Cum sa iti construiesti un computer performant

Daca ai nevoie de un computer performant pentru tot felul de activitati, de la programe de diverse tipuri, pana la gaming sau o utilizare simpla, atunci trebuie sa urmaresti ca device-ul pe care il cumperi sa aiba cateva dotari care sa-l ajute sa fie capabil sa-ti ofere rezultatele pe care le astepti. Care sunt acestea? Ti le vom enumera pe cele mai importante in cele ce urmeaza:

  1. Un procesor bun

Procesorul este creierul sistemului, cel care va da comenzile necesare pentru a se executa tot felul de operatiuni. Cu cat are mai multe nuclee si o frecventa mai mare, cu atat aceasta parte a computerului va functiona mai bine.

Cel mai renumit producator de procesoare e Intel, care are pe piata variante de tip i7, dar si i9, ce pot avea 8, respectiv 16 nuclee. Cu cat cerintele tale sunt mai mari, cu atat ai nevoie de caracteristic mai bune.

AMD e un alt producator de astfel de piese. El vine puternic din urma si are pe piata procesoare de tip Ryzen 7 sau 9, cu 8, respectiv 16 nuclee. 

  1. O memorie RAM mare

Aceasta memorie este cunoscuta a fi zona de lucru a procesorului. E recomandat sa fie cat mai mare pentru a permite prelucrarea rapida a datelor si furnizarea in timp scurt a informatiilor, fara a exista blocaje. La o utilizare clasica, in care doar se navigheaza pe Internet si se folosesc programe simple, 4-6 GB sunt suficienti. Insa, daca vrei performante cu adevarat bune, atunci ai nevoie de cel putin 8 GB. 

  1. Un spatiu de stocare de tip SSD

Cand iti cumperi un PC sau un laptop, urmareste ca in dotarile lui sa intre si un SSD, mai exact un spatiu de stocare performant, de ultima generatie, care permite un acces rapid la datele din computer, fara a produce nici un fel de zgomot, deoarece nu cauta informatiile pe care le ceri, ci le afiseaza instant.

El are o viteaza de lucru mai mare fata de clasicele HDD-uri, consuma mult mai putina energie si nu se incalzeste. Are insa dezavantajul faptului ca necesita o investitie financiara mai mare pentru a fi achizitionat. Sunt si SSD-uri ieftine, insa au o capacitate mult mai mica fata de modelele HDD care costa la fel. 

  1. O memorie interna suficient de generoasa

Nu vei simti ca ai un computer cu adevarat performant daca nu ai loc sa salvezi in el tot ce iti doresti, de la filme si muzica, la fotografii si tot felul de programe. Acum, rar mai intalnim sisteme care sa detina mai putin de 500 GB, o astfel de dotare fiind un detaliu care nu creste cu mult pretul unui PC sau laptop.

  1. O rezolutie ce sa permita redarea unui continut de calitate

Ultimul aspect pe care-l aducem in discutie tine de rezolutia display-ului. Acum auzim vorbindu-se tot mai des de 4K si chiar 8K, deci, e musai necesar sa ai un ecran ce e capabil sa redea cel putin continut Quad HD, adica 2560 x 1440 pixeli. Ce e sub aceasta valoare deja e depasit, daca vrei sa tii cat de cat pasul cu tehnologia.

Ai in vedere toate aceste caracteristici si te vei bucura de un computer cu adevarat performant.

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21089 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*