De 1 Decembrie, Silviana vine de la Chișinău la Alba Iulia. În ziua în care România are 100 de ani. Din păcate, fără Basarabia

O cheamă Silviana și este profesor de Limba și Literatura Română. La Chișinău, în cadrul unui Centru de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale. În ziua în care ne-am „vorbit” prima oară, de curând, mi-a povestit că a fost prezentă la o festivitate intitulată „Centenarul Marii Uniri” , unul dintre evenimentele care (re)LEAGĂ, încă și încă o dată, malurile Prutului.

Citetește și Basarabencele vin la Alba Iulia în 1 decembrie. Veronica Tudorache: “Îmi iau familia, prietenii și merg ACASĂ”

De 1 Decembrie 2018, Silviana vine la Alba Iulia. Într-unul dintre autocarele care vor aduce sute și sute de basarabeni, ACASĂ, în Ziua Centenarului, la Alba Iulia. Profesoara de Limba și Literatura Română vine (și revine) în Orașul Unirii să predea lecția Iubirii de Țară. Înainte de a fi dascăl, Silviana e Româncă. Va fi prezentă la Marșul Unirii și a acceptat invitația organizatorilor acestui eveniment de a apărea într-un videoclip despre noi. Cei de dincolo și dincoace de Prut. (textul continuă după video)

De loc din Hâncești, mutată în Cimișlia iar apoi în Chișinău, unde profesează acum, Silviana Pozneac a îmbrățișat cariera de dascăl, la fel ca și ambii ei părinți. Dacă o întrebi de un VIS pe care îl are, îți spune pe loc: REUNIREA!

Nu ar fi ratat, nicidecum, prezența la Alba Iulia, în 2018. „Nu pot să nu vin. Acum, la 100 de ani de la Unire, avem unica șansă de a simți, din INIMĂ și în INIMA unui oraș ca Alba Iulia, sentimentul de mândrie și unitate națională.

De 1 Decembrie 2018, Silviana vine de la Chișinău la Alba Iulia. În ziua în care România are 100 de ani. Din păcate, fără Basarabia. Și nu vine oricum, ci cu versurile astea…

Suntem un neam bătut de soartă,

Și cu trecutul schilodit de-avari,

Nu ne mai regăsim pe hartă ,

Pe harta României Mari…

Păzește-mi, Doamne, graiul sfânt

Și nu-l lăsa pradă uitării,

Păzește, Doamne- acest pământ,

Trezește-n noi mândria Țării!

Acum o suta ani, s-a-nfăptuit Unirea!

Să o refacem, iată-ne menirea!

Vă reamintim faptul că startul Marșului Unirii va fi  dat pe 1 decembrie, de la ora 08:00, cu pornire de la gara feroviară din Alba Iulia. În coloană vor fi fluturate steaguri tricolore orizontale, întocmai ca în 1918, cu denumirea localităților din care vin românii. Va fi cea mai amplă manifestație ca număr de participanți, din Anul Centenarului. Vor răsuna melodiile patriotice specifice și drapele uriașe tricolore de 100 de metri vor da culoare evenimentului. Traseul marșului are 6 kilometri, pe traseul Gara Alba Iulia – Bulevardul Ferdinand – str. Tudor Vladimirescu – str. Emil Racoviță – Bulevardul Republicii – Calea Moților – strada Doctor Ion Rațiu – Bulevardul Horea – Piața Tricolorul – strada Unirii. Participanții la marșul organizat de Alianța pentru Centenar vor avea ocazia să semneze pentru proiectul de modificare a Constituției României prin introducerea unui preambul în care va fi menționată ideea de reîntregire națională. Marșul Unirii este inclus în programul oficial al sărbătoririi Zilei Naționale a României la Alba Iulia.

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 19063 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*