Conferința regională de diseminare a unui proiect Pakiv

Peste 120 de persoane au participat în data de 24 septembrie 2012, la Conferința regională de diseminare a rezultatelor proiectului Fem.RRom. – Îmbunătăţirea accesului femeilor de etnie romă pe piaţa muncii şi sprijinirea economiei sociale: promovarea şi dezvoltarea unor servicii integrate prin crearea unor cooperative pentru femei, asigurarea accesului la educaţie formală şi dezvoltarea unor servicii de ocupare specializate şi personalizate – ID 41464, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013. Evenimentul a fost organizat, începând cu orele 10:30, la Sala de conferințe a Hotelului Parc din Alba Iulia, de către Asociația Pakiv România.

Evenimentul a avut ca scop prezentarea rezultatelor obținute până în acest moment în implementarea acestui proiect privind promovarea economiei sociale prin înființarea a cinci cooperative și a instrumentelor inovatoare de incluziune pe piața muncii pentru femeile de etnie romă propuse prin proiect. La eveniment au participat reprezentați ai instituțiilor publice, ai societății civile, precum și femei de etnie romă – beneficiare ale acestui proiect. Conferința s-a desfășurat în două sesiuni de lucrări. Prima dintre acestea a fost deschisă de către reprezentantul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, managerul proiectului FemRrom, Ștefania Andreescu. Rând pe rând au luat apoi cuvântul director executiv al Serviciului Public de Asistență Socială Alba Iulia, Delia Cristescu, expertul Agenției Naționale pentru Romi, Constantin Tică și reprezentantul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Alba, Tudor Chidovăț. Reprezentanții instituțiilor publice au insistat asupra necesității implementării unor astfel de proiecte care să aducă o completare politicilor publice și modului de lucru a angajaților din instituții cu persoane din grupuri vulnerabile, în special de etnie romă. În cea de a doua parte a conferinței, un moment special a fost mesajul emoționant rostit de una dintre beneficiarele proiectului – femeie de etnie romă – care a reușit să se angajeze în urma cursurilor derulate de Asociația Pakiv România în cadrul acestui proiect.  ”Dacă îți dorești cu adevărat, atunci poți. Comunicarea învățată la cursuri m-a ajutat să îmi găsesc locul acesta de muncă”, le-a spus Deynaira Ana Țiplea femeilor de etnie romă aflate în sală.

Proiectul Fem.RRom este implementat de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei în parteneriat cu Asociația Pakiv România, beneficiind de expertiza mai multor parteneri internaționali din Grecia și Portugalia – state în care acest model de proiect a fost aplicat cu succes. Proiectul se desfășoară în trei regiuni de dezvoltare: Nord-vest, Sud-vest și Centru. În aceste regiuni au fost înființate trei Ateliere de ocupare ”One-stop” (Oradea, Târgu Jiu și Alba Iulia) unde beneficiarele pot primi toate serviciile personalizate și într-un singur loc. Prin intermediul celor trei Ateliere de ocupare ”One Stop”, peste 1000 de femei rome vor beneficia de servicii de consiliere. De asemenea, 550 de femei rome vor fi incluse în programele de formare vocațională, din acestea 168 au finalizat deja cursurile, iar celelalte 382 vor finaliza până la sfârșitul anului. Tot în cadrul proiectului, 100 de persoane vor fi orientate profesional și 200 de femei rome vor fi plasate pe piața muncii. În plus, în cele trei regiuni sunt prevăzute să se înființeze cinci cooperative, patru dintre acestea fiind deja înregistrate ca entități juridice. În cooperative își vor găsi loc de muncă circa 100 de femei de etnie romă.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 20630 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*