Daniel Breaz, Ministrul Culturii și Identității Naționale: “Să nu uităm sacrificiul celor care au făcut posibil momentul 1 Decembrie 1918”

În aceste momente aniversare, prima noastră datorie este să ne aducem aminte de idealurile celor care au făurit Marea Unire, să privim cu respect sacrificiul celor care, în fluxul istoriei, au plătit cu viața pentru idealul național. Etapele istoriei neamului au fost mereu complicate și provocatoare, românii fiind chemați, deopotrivă în momentele de  răscruce și în cele de împlinire, să dea măsura devotamentului față de identitatea noastră națională și față de principiile care ne oferă stabilitate și unitate ca popor. Au fost 100 de ani complicați, experiența războiului, perioada întunericului comunist, Revoluția din decembrie 1989, anii complicați ai tranziției către economia de piață, aderarea la Uniunea Europeană și NATO, toate acestea lăsând urme adânci în configurația societății românești. Vorbind despre sacrificiul celor care au făcut posibil momentul 1 Decembrie 1918, se cuvine să nu uităm, citând Buletinul de Informații al Secției a II-a a Marelui Cartier General al Armatei Române din iunie 1919, că peste 330.000 de militari ai României au căzut pe frontul de luptă. Se cuvine să nu uităm că beneficiile prezentului au la bază sacrificiile extraordinare ale unor oameni pentru care aprindem rar făclia aducerii aminte.

1 Decembrie 2018 înseamnă, dincolo de festivismul firesc al acestor zile, momentul revenirii colective la sprijinirea intereselor fundamentale ale acestei țări, continuarea dezvoltării și consolidării instituționale, realizarea unui climat politic capabil să vindece mult prea multele răni ale trecutului. 100 de ani de la Marea Unire implică, pe de altă parte, o mare responsabilitate față de elementele definitorii și profunde care ne identifică și ne deosebesc de celelalte națiuni ale lumii libere și menționez, aici, tradițiile, obiceiurile, cultura fiecărui loc în parte, misterul portului și cântecului popular românesc.

Dragi concetățeni, cred că viitorul națiunii noastre nu poate exista fără viziunea unui proiect național capabil să coaguleze cele mai importante forțe din societatea românească. În ultimii ani, din păcate și spun asta cu un regret profund, ne-am confruntat cu un tip de dezbinare care riscă să afecteze pe termen lung potențialul de dezvoltare al României. Cred că pentru anii care ne așteaptă principalul obiectiv al clasei politice românești trebuie să fie redescoperirea culturii dialogului pe teme importante, redescoperirea unui tip de abordare care să permită apariția și dezvoltarea unui proiect național comun, indiferent de cine se află la guvernare. În prezent, se vorbește despre faptul că lipsește contextul favorabil dezvoltării unui astfel de proiect dar, de fapt, lipsește consensul necesar oricărei construcții importante. O mare națiune nu poate sta dreaptă în fața marilor provocări ale istoriei fără justiție, fără educație, fără sănătate, fără infrastructură, fără lideri care să iubească această țară, fără conștiința faptului că trecem și că avem responsabilitatea de a lăsa ceva durabil în urma noastră, indiferent ce facem în viața socială de zi cu zi.

La 100 de ani de la Marea Unire avem nevoie de principii, morală, respect pentru opțiunea celuilalt și pentru trecut, avem nevoie de credință și de convingerea fermă că prin toate acestea vom putea construi o țară de care viitoarele generații să fie mândre, așa cum suntem noi, azi, mândri de marea realizare a înaintașilor noștri.

La mulți ani cu înțelepciune, România!

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21770 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*