Delegații din trei țări europene în mobilitate la Alba Iulia. CJRAE Alba, partener și gazdă într-un proiect despre dezvoltarea competențelor profesioniștilor din domeniul social

În perioada 22-24 februarie 2022, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Alba a fost gazda celei de a doua mobilități  din calendarul celor propuse în proiectul ”OASIS – evOlutive & Atractive SocIal jobS” – 2020-1-FR01-KA204-079984.

Proiectul Erasmus+ este finanțat în cadrul Acțiunii Cheie 2 – Cooperare pentru inovare și schimburi de bune practici, KA204 – Parteneriate strategice pentru educație în rândul adulților. Coordonatorul este Departamentul Isère din Franța care, împreună cu partenerii Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Alba și Regiunea Autonomă a Văii Aosta din Italia și Asociația B-Live din Murcia Spania, și-a propus ca prin activitățile de job shadowing, schimburi de bune practici, workshopuri specifice, să pună bazele unui parteneriat puternic și dinamic care să răspundă mai multor provocări.

Toate aceste demersuri comune, prin dezvoltarea unei metodologii de analiză a practicilor specifice fiecărui partener implicat, au ca scop final identificarea și dezvoltarea competențelor necesare, un set de aptitudini, abilități interpersonale, sociale și emoționale, dar și cunoștințele de care orice profesionist în domeniul social are nevoie pentru eficientizarea practicii de zi cu zi.

Prin încercarea lor de a elabora recomandări inovatoare privind conceperea și dezvoltarea standardelor profesionale pentru profesiile sociale, specialiștii Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Alba implicați în proiect, alături de partenerii europeni, vor răspunde nevoii de transformare, evoluție și adaptare a rolului și locului pe care îl au, în societate în general și la locul de muncă în particular, acei “oameni pentru oameni” – profesioniștii din domeniul social.

În cadrul mobilității care tocmai s-a încheiat, cei 16 specialiști din domeniul social din Franța, Italia și Spania, alături de 6 specialiști din cadrul CJRAE Alba, au avut ocazia de a se implica în 3 activități de tipul job-shadowing și alte patru ateliere de lucru cu tematici și scopuri clar stabilite.

Cele mai așteptate activități de către participanți – cele care au implicat vizita, schimbul de idei, observarea și interacțiunea directă cu beneficiarii, s-au desfășurat în mai multe instituții și asociații din județul nostru : Asociația HipTep Aiud, Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Alba Iulia, Școala Gimnazială Ciugud, Casa de Tip Familial ”Sfântul Vasile cel Mare”, Alba Iulia, Centrul Educațional ”Sfântul Nicolae” Alba Iulia, Centrul de zi pentru copii cu dizabilități Arnsberg, Alba Iulia și Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Maria”, Alba Iulia.

Aceste activități de tip job-shadowing sau imersiune, au fost continuate firesc de desfășurarea a patru ateliere inspirate de cele patru competențe de bază pe care instituțiile partenere și-au propus să le dezvolte în rândul participanților: colaborarea cu succes în echipe, facilitatea învățării individuale și de grup într-un mediu optim de învățare, comunicarea semnificativă cu ceilalți și dezvoltarea competenței interculturale. Aceste ateliere au presupus implicarea participanților în sesiuni de învățare experiențială, grupuri de reflecție, dar și evaluarea inițială și finală a nivelului competențelor vizate.

Interacțiunea, comunicarea directă cu ceilalți, întâlnirea colegilor din domeniul social din țările partenere, înțelegerea subiectelor de interes de acolo de unde lucrurile se întâmplă, mai ales după cei doi ani de interacțiune limitată la virtual, primirea deosebită a echipei în toate locațiile  unde s-au desfășurat activități, toate acestea au făcut ca cele trei zile de mobilitate să fie pentru toți participanții un motiv de bucurie, dincolo de dezvoltarea competențelor lor personale și profesionale.

Pentru toată deschiderea și tot suportul oferit pentru buna organizare și desfășurare a evenimentelor, conducerea CJRAE Alba le mulțumește tuturor partenerilor locali, județeni și partenerilor europeni.

Echipa de management a Proiectului ”OASIS – evOlutive & Atractive SocIal jobS”, CJRAE Alba

Nicoară Dana, Director CJRAE Alba, responsabil proiect

Badale Maria Ioana, consilier școlar, responsabil comunicare/diseminare

Popescu Ioana Mirela, consilier școlar, responsabil implementare și evaluare.

 ,,Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre Redacția ProAlba 30258 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*