Daniel Breaz, senator PSD: Fără viziune, România devine oarbă în fața progresului

Contextul politic și social tensionat, creat în aceste zile de sfârșit de an 2019, este  rezultatul unei lupte politice care nu are nimic de-a face cu proiectul de dezvoltare al unei țări care, după foarte mulți ani, reușise să redea demnitatea unor categorii semnificative din populația sa. După căderea guvernului din care am făcut parte, un guvern care a înțeles că nu poți vorbi despre dezvoltarea pe termen lung a României fără să crești veniturile populației până la nivelul care să garanteze acesteia resurse suficiente pentru asigurarea unui nivel de trai decent, pare că am intrat într-o eră în care singura rațiune valabilă este impunerea cu orice preț a unor măsuri care nu vor provoca altceva decât un haos generalizat în toate domeniile.

Bugetari de diverse ranguri sunt amenințați cu restructurări în condițiile în care nu ne explică nimeni cum vom reuși să facem față efortului de a răspunde eficient nevoilor indivizilor în raport cu administrația centrală și locală, în condițiile în care singurul criteriu care contează, (dacă putem spune ca întrunește rigorile unui criteriu, desigur), este cel al bunului plac politic. Toate aceste acțiuni, despre care am putea crede mai degrabă că aparțin unui contabil neavizat, vor angaja costuri mai mari pentru România decât suntem dispuși să credem acum, chiar dacă la o primă vedere, un aparat bugetar mai suplu ar servi mai bine o națiune care consideră că avem cheltuieli prea mari cu anumiți angajați ai statului. În locul prezentării unor criterii care să dovedească viziune, atașament față de valorile europene, asistăm în ultimile zile la prezentarea unui concept politic și administrativ care creează senzația că, o parte dintre cei aflați temporar la conducerea acestei țări, au ca principală misiune instaurarea unei stări de incertitudine. Polițiști, profesori, funcționari publici, pensionari, sunt amenințați cu măsuri de ordin economic care vor induce în societate o stare de tensiune nefavorabilă dezvoltării. Ce repede uităm cum a arătat această țară cu doar câțiva ani în urmă…

În timp ce se vorbește deschis despre deficite, despre „greaua moștenire”, despre facilități acordate unor categorii de populație fără o estimare corectă a raportului între venituri și cheltuieli, România se îndatorează, țara devine scena unui experiment politic care servește doar unor orgolii mărunte, pe fundamentul cărora dezvoltarea stagnează. Sub perdeaua aceasta a evaluării activității a sute de mii de români de bună credință se ascunde defapt lipsa de strategie și de viziune a unui guvern care nu poate să spună la acest moment cum va arăta bugetul consolidat al țării pentru următorul an. În timp ce se clamează rezolvarea unor situații punctuale, se trece la vânarea tuturor acelora care au o culoare politică diferită decât cea a actualei guvernări sau care, din contră, nu au niciun fel de implicare politică, fiind doar buni profesioniști. Ceea ce se întâmplă în aceste zile cu România la nivel guvernamental este îngrijorător. Interesele politice imediate par să primeze, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă cei care se află în poziții de decizie și se joacă astăzi cu soarta românilor, înțeleg pe deplin consecințele pe care le antrenează un astfel de joc. Lipsa de viziune, „elanul patriotic” de tristă amintire, duce România în situația unei țări care se apropie periculos de contextul în care ne aflam la nivelul anului 2010. Nu ați uitat, nu?

Este evident pentru toți cei care înțeleg nevoile reale ale sistemului public din România că o mână de oameni orgolioși aruncă țara într-o situație fără precedent, ignorând nevoile reale ale societății în care trăim. Este evident faptul că experimentul pe care îl pun în operă cei aflați azi la putere compromite ani buni de muncă, de viziune și de asumare a unor politici publice care aveau în vedere dezvoltarea pe termen mediu și lung a unei economii performante, lucru bazat pe cifre care nu pot fi contestate.

Este, pentru mine, extrem de dificil să fiu martorul acestui joc politic generat de dorințele Partidului Național Liberal de a opri cu bună știință parcursul bun al unei țări, într-un context european din ce în ce mai complicat. Ne aflăm într-o perioadă ce pare că se află sub semnul ipocriziei și a cinismului politic, în care primează interesele personale exacerbate ale unor politicieni care până nu demult clamau viziunea, strategia pe termen mediu și lung ca fiind extrem de necesare, în detrimentul unui proiect de țară menit să asigure o dezvoltare durabilă a societății.

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21839 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*