Daniel Breaz, senator PSD: Ziua Națională ar trebui să reprezinte un moment de reflecție asupra situației în care ne aflăm ca națiune

Mircea Trifu

Ziua Națională este, fără doar și poate, un prilej de bucurie pentru toți românii. A mai trecut un an peste această națiune și, dincolo de emoția  rememorării celui mai important moment din istoria țării noastre, stăruie întrebarea firească, încotro ne îndreptăm? Suntem, fie că ne place, fie că nu, fie că ne asumăm asta public sau nu, într-un context social și politic fără precedent.

După anul simbolic 1918, atunci când ne-am îndeplinit dezideratul de a fi uniți sub același steag, niciodată, în mod paradoxal, societatea noastră nu a fost mai fracturată decât acum, niciodată românii nu au fost mai dezbinați decât sunt astăzi. Spațiul public este dominat de clivaje tot mai pronunțate, create artificial, pe fondul confruntărilor politice generate de anumite partide care își doresc să acapareze puterea prin orice mijloace. Tineri și persoane în vârstă, români care trăiesc în țară și români stabiliți în afara granițelor, angajați la stat și angajați la privat, sunt cu toții folosiți ca arme în această luptă politică internă, fără a avea o miză realistă și sustenabilă în ceea ce privește viitorul României.

La împlinirea a 101 ani de la Marea Unire, în lipsa unui consens, România se află în situația de a nu mai fi capabilă să furnizeze lumii un proiect de țară prin care, în aceste vremuri de răscruce, să se imprime o direcție clară,  o viziune generală, capabilă să țină cont de nevoile pe termen lung ale acestui spațiu istoric.

Consider că este nevoie de realizarea unui proiect de țară pragmatic, responsabil și asumat, axat pe viitor, în sensul cel mai profund al acestor termeni. Astăzi, mai mult decât oricând, este nevoie de idealuri bine definite, care să treacă dincolo de necesitatea imediată de a ocupa o funcție sau alta într-un context politic trecător. România de mâine este rezultatul acțiunii unui popor care trebuie să înțeleagă că dezbinarea, ura și intoleranța nu pot să aducă sub nicio formă energia unei construcții societale de care avem nevoie pentru anii care vor urma.

Este, mai mult decât oricând, nevoie de acele convingeri care să nu facă uitate idealurile unei generații care a avut puterea să lupte pentru dezideratul unei întregi națiuni. Poate părea ciudat să vorbești acum despre unitate și idealuri, despre principii și legătura lor cu viitorul unei națiuni, dar mă simt obligat să fac asta în lumina unor aspirații pentru care am luptat de-a lungul carierei mele. În aceeași manieră, poate părea ciudat să faci un apel către reîntoarcerea la origini, către tot ceea ce contează cu adevărat, în contextul în care mizele de ordin politic par să dicteze altceva, dar este mai necesar decât a fost vreodată să nu ne abatem de la drumul drept în care mă încăpățânez să cred.

Azi ar trebui să trăim în bucuria unui aduceri aminte, în respectul datorat unei generații care a avut capacitatea de a reacționa inteligent într-un context istoric complicat, în recunoștința față de aceia care și-au dedicat viața și activitatea construirii unei țări cu care ar trebui să ne mândrim mai des decât o fac mulți dintre noi. Azi, îmi doresc, mai mult decât oricând, să spun „la mulți ani” unei țări conștiente de contextul dificil în care se află, îmi doresc să spun “la mulți ani” tuturor acelora care vor să construiască o țară bazându-se pe idealuri și nu pe interese de partid. La mulți ani România, la mulți ani cu responsabilitate, dragi compatrioți!

 

 

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22510 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*