Donează sânge, fii eroul comunității tale !

Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate Alba, prin acțiunile de voluntariat ale membrilor săi, se implică în rezolvarea problemelor comunităților locale în care este prezent.

Una dintre problemele stringente care afectează sistemul medical românesc este lipsa de sânge în unitățile spitalicești. Singurul mod în care sângele necesar salvării de vieți omenești poate fi obținut este prin donare. Acțiunea PLUS de promovare a donării de sânge a pornit, inițial, de la o provocare lansată între membrii Generației PLUS, organizația de tineret a partidului.

De la provocarea Generației PLUS a mai rămas de făcut un singur pas. Astfel a fost inițiată campania de donare de sânge, acțiune care se adresează membrilor PLUS dar și locuitorilor județului Alba.

Acțiunea inițiată de Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate își propune, prin materialele sale de informare, să clarifice aspectele medicale ale donării de sânge, astfel ca populația să fie pe deplin informată nu doar cu privire la ajutorul neprețuit pe care îl oferă, cât, mai ales, la toate etapele și procedurile medicale prin care donatorii de sânge trec înaintea actului propriu-zis al recoltării de sânge. În acest fel, toți potențialii donatori cunosc exact nu doar date importante referitoare la starea lor de sănătate, ci și faptul că donarea de sânge, pe lângă că este un act nobil, este și absolut sigur pentru donatori, care nu se află în niciun moment în vreo stare de pericol.

Iată ce trebuie să știți despre donarea de sânge și implicațiile acesteia:

De ce e nevoie de sânge?

Sângele nu se poate produce sau cumpăra. El poate fi obținut doar prin donare.

Cine are nevoie de sânge?

Cea mai mare nevoie este la pacienții care au nevoie de operații, de transplant, care au suferit arsuri sau au fost diagnosticați cu cancer. De asemenea victimele accidentelor și copiii nou-născuți care au diferite anemii, au nevoie de transfuzii sanguine pentru a supraviețui.

Cine poate dona?

Poți dona dacă ai împlinit 18 ani, ai peste 50 kg (femei) / 58 kg (bărbați) și: au trecut 48 de ore de când ai consumat alcool; au trecut 7 zile de când ai terminat tratamentul cu antibiotice; au trecut minim 8 săptămâni de la ultima donare; au trecut 6 luni de când ai avut o intervenție chirurgicală, ai fost la dentist sau -ți-ai făcut tatuaj sau piercing; nu ai avut hepatită, TBC sau alte boli infecțioase; nu ai fost vaccinat în ultimele 4 săptămâni și nu ai relații sexuale (protejate sau neprotejate) cu mai mult de 2 parteneri, cu un partener cu HIV, HTLV, atgHBS, ACHCV, SIFILIS, cu parteneri plătiți sau cu parteneri care s-au drogat intravenos.

Ce trebuie să faci înainte și după donare?

Înainte de a veni la donare e important să fii odihnit, bine hidratat și să te bucuri de un mic dejun sănătos (fără grăsimi). Încearcă să eviți alimentele grase, băuturile alcoolice și fumatul.

După donare e important să te rehidratezi și să nu faci efort fizic extraordinar în următoarele ore. În rest, n-ai nicio restricție!

Cât de des poți dona?

Legea permite donarea după un interval minim de 8 săptămâni, dar fără depășirea numărului maxim de donări permise anual. Bărbații pot dona de maxim 5 ori pe an, iar femeile de maxim 4 ori pe an.

Recomandarea medicilor pentru refacerea completă a organismului este ca bărbații să doneze o dată la 2 luni și jumătate, iar femeile o dată la 3 luni.

Medicul îți poate refuza donarea cu o frecvență mai mare decât cea recomandată, dacă aceasta îți poate pune sănătatea în pericol.

Ești supus unor riscuri?

Donarea de sânge este sigură (sunt folosite doar materiale de unică folosință), iar dacă medicul te acceptă la donare, înseamnă că nu există nici un risc pentru tine din punct de vedere al sănătății.

In schimb, daca medicul considera ca ar exista vreo șansa sa fii destabilizat dupa donare, nu vei ajunge in acel punct. Medicul iti va explica de ce trebuie sa revii ulterior sau daca e mai sigur pentru tine doar sa promovezi donarea de sânge. Daca tu nu poti fi donator, sigur ai un prieten care poate dona sânge pentru a salva vieți.

Cum este testat sângele tău?

Testele biologice efectuate sistematic la fiecare donare cuprind:

– determinarea grupei sanguine OAB și RH-ului;

– determinarea hemoglobinei;

– depistarea sifilisului;

– depistarea anticorpilor antiHIV și antiHTLV;

– depistarea hepatitei virale B și C;

– determinarea enzimelor hepatice (transaminazele).

Donarea de sânge se realizează în maximă siguranță în câțiva pași simplii:

Donarea de sânge constă în recoltarea unei cantități de 450 ml în timp de 8-10 minute. Când ajungi la centrul de transfuzie sanguină vei parcurge un set de etape, menite să îți asigure siguranța și bunăstarea (e important ca tu să fii în regulă, pentru a putea dona).

  1. Completarea chestionarului donatorului (la prima vizită se va realiza dosarul donatorului)
  2. Consultația medicală (verificare indici hemoglobină și sideremie, discuție)
  3. Consultația medicală finală (verificarea stării de sănătate per ansamblu și discuții finale)
  4. Donarea propriu-zisă (recoltarea se efectuează doar cu materiale de unică folosință și nu presupune riscuri pentru tine)

PLUS Alba vă invită să le fiți alături într-o acțiune de voluntariat pentru viață, în care fiecare dintre noi poate fi erou pentru o zi.

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21089 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*