Diete speciale pentru musulmani și vegetarieni la Spitalul din Alba Iulia

vegetarieniÎn vederea acreditării bucătăriei, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a elaborat o bibliografie completă, cu Reţetar, Diete şi Reţete, care răspund tuturor nevoilor pe care le au pacienţii internaţi cu diferite afecţiuni. De asemnea, o atenţie deosebită a fost acordată şi pacineţilor care au obiceiuri alimentare specifice, fie din cauza religiei pe care o practică, fie voit. Este vorba de reţete specifice pentru musulmani şi vegetarieni.

Mesele pacienților trebuie să fie echilibrate și să răspundă unor nevoi nutriționale specifice. Anumite supe, ciorbe, sau alte preparate sunt recomandate pentru afecțiunile gastrice, altele pentru femeile însărcinate și altele pentru pacienții cu diabet sau alte boli metabolice. Din această cauză este solicitată, în vederea acreditării, și  elaborarea unei diete complete.

„Rețetele sunt gândite pentru a corespunde nevoilor pacienților, astfel știm ce este recomandat în diferitele afecțiuni și care este valoarea nutritivă a fiecărei mese. Doar Rețetarul are șase capitole: ciorbe, supe, fel principal, garnituri, gustări și nicoleta vesasalate. La fiecare rețetă se știe proporția de proteine, glucide, lipide și calorii.  Toate acestea au fost vizate de Comitetul Director al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia”, a explicat Nicoleta Vesa, asistentul dietetician, care a elaborat bibliografia completă a bucătăriei spitalului.

Și pentru pacienții care au obiceiuri alimentare deosebite au fost create meniuri . Spre exemplu pentru musulmani s-a ținut cont de restricțiile impuse de religia acestora, la fel și pentru vegetarieni

„Alimentația musulmanilor se bazează pe învățăturile Coranului, unele alimente sunt promovate iar pentru altele există restricții chiar dacă apare o spitalizare, de exemplu carenea de porc este interzisă, în toate circumstanțele. Și meniurile vegetariene trebuie respectate, deoarece sunt și aici diferențe. O parte dintre cei care aleg să înlăture din meniul lor carnea consumă totuși produse lactate, sau ouă, iar alții doar legume și fructe. Și pentru aceștia au fost create diete speciate”, a mai spus asistentul dietetician Nicoleta Vesa.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21847 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*