Deputat Ioan Dîrzu: Raport de activitate parlamentară februarie-iulie 2020

Mircea Trifu

În această primă jumătate de an am trecut cu toții prin cea mai mare provocare a omenirii din ultimii zeci de ani. Pandemia globală de Coronavirus a schimbat viața tuturor, dar și buna funcționare a autorităților publice. Nevoia de adaptare și reacția rapidă au fost cele două virtuți pe care a trebuit să ni le însușim cu toții.
După cum spuneam, nimeni nu a rămas neafectat de Coronavirus. Chiar și Parlamentul României a fost închis o perioadă din cauza infectării unui deputat, fiind nevoit să se adapteze noilor tehnologii și trecând către un parlamentarism online.
Mai mult ca niciodată, activitatea unui parlamentar a fost vitală pentru a se adopta legi care să răspundă nevoilor actuale dar și pentru a se exercita controlul democratic asupra activității Guvernului, garantând cetățenilor buna exercitare în continuare a drepturilor și libertăților cetățenești, în ciuda restrângerii lor temporare.
Același lucru l-am făcut și eu și vin astăzi în fața dumneavoastră cu raportul de activitate parlamentară din perioada februarie-iulie 2020. În această perioadă, am făcut eforturi colosale să fac față multiplelor probleme în gestionarea crizei de Coronavirus pe care le-au sesizat cetățenii și care necesitau formularea de întrebări și interpelări către membrii Guvernului. Peste această criză de sănătate publică s-au suprapus și o criză economică și una educațională pe care actualul Guvern le gestionează extrem de prost.
Parlamentul a fost asaltat în această sesiune de proiecte de lege și ordonanțe de urgență neconstituționale, care violau grav drepturile și libertățile cetățenilor și ordinea de drept. Eu și colegii mei am fost nevoiți să amendăm zeci de astfel de acte venite de la Guvern, spre a asigura buna funcționare a statului român chiar și într-o perioadă de pandemie.
În această sesiune, am constatat cu tristețe că Guvernul PNL s-a călcat peste cadavrele celor răpuși de Coronavirus și a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a numi ilegal oameni nepregătiți în funcții publice, a atribui contracte publice firmelor de casă și a păsui de datorii băncile care au pierdut procese cu statul român. În timp ce, în România, Guvernul cumpăra măști și dezinfectanți de la firme de vinuri, același Guvern se împrumuta extern pe dobânzi uriașe, negociate cu creditorii. În Parlament, am fost efectiv asaltați de aceste măsuri și legi date cu dedicație pentru bănci, firme PNL-iste și membrii de partid. Suntem martorii unei disoluții a instituțiilor statului păstorite de PNL. Aceste abuzuri liberale au și determinat numărul mare de interpelări formulate în această sesiune (103) și intervenția repetată asupra unor domenii vitale (educația) pentru a salva dezastrul făcut Guvern.
În continuare, vă prezint sumar activitatea întreprinsă în această perioadă:

1. Am inițiat 27 de propuneri legislative
– Am inițiat modificarea art. 84 din Legea educației naționale astfel încât elevii să aibă transport local și județean gratuit, corectând abuzurile făcute de PNL prin OUG nr. 70/2020.
– Am inițiat completarea art. 111 din Legea educației naționale astfel încât elevii și profesorii să aibă internet și laptopuri gratuite pentru învățământul online.
– Am inițiat completarea Legii nr.370/2004 privind alegerea Preşedintelui României astfel încât candidatul ales la funcția de Președinte al României să depună jurământul de credință la Alba Iulia.
– Am inițiat o inițiativă Legislativă pentru suspendarea rambursării creditelor până la data de 31 decembrie 2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.
– Am inițiat propunerea legislativă privind completarea art.119 din Legea nr.1/2011 a educaţiei naţionale prin care se interzice majorarea taxelor de școlarizare a studenților pe durata anului universitar 2019-2020 și a anului universitar 2020-2021.
– Am inițiat modificarea și completarea Codului penal în sensul majorării pedepselor pentru infracțiunile contra integrității sexuale și a eliminării obligativității plângerii prealabile pentru astfel de infracțiuni.
– Am inițiat modificarea Codului muncii în sensul în care , pe durata stării de urgență, să beneficieze de o indemnizație de șomaj de 75% din salariul de bază și să nu mai plătească contribuția la asigurarea socială.
– Am inițiat o propunere legislativă pentru plafonarea preţului medicamentelor şi a alimentelor de strictă necesitate.
– Am inițiat o propunere legislativă privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile.

