Dacian Cioloș, la Alba Iulia: „Orașul acesta s-a dezvoltat foarte mult, prin competența în utilizarea eficientă a fondurilor europene”

Mircea Trifu

dacian ciolos 1Luni, 21 martie 2016, prim ministrul Dacian Cioloș, împreună cu vicepremierul Vasile Dâncu și ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, au avut o întâlnire , la  Primăria Alba Iulia, cu edilul Mircea Hava, cu președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel,  și cu prefectul de Alba, Cornel Murg. Temele abordate au constat în găsirea de soluții pentru continuarea proiectelor de dezvoltare ale municipiului Alba Iulia, prin atragerea de noi fonduri europene. Aceste teme au fost readuse, în fața jurnaliștilor, de către premierul Cioloș, în cadrul unei conferințe de presă.  Totodată, s-a discutat modul în care administrația locală va colabora cu administrația centrală pentru pregătirea Centenarului Marii Uniri. În deschiderea conferinței, Dacian Cioloș a ținut să precizeze faptul că a remarcat modul în care Alba Iulia s-a dezvoltat în ultimii ani, cu ajutorul fondurilor europene, declarând că pentru continuarea acestui proces se vor identifica soluții adaptate care să țină cont și de capacitatea de absorbție a fondurilor.

„La Alba Iulia, suntem într-un municipiu reședință de județ un pic mai aparte, în sensul că, în ultimii ani, orașul acesta s-a dezvoltat foarte mult și prin competența pentru utilizarea fondurilor, în mod eficient. Este firesc că orașul își propune să meargă mai departe, să meargă în continuare și cu fonduri europene și cu resursele locale pe care le are și am discutat despre modul în care poate poate orașul să folosească în continuare fonduri europene și putem găsi soluții adaptate care să țină cont și de capacitatea de absorbţie pe care orașul o are aici”, a declarat premierul Cioloș.

Premierul a făcut referire și la câteva aspect punctuale pe care le-a luat în discuție în cadrul întrevederii cu reprezentanții autorităților locale.

ciolos la alba iulia„Am discutat și despre câteva puncte specifice, legat de Cetate, unde s-a făcut deja o reabilitare și mai sunt câteva posibilități care ar putea să crească potențialul zonei respective. Știu de solicitarea primăriei pentru a găsi o soluție ca unitatea militară care este acolo să poată să intre într-un proeict de dezvoltare urbanistică și am avut deja o discuție preliminară la Ministerul Apărării să găsim o soluție în așa fel încât să existe posibilitatea ca această clădire, care nu este folosită de mai muți ani să nu ajungă să se degradeze și să intre în contrast cu ceea ce se întâmplă în jur. Am discutat și despre Bilbioteca Batthyaneum care este un bun nu doar al județului și nu doar național, ci chiar european, ea fiind o parte din istoria regiunii. Am avut o discuție prealabilă cu domnul ministru al Culturii și știu că se caută soluții pentru a clarifica situația juridică în primul rând a clădirii și imediat ce asta se va întâmpla, să putem intra și acolo într-un program de reabilitare și restaurare a clădirii, care să permită nu doar utilizarea în condiții adaptate pentru manuscrisele de acolo, dar, de ce nu, chiar o deschidere a ei și o punere în circuitul public de vizitare. Am discutat și despre pregătirea Centenarului. Sigur că Alba Iulia va juca un rol central în acest eveniment. Noi pregătim la Guvern un proiect de Lege a Centenarului, care va fi pus în dezbatere publică în următoarele săptămâni și în contextul acestei legi avem în vedere și câteva lucruri care pot fi făcute în parteneriat cu Primăria Alba Iulia și cu Consiliul Județean Alba”, a adăugat primul ministru.

Soluțiile de dezvoltare ale județului Alba, în principal valorificarea potențialului din zona montană, au fost și ele aduse în discuție de către premier. Acest subiect va fi dezvoltat în cursul zilei, în comuna Ciugud, unde oficialii vor fi prezenți pentru lansarea „Pachtului de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”.

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22528 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*