Cu zâmbet, înainte! De Georgiana Mihailă

Da, vedem totul în culori întunecate, viaţa preia nuanţele gri ale străzilor şi blocurilor din jur şi petrecem mai mult timp încruntaţi decât zâmbind. Nu ştiu dacă ţine neapărat de problemele din viaţa personală, de greutăţi sau singurătate… De multe ori pare a fi pur şi simplu o epidemie, o depresie colectivă, un stil anume care se ia de la doamna frustrată de la bilete, de la taximetristul cu înclinaţii politice spuse pe un ton mult prea hotărât, de la vecinul supărat că e prins în aceeaşi slujbă fără viitor, sau chiar de la un prieten bun care nu-şi mai suporta soţia. Dacă mai pui şi un şef care nu a dormit bine noaptea trecută şi s-a întâmplat să-i ieşi tocmai tu în cale, ai mixul perfect!

Şi uite cum, până la sfârşitul zilei, adunăm toate frustarile persoanelor cu care am intrat în contact fie voit, fie forţat, având grijă să le pasăm mai departe cu aceeaşi uşurinţă. Mai poţi oare atunci să vezi că, de fapt, tu eşti chiar okay? Că, dacă treci cu vederea oboseala şi  veşnicul trăit de la un salar la altul, eşti o persoană tânără, sănătoasă şi chiar destul de fericită? Ştiu că nu există grade de fericire… dar dacă mă uit în jur, prima impresie e că nu mai există fericire deloc! Şi nu, nu vreau să fiu nedreaptă cu cei care într-adevăr se confruntă cu probleme pe care noi nu le putem concepe măcar; dar suntem mult mai mulţi cei care am avea motive să zâmbim şi totuşi nu o facem!

Depresia asta colectivă ne împinge parcă pe toţi pe aceeaşi cale, spre un mod de viaţă format numai din automatisme şi al cărui singur scop e să producem bani de care nici nu apucăm să ne bucurăm. Visând la viitor, ne lăsăm atât de “prinşi” de viaţă că uităm de cu totul de momentul prezent.

Ei bine, ştii tu oare sticla aia de vin din cămară care stă degeaba aşteptând o ocazie specială? Ce-ar fi să o desfaci, să-ţi torni un pahar şi să pui mâna pe o carte bună? Sau poate doar să ieşi la o plimbare de dragul de-a te plimba? Sau să faci ceva ce mai demult îţi făcea plăcere şi ai uitat complet de asta? Joacă-te cu un căţel… zâmbeşte-i unui copil… fă o baie lungă, aromată… ajuta o bătrânică să-şi care plasele… Întoarce-te la o perioadă în care fericirea stătea în lucruri simple şi zâmbeşte mai mult! Nu vei duce lipsă de momente mult mai grele în viaţă, dar lasă-le să mai aştepte!

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 19063 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*