2. Am formulat 103 întrebări și interpelări către membrii Guvernului în probleme precum:
– Măsurile MAI pentru combaterea inundaţiilor de pe teritoriul judeţului Alba;
– Măsuri pentru agricultura din judeţul Alba;
– Continuarea speculei în domeniul HORECA;
– Gestionarea problemelor din educaţie din judeţul Alba pe perioada pandemiei de Coronavirus;
– Situaţia infectării cu COVID în Ocna Mureş, judeţul Alba;
– Procedura operaţională privind tratarea cazurilor de Coronavirus;
– Respectarea normelor de igienă şi securitate în muncă în unităţile de învăţământ preuniversitar;
– Redeschiderea spitalelor din Zlatna şi Baia de Arieş;
– Nereguli în documentaţia de atribuire Centrul de colectare selectivă a deşeurilor de la Galda de Jos;
– Preţul măştilor şi dezinfectanţilor;
– Sprijinul financiar de care a beneficiat județul Alba pentru combaterea Coronavirusului;

Am formulat 43 întrebări în domeniul administrației publice, 20 în domeniul justiție și afaceri interne, 25 în domeniul muncii și protecției sociale, 30 în domeniul sănătății, 10 în domeniul agriculturii, 5 în domeniul mediului și 18 întrebări și interpelări în domeniul educației și culturii.

În total, din decembrie 2016 până în prezent, am inițiat și formulat 658 materiale parlamentare, dintre care: 107 de luări de cuvânt în 69 de ședințe, 55 de declarații politice rostite în plenul Camerei Deputaților, 133 propuneri legislative dintre care 56 sunt promulgate legi, 406 întrebări și interpelări adresate Guvernului și 6 moțiuni semnate. De asemenea, tot în această perioadă, am participat la 3879 voturi finale electronice.

4. Sinteza activității parlamentare în sesiunea februarie-iulie 2020

– Am avut 11 declarații politice și comunicate de presă apărute în presa locală și națională pe teme de interes public;
– Am susținut dublarea alocațiilor copiilor începând cu 1 august 2020 de la 150 lei la 300 lei/lună;
– Am formulat amendamente la proiectul de aprobare a OUG 70/2020 pentru a garanta continuarea existenței serviciului de transport public local și județean;
– Am formulat amendamente la legea prin care terenurile agricole nu se vor mai vinde străinilor.
– Am interpelat autoritățile administrației publice locale (Prefect, Consiliul Județean, Primăria Alba Iulia) privind modul în care au gestionat criza de Coronavirus în județul Alba și municipiul Alba Iulia.
– Am primit sesizări din partea cetățenilor victime ale abuzurilor guvernării PNL și i-am îndrumat către autoritățile competente;
– Am exercitat controlul parlamentar asupra activității defectuoase a Guvernului în domeniile sănătate publică, administrație locală, agricultură, educație, tineret și infrastructură.
– Dețin funcția de vicelider de grup parlamentar al Partidului Social Democrat în Camera Deputaților;
– Exercit funcția de vicepreședinte al comisiei parlamentare permanente pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților;
– Sunt președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Austria;
– Sunt membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Canada și în grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Spaniei.

În sesiunea parlamentară viitoare, voi milita în continuare pentru:
1. Monitorizarea guvernului PNL astfel încât acesta să acorde majorările salariale și de pensii prevăzute de legislația în vigoare;
2. Asigurarea măsurilor sanitare pentru redeschiderea școlilor și spitalelor.
3. Asigurarea accesului neîngrădit și gratuit la servicii medicale, în ciuda pandemiei cu Coronavirus.
4. Respectarea de către guvernul PNL a majorării alocațiilor pentru copii în 2020;
5. Acordarea în timp util a subvențiilor pentru agricultură;
6. Măsuri legislative privind încurajarea activităților din sectorul HORECA;
7. Simplificarea legislației și a procedurilor privind formele de sprijin din agricultură pe principiul „o singură cerere la o singură instituție”;
8. Aplicarea de către Ministerul Agriculturii a unor programe anuale de susținere a produselor deficitare.
9. Crearea de fonduri agricole pentru despăgubire în caz de dezastre naturale;
10. Demararea procedurii de elaborare și adoptare a Codului de procedură administrativă;
11. Îmbunătățirea legislației privind fondurile de garantare pentru tineri;

Mai multe detalii despre activitatea mea parlamentară puteți afla accesând următorul link de pe pagina Camerei Deputaților: http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp…. În continuare, aștept problemele, sugestiile și criticile constructive ale albaiulienilor la adresa ioan.dirzu@cdep.ro sau vizitând sediul biroului parlamentar din Alba Iulia.
Le mulțumesc tuturor albaiulienilor și colegilor mei social-democrați pentru sprijinul acordat în această sesiune parlamentară și le doresc mult succes în campania la alegerile locale din 27 septembrie! Vă doresc tuturor cetățenilor multă sănătate, înțelepciune și răbdare în aceste momente grele pentru noi toți!

Ioan Dîrzu
Deputat PSD de Alba

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22572 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*