Din dragoste pentru lucrul cu oamenii şi pasiune pentru Bibliodramă

În perioada 24-28 iunie 2019, s-a desfăşurat în Kreisau, Polonia, ultimul modul din cadrul  cursului avansat de formare continuă pentru facilitatorii în Bibliodramă.

„Advanced Training Course 5” a încheiat seria celor cinci module organizate în diferite colţuri ale Europei, pornind de la cursul de bază din Suedia, continuând cu Germania, Ungaria, Finlanda, Grecia şi Polonia, în perioada 2017-2019.

Fiind un eveniment educaţional intercultural şi interconfesional sub egida Reţelei Europene de Bibliodramă şi a Societăţii Germane de Bibliodramă, întâlnirea de săptămâna trecută a reunit în cele 5 zile de ateliere practice, 18 specialişti din domeniul educaţiei, psihologiei şi psihoterapiei, teologiei, filosofiei şi artelor, din 7 ţări europene. Toţi aceştia au fost motivaţi să-şi dezvolte competenţele personale şi profesionale şi dornici să-şi aprofundeze cunoştinţele în sfera Bibliodramei pentru a le aplica în domeniile în care ei activează.

Profesor psiholog în cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba, pasionată de dezvoltarea personală, de comunicare şi relaţionare, de lucrul cu tinerii şi cum să eficientizeze toate acestea, Maria-Ioana Badale şi-a urmat visul de a continua specializarea în Bibliodramă şi a răspuns „prezent” provocării din Polonia.

Întoarsă în ţară, Maria-Ioana Badale ne-a declarat:  “Mi-am dorit să rămân în contact cu specialiştii din bibliodramă şi să mă pregătesc să o practic la un nivel mai avansat în activitatea mea profesională, conştientă  fiind că a lucra nemijlocit cu oamenii poate să fie pe cât de frumos, pe atât de încărcat de provocări. Atelierele de lucru în cadrul cărora am colaborat cu alţi 17 specialişti din diverse domenii, dar şi cu cei 4 formatori specializaţi, au devenit, în cele 5 zile, spaţii vii în care s-au împărtăşit experienţe atât de diverse, s-au pus în comun metode şi tehnici, idei transformate în instrumente de lucru. Toate acestea pentru ca fiecare dintre noi, cei care lucrăm cu şi pentru semenii noştri, indiferent de profesia pe care o avem, să devenim mai buni acolo, în colţişorul nostru de lume, mai pregătiţi profesional acolo unde încercăm să ne facem datoria, ne practicăm profesia.

De ce am ales să-mi continui drumul în Bibliodramă şi nu în oricare altă abordare terapeutică sau oricare altă formă de lucru cu grupurile? Pentru că în Bibliodramă, metodelor şi tehnicilor psihodramatice şi de terapie prin joc şi mediere artistică li se adăugă  un plus de valoare, prin faptul că textul care inspiră sesiunile de lucru este preluat din parabolele biblice, din psalmi sau alte texte biblice. Poveştile terapeutice sau “metaforele vindecătoare”, care sunt de multe ori utilizate cu succes în terapie şi consiliere, ori în grupuri de suport şi optimizare personală, sunt înlocuite în Bibliodramă cu texte de inspiraţie biblică, de cele mai multe ori scurte dar profunde şi pline de sens.  În procesele bibliodramatice, sunt aduse în prim plan, conştientizate, reinterpretate, poate înţelese şi acceptate, diferite experienţe umane, probleme mai vechi sau mai noi, dileme antice şi contemporane cum sunt dreptatea, libertatea, adevărul, iertarea, dragostea, naşterea ori moartea. Astfel, sesiunea de Bibliodramă permite participantului să descopere mesajul textului biblic prin trăirea şi experienţa personală în cadrul unui grup, însă mai mult decât atât, participantul la acest proces va avea oportunităţi multiple de a se confrunta cu sine însuşi, cu propria istorie de viaţă, va putea găsi răspunsuri la întrebări actuale legate de viaţa lui.

În contextul internaţional actual, în care tot mai acută este nevoia unei <educaţii> pentru pace şi unitate în diversitate, toleranţă şi acceptare, integrare şi comunicare non-violentă, Bibliodrama ar putea să devină o cale,  un mijloc de abordare a acestor concepte.”

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21480 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*