Deputatul Cornel-George Comşa cere redeschiderea spitalului din Ocna Mureş

comsaÎNTREBARE

Adresată: Domnului Ministru Nicolae Bănicioiu, Ministerul Sănătăţii.

De către: Deputat independent de Alba, Cornel-George Comşa.

Obiectul întrebării: Redeschiderea spitalului din Ocna Mureş, judeţul Alba

Stimate Domnule Ministru,

Conform Art. 3, alin. (2) al Hotărârii de Guvern Nr. 212 din 1 aprilie 2011 pentru aprobarea Programului de interes naţional „Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice“ s-a luat hotărârea desfiinţării spitalului orăşenesc Ocna Mureş. Odată cu închiderea unităţii medicale din Ocna-Mureş, aproape 13.000 de persoane au fost rearondate la spitalul municipal din Aiud. Efectul a fost şi este resimţit mai ales de persoanele în vârstă şi cu venituri mici, acestea fiind nevoite să se deplaseze peste 20 de kilometri până la Aiud pentru a putea beneficia de asistenţă medicală.

În data 20 ianuarie 2014 Ministerul Sănătăţii a dat avizul de funcţionare pentru centrul de sănătate multifuncţional la Ocna Mureş care are trei secţii: pediatrie, interne şi ginecologie. Centrul de sănătate multifuncţional de la Ocna Mureş este de fapt un spital mic care asigură serviciile medicale de bază, funcţionând ca o secţie externă a Spitalului Judeţean Alba. Se face spitalizare în limita celor 20 de paturi disponibile şi a secţiilor aprobate iar cazurile mai grave sunt nevoite a fi direcţionate tot spre Alba Iulia.

Menţionez faptul că neutilizarea întregii suprafeţe a clădirii poate duce la degradarea materială a acesteia, punând în pericol sănătatea şi integritatea corporală a pacienţilor şi personalului angajat al centrului multifuncţional. În plus, cele 3 secţii aprobate de Ministerul Sănătăţii nu satisfac majoritatea problemelor medicale cu care se confruntă locuitorii oraşului, astfel că aceştia sunt nevoiţi să se deplaseze spre unităţile medicale din Aiud şi Alba Iulia. În acest context, deschiderea prezentului centru nu se dovedeşte a fi rentabilă, în condiţiile în care locuitorii oraşului nu pot beneficia de o gamă mai largă şi necesară de servicii medicale.

În acest sens, vă rog să aveţi amabilitatea să răspundeţi la întrebările de mai jos:

  1. Când estimaţi că va fi făcută o reevaluare a necesarului de servicii medicale raportate specificului grupelor actuale de vârstă şi problemelor de sănătate ale cetăţenilor din Ocna Mureş?
  2. Până la ce dată anticipaţi finalizarea procedurilor legale şi redeschiderea efectivă a spitalului?
  3. În urma unei evaluări interne a Ministerului Sănătăţii, care este suma totală necesară redeschiderii spitalului din Ocna Mureş şi care este ponderea de finanţare pe care o poate asigura Ministerul Sănătăţii?
  4. Până la eventuala redeschidere a spitalului din Ocna Mureş cu întregul efectiv de secţii, care sunt măsurile pe care le puteţi lua pentru a asigura accesul facil al persoanelor vârstnice şi al celor cu venituri mici la serviciile medicale care nu pot fi operate în centrul multifuncţional şi necesită deplasarea la alte unităţi medicale specializate?

Solicit răspuns scris.

Deputat independent de Alba,

Cornel-George Comșa

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 24667 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*