Copiii Grădiniței cu P.P. Step by Step nr.12 Alba Iulia au sărbătorit munca și hărnicia

Pentru că vineri, 1 Mai, s-a sărbătorit Ziua Muncii, preșcolarilor Grădiniței cu P.P. Step By Step Nr.12 din Alba Iulia li s-a propus de către educatoarele lor abordarea temei MESERII ȘI MESERIAȘI (subtemă a Proiectului de cercetare Învață de la toate!, pe care-l aveam planificat spre derulare).

Astfel,  întreaga săptămână a fost dedicată MUNCII și HĂRNICIEI. Sprijiniți de părinți, copiii au încercat să afle mai multe informaţii despre profesii actuale sau chiar despre meserii arhaice (unii dintre ei având ca reper Cartea meseriilor dispărute), au iniţiat jocuri de rol şi au realizat lucrări legate de tema propusă. Ei au ilustrat diferite meserii îndrăgite, pe care îşi doresc să le urmeze când vor creşte mari, sau chiar meseriile părinţilor, cu uneltele şi instrumentele corespunzătoare acestora. De asemenea, foarte mulți copii și-au dovedit hărnicia și implicarea în treburile gospodărești, fiind ajutoare de încredere pentru iubiții lor părinți.

Pentru că în această perioadă dificilă educaţia realizată în familie are o importanţă deosebită, părinţii au fost cei care au ales modalităţile pe care le-au considerat cele mai potrivite pentru desfăşurarea activităților legate de tema propusă, în scopul menţinerii nivelului de achiziţii al copiilor şi dezvoltării optime a potenţialului acestora.

Încă de la începutul perioadei de izolare, educatoarele au trimis idei si sugestii de activităţi, iar părinții au răspuns eficient la provocări și de data aceasta, surprinzând într-un mod plăcut cu rezultatele muncii copiilor. Lucrările realizate au depăşit aşteptările tuturor, prin creativitatea şi aptitudinile dovedite.

Munca ocupă un loc important în viața fiecăruia dintre noi, contribuind la construirea identității personale. Așadar, managerul Grădiniței cu P. P. Step by Step nr. 12, prof. Suciu Veronica, împreună cu întreg colectivul instituției, le-a transmis copiilor, prin intermediul paginii de facebook https://www.facebook.com/gradinita12alba îndemnul de a le vorbi copiilor despre importanța muncii: ”Haideti să luăm exemplu de la micile furnici, de la celelalte vieţuitoare, și, mai ales, de la albine: munca și perseverența dezinteresată a acestor insecte merită respect și admirație. Înțelepciunea, răbdarea, puterea de muncă, modul de organizare, de comunicare al albinelor au fascinat dintotdeuna omul, fiind şi surse de inspirație pentru mulți filozofi și poeți.

Prin urmare, trebuie să le vorbim copiilor despre rostul şi roadele muncii, îi putem angrena în activităţi adecvate vârstei lor, care le vor aduce împliniri, satisfacţii, îi vor deprinde cu munca, îi vor face să o îndrăgească şi să se implice cu drag în ceea ce fac.

Şi noi trebuie să le arătăm copiilor un exemplu frumos de hărnicie și organizare în munca noastră și este bine ca ei să vadă și să înțeleagă ce lucrăm noi. Este important să-i luăm pe copii să vadă cum muncim. Chiar mai mult, este bine să le dăm și lor prilejul să ne ajute, şi vor fi încântaţi că o pot face, iar astfel în mod firesc copiii vor prelua modele, comportamente şi idei pe care vrem să le transmitem. Tot prin muncă îi învăţăm pe cei mici ceea ce ne străduim şi noi să facem: să luptăm pentru țelul în care credem, să nu ne lăsăm copleşiţi de greutăţi şi eşecuri, şi să avem mereu încredere şi speranță că Totul va fi bine!” 

Prof. înv.preșc. Ioana Delia Decean, Responsabil Imagine al GPP Step by Step Nr 12, Alba Iulia

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21547 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*