Credința, greșeala, firescul, curajul și scriitoarea Chris Simion. Un altfel de moment din festivalul de teatru

40 de zile 05Astăzi, la Alba Iulia se desfășoară cea de-a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru „Povești”, ediția a X-a. Pe lângă spectacolele pentru copii, cu care a debutat ziua, de la ora 12:00, într-o atmosferă mai mult decât plăcută, la ArtCafe a avut loc conferința „Cafeau cu Tâlc”, în prezența unora din invitații festivalului. Regizoarea Oana Leahu este și acest moderatoarea conferințelor. La Cafeaua cu Tâlc au fost prezenți regizoarea Chris Simion, teatrologul Adriana Teodorescu, Nuți și Sorin Dorobanțiu, precum și Alina Herescu, un foarte apreciat scenograf din România.

Ceea ce vreau să pun în prim plan este partea a doua a „Cafelei cu Tâlc”, și anume lansarea cărții „40 de zile” având semnătura scriitoarei Chris Simion, prezentă și ea la Alba Iulia. În cadrul lansării, regizoarea, această ființă frumoasă, minunată, plină de viață și cu un vibe cât se poate de pozitiv, pe care am avut ocazia să o întâlnesc, a făcut mai mult decât o simplă prezentare a cărții. A purtat un dialog cu cei prezenți și a încercat pe cât posibil să răspundă întrebărilor care au fost atât de natură teatrală/actoricească cât și mai personale…prin care unii, hai să spunem, „și-au rezolvat anumite probleme” sau au vrut să audă o părere într-un spațiu public.

40 de zile 04Greșeala și Curajul

Din cele patru cuvinte cheie din viața regizoarei, și anume Credința, Greșeala, Firescul și Curajul (după cum spune și titlul), două au fost acelea care mi-au captivat cel mai mult atenția. Evident. Greșeala și Curajul. Întâmplarea face că urmă cu o zi, am avut o discuție cu doi prieteni, în care ideile principale au fost asumarea greșelilor și învățăturile pe care le poți trage din acestea, ceea ce mă face să fiu întru-totul de acord cu Chris Simion care spune că lecțiile cele mai frumoase pe care le-a luat în viață au fost din greșelile și nu din din reușitele ei. Curajul intră în scenă în momentul în care urmează să-ți asumi acele greșeli.

40 de zile 01Cartea „40 de zile”

Fără să fi citit cartea, din cele spuse de autoare este un roman scris în 40 de zile. Este un joc al introspecţiei şi al regăsirii de sine. Romanul este recomandat persoanelor aflate la răscruce. Este o carte despre sufletul fiecăruia. Ultima zi din cele 40 este ziua opțiunii. Momentul deciziei. Rămâni ceea ce ești și îți asumi sau te schimbi.

Evoluția spirituală

În prezentarea cărții, la un moment dat, Chris spunea așa: „Este o carte despre noi toți. Despre nevoia noastră ca la un moment dat în viață să producem sciziunea necesară evoluției noastre interioare”. În contextul în care în prezent, rasa umană, din punctul meu de vedere, a ajuns fizic la un grad foarte avansat al evoluției, într-adevăr vreau să cred că avem nevoie de o evoluție spirituală pentru a face următorul pas. Nu mă refer la îmbrățișarea unei credinței anume, ci la acceptarea unei schimbări, a unei noi provocări. Energiile accelerează schimbarea.

40 de zile 03Despre Chris Simion – scriitor și regizor de teatru

Chris Simion este cunoscută ca un regizor de avangardă. Este absolventă a două facultăți din cadrul UNATC „I.L.Caragiale” București (secția teatrologie în 1999 și secția regie teatru în 2004). A semnat regia la peste 30 de spectacole de teatru, printre care amintim Oscar și Tanti Roz, Mecanica inimii, Maitreyi, Hoții de frumusețe, Dragostea durează 3 ani, Studii despre Iubire și multe altele. În 1999, împreună cu scriitorul francez Pascal Bruckner, a înființat unul din primele teatre independente din România, Fundația Compania de Teatru „D’AYA”. Din 2007 este inițiatoarea Festivalului Internațional de Teatru Independent Undercloud. A reprezentat România la importante festivaluri de teatru unde a obținut numeroase distincții. În literatură Chris Simion are nouă cărți publicate, ultimele trei romane fiind best-seller, şi anume În fiecare zi, Dumnezeu se roagă la mine, Ce ne spunem când nu ne vorbim și 40 de zile. Din 2015 este ambasadorul proiectului „Chris Simion Theatre & More”.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21472 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*