Cornel Comsa, Presedintele PP-DD Alba, a reprezentat Romania la Dublin

comsaIn zilele de duminica 24 si luni 25 martie, la Dublin au avut loc lucrarile conferintei interparlamentare pentru Politica Externa si de Securitate Comuna si Politica de Aparare si Securitate, ale Uniunii Europene. Irlanda detine Presedintia Consiliului Uniunii Europene incepand cu 1 ianuarie si pana la 31 iunie 2013, iar aceasta reuniune este parte a dimensiunii parlamentare a presedintiei irlandeze. Fiecare stat membru care detine presedintia Consiliului UE este in masura sa participe activ sau sa influenteze modelarea legislatiei UE, si a politicilor UE in anii care vin.
Incepand cu anul 2009, odata cu semnarea tratatului de la Lisabona, dimensiunea parlamentara si influenta parlamentelor nationale si a Parlamentului european au crescut in mod substantial, iar in aceste sase luni de presedintie irlandeza, Parlamentul Republicii Irlanda organizeaza opt mari evenimente care abordeaza principalele probleme cu care se confrunta Uniunea Europeana. Unul dintre aceste evenimente a fost conferinta interparlamentara de la Dublin, la care a fost invitat, in calitate de Secretar al Comisiei de Politica Externa a Camerei Deputatilor, presedintele PP-DD Alba, Cornel George Comsa.
De ce sunt importante aceste reuniuni la nivelul parlamentelor europene pentru Romania? Pentru ca tot ceea ce se intampla la nivelul institutiilor europene se transpune si are consecinte directe asupra legislatiei si a sistemului administrativ romanesc. Domnul Comsa a fost delegat din partea Parlamentului Romaniei date fiind expertiza sa in relatiile internationale si experienta anterioara in calitate de consilier al Familiei Regale romane in anii 2002-2006.
Reuniunea a adus impreuna importante personalitati europene – Baroneasa Catherine Ashton – Inalt reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, domnul Elmar Brok – Seful Delegatiei Parlamentului European, domnul Andreas Reinicke – Reprezentantul Special al UE in procesul de pace din Orientul Mijlociu, domnul Miguel Angel Martinez – Vice-presedinte al Parlamentului European, precum si alti 150 de deputati, senatori si europarlamentari europeni.
Temele discutate in aceasta reuniune au fost – politica de securitate si aparare a UE, relatiile UE cu statele din Orientul Mijlociu si Nordul Africii, precum si implicarea UE in zonele de conflict din Sahel si Africa de Nord-Est.
Presedintele PP-DD Alba a avut cateva interventii apreciate de catre parlamentarii europeni, intre care luarea de pozitie in ceea ce priveste relatia Uniunii  Europene cu statele din Orientul Mijlociu a fost retinuta si transpusa in documentul final al reuniunii. Astfel, la finalul conferintei, a fost elaborat un document comun, votat in unanimitate, care regleaza pozitia parlamentelor UE pe temele discutate in reuniune si care traseaza directiile de actiune ale Uniunii Europene in materie de politica externa si aparare pe termen scurt si mediu.
Deputatul de Alba, Cornel Comsa, a subliniat importanta si influenta istorica pe care Europa a avut-o asupra zonei Orientului Mijlociu si a Nordului Africii, si a recomandat colegilor europeni trei teme de actiune imediata – conturarea clara a unei pozitii unitare a UE in ceea ce priveste situatia din Orientul mijlociu, asumarea rolului de actor principal de catre UE in solutionarea conflictului Israel-Palestina in conformitate cu interesele europene in zona si descrierea clara a unui plan de investitii pe termen scurt si mediu in Orientul Mijlociu din partea UE.
Asadar, din partea Partidului Poporului Dan Diaconescu, suntem bucurosi sa avem o voce nu doar in Parlamentul Romaniei, dar si in fata tuturor parlamentelor Uniunii Europene, si acea voce sa fie din judetul nostru, Alba.
In plus, in perioada 8-11 aprilie 2013, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti si Misiunea SUA la sediul central al NATO de la Bruxelles au invitat un numar de opt parlamentari romani pentru a participa la o prezentare a ultimelor tendinte strategice NATO. Astfel, intr-un program concentrat in trei zile, celor opt deputati si senatori romani le vor fi prezentate – Strategia NATO 2020-Viitorul Aliantei, Apararea SMART, Sistemul Anti-racheta si Relatiile NATO-Rusia. Presedintele PP-DD Alba va fi singurul reprezentant al opozitiei din Parlamentul Romaniei care va vizita bazele militare NATO de la Geilenkirchen, Brunssum si Bruxelles, onorand invitatia adresata de Ambasada SUA.
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 20562 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*