Deputatul Cornel-George Comşa doreşte susţinerea învăţământului în limba maternă pentru românii din străinătate

cornel comsaÎNTREBARE

Adresată: Domnului Ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni Bogdan Stanoevici, Ministerul Afacerilor Externe.

De către: Deputat independent de Alba, Cornel-George Comşa.

Obiectul întrebării: Susţinerea învăţământului în limba maternă pentru românii din străinătate.

Stimate domnule ministru,

Românii din Diaspora pot beneficia, cel puţin scriptic, de prevederile Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni. Acest act normativ transpune în legislaţia naţională prevederile Convenţiei-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale, precum şi opiniile formulate de către Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) în Raportul privind tratamentul preferenţial acordat de statul înrudit minorităţilor naţionale. Legea stipulează o serie de drepturi pentru românii din afara graniţelor ţării, între care şi sprijinul acordat de statul român pentru efectuarea studiilor de toate gradele în România, perfecţionarea cadrelor didactice, renovarea sau construcţia şcolilor cu predare în limba română în statul de cetăţenie/reşedinţă, precum şi sprijinul material şi financiar al statului roman pentru achiziţionarea de manuale, cărţi de specialitate, publicaţii şi alte materiale editate sau pe suport electronic în limba română.

Prin această lege, a fost creat cadrul necesar dezvoltării culturii şi spiritului românesc şi în rândul românilor care trăiesc şi muncesc departe de ţară. Cu toate acestea, organizaţiile non-guvernamentale subliniază faptul că instituţiile de resort ale statului român nu s-au implicat suficient de activ în sprijinirea învăţământului în limba română pentru etnicii români din ţările vecine României, acest aspect fiind confirmat şi de către reprezentanţii comunităţilor româneşti din statele respective.

Stimate domnule ministru, vă întreb respectuos:

  1. Care sunt demersurile şi strategiile elaborate de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul MAE în vederea susţinerii şi promovării învăţământului în limba maternă pentru românii din afara graniţelor ţării?
  2. Câte unităţi de învăţământ cu predare în limba română funcţionează în prezent în străinătate, câţi elevi şi câţi profesori au acestea?

Solicit răspuns scris.

Deputat independent de Alba,

Cornel-George COMŞA

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21098 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*