Despre cateva profesoare din Alba si infidelitatea lor. Detalii molipsitoare

Fie ca vorbim despre gimnaziu ori liceu, fiecare dintre noi ramanem cu amintirea si ”clasamentul” personal (uneori marcat de o subiectivitate deloc dezinteresata) pe care ni l-am format in legatura cu dascalii pe care i-am avut.  Chiar daca i-am privit din prima ori din ultima banca, profesorii nostri raman profesorii nostri. Fie ca ne-au dat o nota mai mica, fie ca ne-au ingaduit o absenta, fie ca ne-au „rotunjit” nota cu un 50 de sutimi. Uite asa, ca sa ne astamparam foamea de o viitoare posibila bursa….sau poate ca nu!

Cele mai misto raman, cel putin in mintea mea, profesoarele. Grase, slabe, imbracate cu gust, cicalitoare, cu gura mare sau slabe de inger, femeile astea sunt cele mai infidele fiinte pe care le-am cunoscut.  Profesoara de romana, de exemplu, lipsea de acasa cel putin 8 ore pe zi…Ba mai mult, isi ” ïnsela”sotul pe fatza. Ba cu Eminescu, ba cu Caragiale, ba cu mama literaturii comparate, ba cu Rebreanu, ba cu te mai miri ce „trufanda” literara.

La chimie era dezastru…o femeie mica, pe care nu ai fi putut-o banui capabila de o relatie, se „culca” , tot minim 8 ore pe zi, cu tot felul de elemente. Azi cu magneziu, maine cu litiu (mai tarziu a aparut aculumatorul litiu-ion-nu glanetasu-) ba ne impuia capul cu un ins Mendeleev a carui rezonanta sonora , cel putin dupa Revolutie, nu suna nicidecum a blue-jeans. Una peste alta, femeia asta a „nascut”cu ”amantii” ei din chimie niste tineri de exceptie. Multi chimisti adevarati…parte prin tara, mai multi prin strainatate. Toti, elevii/copii ei…din ”flori” sau din chimie pura

La la la la latina,  o blonda minunata, a intrat in clasa avand cam aceeasi varsta cu noi. Noi,  decenti cumva, ne-am lasat invatati sa o intampinam de atunci incolo cu „salve magistra”iar ea ne raspundea plina de mister ”salve pueri”. Cea mai tanara profesoara din scoala care ii invatza pe cei mai tineri elevi din liceu o LIMBA MOARTA. Constienta ca nici unul dintre noi nu va face o cariera ADEVARATA cu latina, femeia asta si-a sacrificat timp de cativa ani , cateva ore pe saptamana, sa ne insufle dragostea pentru ora de curs. Ii multumesc aici pentru consecventa si pentru ca ne-a dat, in ultimul an de liceu, cate 10 grame de visinata… cand am colindat-o. A primit de baut cine era major. Restul, apa cu sirop. Asadar, „Salve magistra” si imi pare rau ca v-am rapit atata vreme din timpul unei relatii care imi amintesc ca va facea fericita.

Anatomie sau nu, a fost genial. O femeie frumoasa care ne-a privit in permanenta de sus dar care a stiut de fiecare data sa ne vorbeasca si sa ne invete biologia. Nici ea nu traia sub presiunea ca vom da la medicina dar nici nu ne trecea pe ”pupe”. Indragostita de sotul ei, l-a ” inselat” cu cateva generatii de elevi carora a stiut sa le daruiasca ce a avut mai bun.

Femeile astea, enumerate mai sus, sunt doar o mica parte din profesoarele de geniu carora am avut ocazia sa le fiul elev. „Infidelitatea” lor se confunda cu o dragoste imensa pentru a educa, ani la rand, zeci de generatii si sute de elevi

Nu-i asa ca ” Restul e cancan….” suna atat de penibil?

PS-in mod normal, lucrurile facile ar trebui sa paleasca intotdeauna in locul lucrurilor ADEVARATE. Speranta moare, totusi, ultima.

 

 самостоятельно продвижениескачать программу для андроид взлом wi fi

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 17471 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*