Consiliul Județean Alba trebuie să se implice mai mult în problema transportului elevilor

Mircea Trifu
Consiliul Județean trebuie să aibă în vedere realizarea unor programe integrate de sprijin pentru elevi, mai ales pentru cei care provin din familii cu venituri reduse. Copiii trebuie să fie sprijiniți pentru a avea transport gratuit, pentru a putea beneficia de servicii de acompaniament socio-educațional, pentru a avea acces la educație online, la un sistem de burse extins ș.a.m.d.
De exemplu, în cazul transportului pentru elevi, Consilul Județean ar trebui să ia în calcul inclusiv ideea de a contracta servicii care vizează programul de transport intrajudețean pentru elevi. Dincolo de faptul că trebuie să fie gratuit, transportul elevilor către și dinspre școală trebuie efectuat în condiții de siguranță și după un orar care să asigure o încadrare optimă a copilului în programul școlar. Este știut faptul că, mai ales în ceea ce-i privește pe elevii care fac naveta către orașe, datorită transportului efectuat după orare comerciale, unii copii pot rămâne nesupravegheați perioade destul de lungi de timp, între ora la care mijlocul de transport ajunge sau pleacă din localitatea unde este plasată unitatea școlară și momentul începerii sau încheierii programului școlar. Iar în aceste intervale de timp, mulți copii pot să devină consumatori de cafea, tutun (și uneori alcool și/sau droguri), sau practică jocuri de noroc, sau se antrenează în diverse activități în care educatorul este „strada”, cu toate tentațiile ei. Și în fața acestor tentații copilul este singur, având eventual în memorie sfaturile părinților. În plus, datorită modului de organizare a transportului, pentru mulți dintre elevii navetiști ziua de școală începe, înainte de ora 6 și se termină după ora 16 (sau chiar mai târziu) când ajung, din nou, la domiciliu. Reajunși la domiciliu pe mulți îi așteaptă diverse sarcini gospodărești. Iar în aceste condiții este foarte greu ca, după 10, 11 sau chiar 12 ore de activitate, să mai ceri unui astfel de copil randament școlar sau dezvoltare personală optimă, căci despre respectarea interesului superior al copilului nici nu mai poate fi vorba.
În acest context, este nevoie ca autoritățile să intervină, iar CJ Alba ar putea realiza o asociere cu diverse localități care sunt învecinate unele cu altele, pentru a sprijini realizarea unui transport eficient pentru elevi. Există și acum posibilitatea ca elevii să beneficieze de transport gratuit, dar sunt situații în care nu li se decontează abonamentele la timp (sau chiar deloc), sau sunt nevoiți să facă naveta la ore nepotrivite, sau trebuie să opteze pentru mijloace de transport în care mai sunt și alți călători care nu sunt cel mai bun exemplu social pentru ei etc. etc. etc. Și de aceea cred ar trebui înlocuit sistemul de navetă al elevilor, făcută cu trenul sau cu autobuzele care aparțin firmelor de transport, cu un sistem integrat dedicat exclusiv elevilor, bazat pe existența autobuzelor școlare. Sunt destule astfel de exemple, mai ales în mediul rural – există școli care au microbuze proprii cu care doar elevii pot circula, pentru a merge de acasă, din sat, la școala din centrul de comună. Iar sistemul poate fi extins și în ceea ce privește existența unor autobuze școlare, folosite exclusiv de elevii care fac naveta dintr-o localitate în alta (de exemplu pe ruta Zlatna – Alba Iulia, sau Aiud – Alba Iulia ș.a.m.d.).
Adevărul este că, la fel ca și alte domenii, educația are nevoie să fie susținută în mod constant prin fapte, nu doar prin vorbe. Altfel, nu pot fi luate decizii conforme cu realitățile din teritoriu. Nu punem noi bazele unei noi reforme a sistemului de învățământ, dar anumite elemente punctuale care pot îmbunătăți semnnificativ accesul elevilor din județ la educație de calitate, și care țin de noi, le putem avea în vedere. Și le vom putea realiza dacă vom implica resurse cât mai multe și cât mai diverse: instituționale, umane, financiare, publice sau private.
Prof. dr. Adrian SIMION,
Candidat USR PLUS pentru Consiliul Județean Alba
Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22576 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*