Eco-agrement cu fonduri Regio la Aiud-Alba

Inca o veste buna pentru comunitatea aiudeana, inaintea Craciunului! La sediul ADR Centru Alba Iulia, a fost semnat – de catre doamna Oana Badea, primarul municipiului Aiud si de domnul Dan Popa, director Directia Organism Intermediar pentru POR din cadrul ADR Centru – proiectul de finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020 pentru realizarea de investitii in doua importante zone verzi, in cadrul proiectului cu titlul ”Eco-agrement Aiud – Zone de agrement Avram Iancu si Ecaterina Varga”, prin care se vor atrage fonduri nerambursabile in valoare de circa 1,25 milioane euro in municipiul Aiud. Prin proiect se vor reabilita spatii in suprafata totala de circa 1,3 hectare, pentru cresterea calitatii spatiului public urban si a vietii locuitorilor.

Finantarea este acordata in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 5 – Realizarea de actiuni destinate imbunatatirii mediului urban, respectiv Prioritatea de investitii 5.2, care urmareste revitalizarea oraselor, regenerarea si decontaminarea terenurilor industriale dezafectate, inclusiv zonele de reconversie urbana. Obiectivul general al proiectului este de a asigura refunctionalizarea terenurilor situate in intravilanul municipiului Aiud, in vederea imbunatatirii mediului urban, revitalizarii orasului, reducerii poluarii aerului si promovarii masurilor de reducere a zgomotului. Municipalitatea considera ca astfel se vor imbunatati si serviciile publice oferite utilizatorilor de parcuri si spatii verzi. Practic, vor fi reabilitate doua terenuri degradate si neutilizate, in suprafata totala de 10.739 mp, concomitent cu modernizarea strazii de acces Avram Iancu, in suprafata de 2.243 mp. Prin proiect se asigura, totodata si dotarea spatiilor publice de agrement si recreere, intr-o maniera moderna, eco-eficienta si protectiva, accesibila publicului larg si cu dizabilitati diverse cu urmatoarele categorii de mobilier urban: 48 bucati banci stradale din lemn, dar si cosuri de gunoi, suporturi pentru biciclete si cismele. Vor mai fi realizate un ecran de proiectie, o zona de labirint, o pista role si patinoar, o scena, o pista skate si una pentru biciclisti, un loc de joaca pentru copii, dar si un sistem de fantana arteziana, in 26 luni de la startul lucrarilor de executie.

   ”Acest final de an este unul foarte propice pentru locuitorii din Aiud. Avem investitii importante in infrastructura rutiera, avem atrase chiar recent fonduri europene pentru servicii sociale sau de sanatate, acum investim in parcuri si spatii verzi. Asta inseamna ca Aiudul traieste, prin si pentru oamenii sai, avem responsabilitati si avem solutii. Suntem siguri ca acest proiect va oferi conditii demne de un oras european pentru locuitori, dar si pentru cei care ne viziteaza. Dupa finalizarea proiectului, va creste suprafata verde a orasului nostru si se va imbunatati bioarhitectura ambientala locala”, a declarat doamna Oana Badea, Primarul municipiului Aiud.

Proiectul , prin caracterul sau deschis, este si generator al unui spatiu public complet reabilitat, care duce la cresterea cu 1,3 ha a zonelor verzi ale Municipiului Aiud. Valoarea totala a proiectului este de 5.885.135,47 lei (peste 1,3 milioane euro), din care 5.675.578,18 lei (peste 1,25 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.

   ”Prin aceasta initiativa, edilii doresc sa ofere noi posibilitati de petrecere a timpului liber, localnicilor si turistilor. Acest obiectiv se alatura, in aceasta perioada de finantare, proiectelor de reabilitare a parcurilor din mai multe orase ale regiunii noastre, fapt care subliniaza importanta fondurilor europene alocate pentru reabilitarea zonelor urbane degradate. Prin intermediul Prioritatii de Investitii 5.2 a Programului Operational Regional 2014-2020 pot fi alocate fonduri nerambursabile si pentru reamenajarea si revitalizarea spatiilor publice abandonate si neutilizate, astfel incat acestea sa devina spatii de agrement cu functiuni multiple toate acestea, contribuind la imbunatatirea mediului urban si a cresterii calitatii vietii locuitorilor. Pe langa populatia municipiului, obiectivele de investitii din proiectul pe care l-am semnat acum sunt accesibile si turistilor. In Aiud avem proiecte diverse finantate prin Programul Operational Regional, obiective din infrastructura publica, din mediul social, educational si inclusiv pentru valorificarea patrimoniului cultural-istoric. Toate aceste lucruri indica faptul ca edilii doresc sa ofere noi posibilitati de petrecere a timpului liber, localnicilor si turistilor”, a declarat domnul Dan Popa, dupa evenimentul de semnare a contractului.

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21777 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*