Conferința generală privind stadul implementării Programului operațional Regional la nivelul Regiunii Centru

Mircea Trifu

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat, în 18 decembrie, în Sala de conferinţe a Hotelului Parc din Alba Iulia, Conferinţa regională privind stadiul implementării Programului Operaţional Regional la nivelul Regiunii Centru. Acest eveniment a avut scopul de a analiza modul cum au fost absorbite, până în prezent, fondurile alocate Regiunii Centru prin acest Program. La manifestare au participat reprezentanți ai administrației publice locale, ai ONG și IMM implicați în program.

La întâlnirea de lucru din Alba Iulia s-au reunit principalii parteneri implicaţi în implementarea programului REGIO în regiunea noastră și în procesul de absorbție a fondurilor europene gestionate de către ADR Centru. Aceștia au discutat problemele întâmpinate în implementarea proiectelor şi soluţiile găsite pentru rezolvarea sau preîntâmpinarea acestora. Astfel, analiza stadiului actual de implementare al programului a fost completată de prezentarea rezultatelor obţinute până în prezent, atât în general, cât și de câțiva dintre participanți. Expunerile au vizat schimbările aduse în Zona Metropolitană Brașov prin proiectele finanțate din fonduri Regio, impactul fondurilor Regio în județul Sibiu și rezultatele obținute prin proiectele destinate îmbunătățirii infrastructurii rutiere, dar și rezultatele și exemplele de bună practică extrase din proiectul finanțat prin fonduri nerambursabile Regio ”Modernizarea salvării montane în Judeţul Harghita”. Puncte distincte în cadrul lucrărilor Conferinței au constituit lansarea la nivel regional a  DMI 1.2 – Sprijinirea investitiilor în eficiență energetică a blocurilor de locuințe, precum și experiența unui IMM în implementarea unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile Regio. De asemenea, având în vedere demararea discuţiilor la nivel european privind obiectivele noii perioade de programare, conferinţa regională a oferit participanților prilejul dezbaterilor asupra modalităților de pregătire a documentelor de programare și a portofoliului de proiecte care va sta la baza utilizării fondurilor UE în perioada 2014-2020.

„Acest gen de evenimente este organizat pentru a informa toţi actorii implicaţi despre modul de implementare a programului REGIO, precum şi pentru a urmări evoluția gradului de atragere a fondurilor nerambursabile. Astfel, cetăţenii Regiunii Centru vor putea afla stadiul în care se află proiecte importante care se derulează în regiune, precum și informații despre cele 364 de cereri de finanțare contractate, prin care s-au alocat fonduri de peste 402 milioane euro, din totalul solicitat de peste 1,1 miliarde euro. În plus, oamenii pot vedea chiar la fața locului destinația sumelor de bani deja rambursate, în valoare de circa 145 milioane euro. Considerăm că, prin rezultatele la care am ajuns, datorită activităţii susţinute a întregii echipe de experţi ai ADR Centru, regiunea noastră ocupă un loc important la nivel național în privința gradului de absorbție a fondurilor pe care le gestionăm, iar cetățenii văd tot mai multe rezultate concrete ale acestor proiecte. Ne concentrăm atenţia pe derularea conformă a fiecărui proiect în parte și ne bucură faptul că putem vorbi cu adevărat de faptul că proiectele depuse, contractate şi multe dintre ele finalizate, duc la îmbunătăţirea calitativă a situaţiei economico-sociale şi la creşterea nivelului de trai al cetăţeanului”, a declarat la încheierea lucrărilor Conferinței de la Alba Iulia, Simion Creţu, director general ADR Centru.

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22503 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*