Cornel George Comșa se adresează Ministrului Aprărării Naționale privind situația cadrului de securitate al NATO în Europa Centrală și de Est

comsaAdresată: Domnului Mircea Duşa

Ministrul Apărării Naţionale

De către: Deputat Cornel-George Comşa

Deputat în circumscripţia electorală nr. 1 Alba, colegiul uninominal nr. 4

Obiectul interpelării: Situația cadrului de securitate integrat al NATO în Europa centrală și de Est.

Stimate domnule Ministru,

În contextul conflictului hibrid din Ucraina, eveniment ce a dus la anexarea de către Federaţia Rusă a Crimeei, precum şi a tensiunilor sociale și a conflictelor militare din regiunea Orientului Apropiat si a Africii de Nord, Alianța Nord-Atlantică (NATO) a decis actualizarea strategiilor militare, inclusiv cea nucleară, pentru a se adapta noului context geopolitic și pentru a găsi instrumentele adecvate pentru un răspuns eficient, urmărind misiunea de protejare a păcii și securității din Europa și Atlanticul de Nord.

De la începutul anului în curs, structurile de comandă ale NATO și statele membre au început dezbateri multilaterale privind pre-poziționarea și depozitarea de echipamente militare americane și ale altor state NATO pe flancul estic al alianței, România fiind una dintre statele în care ar urma să aibă loc pre-poziționări de echipament militar greu al NATO/SUA.

Având în vedere cele de mai sus, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care este gradul de operaționalizare a „NATO Force Integration Unit” și „Multinational Division South-East Headquarters”, ambele urmând să facă parte din Garnizoana București?
  2. În limita informațiilor pe care le puteți comunica, care este numărul de echipamente militare grele ce ar urma să ajungă în România, în cadrul planului de pre-poziționare al NATO?
  3. În contextul discuțiilor cu privire la politica de „partajare” nucleară a alianței (NATO Nuclear Sharing), există posibilitatea ca România să găzduiască armanent nuclear de tip B61-12? În presa internațională au apărut comentarii prin care Polonia ar fi interesată să găzduiască armanent tactic cu focos nuclear, iar programele de pregătire a piloților polonezi, pentru noile avioane F-16, au inclus pregătirea pentru utilizarea unui asemenea tip de armament.

Vă mulțumesc!

Cu deosebit respect,

Deputat

Cornel-George Comșa

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21826 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*