a rupt pe toți. A mai mixat un pic după care ritm-ul s-a mai potolit și se aude un sunet de trompetă! Nu mi-a venit să cred. Același Gramatik a scos o trompetă și a început din nou cu un solo. Băi, îmi venea să merg să îl bat nu alta la cât e de bun. Acela a fost momentul în care am spus că băiatul ăsta e un adevărat talent. Un GENIU! Toată lumea dansa. Cu toții au uitat de oboseală. (pielea tot de găină). În cele două ore pe scenă, acest geniu a trecut prin toate genurile muzicale și le-a mixat ca și cum toate erau de pe același film. A surprins pe toată lumea. Pfuuu… fantastic! Și uite așa pentru mine s-a încheiat festivalul. Într-un fel cum nu se putea mai bine.

Concluzia nu poate fi decât una. A meritat maxim. Totul a fost MINUNAT! Încă odată Electric Castle s-a dovedit a fi un festival mare, cu oameni faini și muzică de calitate. Nu pot face altceva decât să le mulțumesc celor care au făcut totul posibil.Ne vedem la anul! Felicitări!

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21520 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*