Deputatul PNL Florin Roman: „Solicit Guvernului să aplice de îndată Decizia Comisiei Europene privind despăgubirea proprietarilor de păduri din ariile naturale protejate”

florin roman 01Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, solicită Guvernului României punerea de îndată în aplicare a Deciziei Comisiei Europene nr. C(2016) 8679/4 ianuarie 2017 privind acordarea de plăţi compensatorii proprietarilor de păduri supuse restricţiilor de exploatare. Potrivit liberalului, decizia forului european reglementează situaţia discriminatorie a românilor cu păduri în ariile şi siturile naturale protejate, care, din această cauză, nu puteau dispune de aceste bunuri şi nici nu primeau nimic în schimbul deţinerii materialului lemnos respectiv.

„Decizia Comisiei Europene nr. C(2016) 8679/ 4 ianuarie 2017 face dreptate oamenilor care nu îşi puteau exploata masa lemnoasă deoarece sunt proprietari de păduri supuse unor restricţii de exploatare (păduri incluse în tipurile T1 şi T2). Astfel, în schimbul nerecoltării lemnelor situate în ariile protejate, cetăţenii români, inclusiv cei din judeţul Alba, urmează să primească compensaţii băneşti în cuantum de maxim 500 euro/hectar. Această decizie va fi aplicată până în anul 2020, iar beneficiarii sunt persoanele fizice şi juridice de drept privat – persoane fizice, obşti, composesorate”, a subliniat deputatul de Alba.

În momentul de față în judeţul Alba se află 93 de arii protejate, 83 dintre acestea fiind de interes naţional, situate cu precădere în Munţii Apuseni şi Munţii Sebeşului. „Îi informez pe locuitorii din judeţul Alba, cât şi pe cei din celelalte zone ale ţării în care se află rezervaţii naturale protejate, de interes naţional sau regional, că pentru a intra în posesia sumelor dispuse pentru compensarea imposibilității tăierii pădurilor lor, în conformitate cu Decizia Comisiei Europene, trebuie să depună o cerere în acest sens către autorităţile abilitate din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor”, a arătat parlamentarul liberal. „În consecinţă, cer imperios primului ministru, precum şi reprezentanţilor guvernamentali cu atribuţii în acest domeniu, să pună de urgenţă în aplicare Decizia CE. De asemenea, solicit Guvernului să informeze potenţialii beneficiari despre prevederea amintită, printr-o campanie de informare la nivel naţional. Locuitorii din Alba şi celelalte judeţe ale ţării care deţin rezervaţii naturale trebuie să fie informaţi de Guvern şi să intre de urgenţă în posesia plăţilor compensatorii. De asemenea, punerea în aplicare a acestei hotărâri a instituţiei europene va avea drept efect imediat diminuarea tăierilor masive a pădurilor din zonele protejate şi protejarea «aurului verde» al României, jefuit sistematic după 1990”, a conchis deputatul PNL.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22004 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*