eCOol 2016 – o campanie unică în județul Alba. Interviu cu Florin Andronescu, directorul Agenției Locale a Energiei Alba

ecool 2Domnule Andronescu, aș vrea să începem prin a ne spune, pe scurt, câteva cuvinte despre ceea ce înseamnă, de fapt, campania eCOol

Este vorba despre un concurs între grupuri de elevi de liceu, care realizează și prezintă creații vestimentare confecționate din materiale reciclabile, concurs pe care îl organizăm și în acest an în liceele din județul Alba. Proiectul nostru vizează, de fapt, sensibilizarea elevilor și a cadrelor didactice față de necesitatea protejării mediului înconjurător, dar și implicarea lor într-o activitate care presupune lucrul în echipă și stimularea creativității.

Ce se ascunde în spatele numelui de eCOol?

Este, mai mult, o îmbinare de cuvinte care vrea să redea ideea că a fi eco este cool, adică la modă. Ceea ce și putem observa din creațiile liceenilor din fiecare an.

Ne aflăm la cea de-a șaptea ediție a acestei campanii. Ce își propune ALEA prin organizarea unor evenimente de acest fel?

Cum am precizat, în primul rând, este vorba de sensibilizarea elevilor și cadrelor didactice față de mediul înconjurător dar proiectul își propune, de asemenea, să implice tinerii în acțiuni concrete de reciclare/reutilizare în sens ecologic a anumitor obiecte pe care noi le considerăm deșeuri. Formarea unor deprinderi practice la acești elevi este un alt obiectiv al nostru prin această campanie, implicând lucrul în echipă pentru atingerea unui rezultat dorit.

andronescu 01Puteți să ne descrieți, pe scurt, care este activitatea elevilor ca participanți în acest concurs?

Elevii înscriși în concurs, sub forma unor grupuri de lucru, sunt invitați să realizeze creații vestimentare din materiale reciclabile/reciclate care, ulterior, să fie prezentate pe podium, în cadrul unui spectacol denumit Green Fashion Show. Pentru realizarea acestor costume, care de fapt alcătuiesc pentru fiecare grup o adevărată colecție, elevii au la dispoziție o perioadă de aproape o lună. Trebuie să menționez că nu este doar o simplă paradă de modă unde fiecare se urcă pe scenă și își prezintă vestimentația realizată, ci grupurile care se înscriu trebuie să creeze ele însele și momente artistice, zicem noi, în cadrul cărora să prezinte colecția creată. Un astfel de moment implică o organizare foarte bună, cu muzică și coregrafie, care să reprezinte ideea centrală pe care se bazează colecția respectivă. Ca o concluzie, aș putea spune că fiecare grup trebuie să refolosească într-un mod inedit și creativ deșeuri din mediul înconjurător, transformându-le în îmbrăcăminte.

Judecând după faptul că sunteți la organizarea celei de-a șaptea ediții și în fiecare ediție ați avut peste 150 de participanți și un număr mare de spectatori care credeți că este rețeta succesului?

Cred că elevii simt nevoia să se implice și în alte activități decât în cele pe care le desfășoară zi de zi. Tinerii de azi sunt foarte creativi, cu o capacitate mare de muncă atunci când sunt interesați de ceea ce fac și, dorind să se afirme, au înțeles că proiectul nostru este oportunitatea perfectă. Noi  le oferim cadrul de desfășurare, condițiile și oportunitatea de a fi în lumina reflectoarelor și cred că ecoolau înțeles că restul depinde doar de ei. Să nu uităm că ALEA oferă și premii, prin care să recompensăm cumva munca depusă și timpul dedicat acestui eveniment. Astfel, marele premiu al concursului constă într-o excursie de două zile oferită grupurilor câștigătoare (prin punctajul maxim obținut) la 3 categorii: cel mai expresiv/convingător mesaj eco, cea mai bună prezentare a colecției, cea mai bună colecție de vestimentații. Dar mai oferim și premii speciale pentru 5 designeri/creatori ai celor mai bune 5 vestimentații individuale, câștigători pe bază de punctaj individual și 5 portofolii de modă/sesiuni foto pentru cele mai convingătoare prezențe scenice. Apoi, punem la bătaie și 10 bilete la spectacole/evenimente oferite pentru cele mai populare 10 prezențe din cadrul spectacolului, care vor fi alese prin vot online pe baza fotografiilor din spectacol postate pe pagina de Facebook ALEA.

Când a fost lansată campania din acest an și în ce stadiu vă aflați în derularea ei?

Agenția Locală a Energiei Alba lansează direct campania în majoritatea liceelor din județul Alba, începând din luna februarie dar mai avem evenimente de lansare în câteva școli. În martie ne aflăm încă în perioada înscrierilor iar din 1 aprilie grupurile înscrise pot trece la lucrul efectiv.

Ce ne puteți spune despre evenimentul final, respectiv Green fashion Show, de anul acesta ?

Anul acesta, Green fashion Show va avea loc în data de joi – 21 aprilie 2016, începând cu ora 17.00, la Alba Mall, acolo unde sunt invitați să fie prezenți toți liceenii din judetul Alba pentru a-și incuraja colegii din grupurile înscrise.  Anul acesta vă promitem că va fi un show cel puțin la fel de mare ca și anul trecut și nu uitați că parada de modă va fi urmată de un concert de muzică susținut de un invitat surpriză, oferit tuturor spectatorilor prezenți.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22884 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*