Comunitatea locală a Partidului PLUS din Sebeș cere măsuri urgente pentru combaterea poluării

PLUS (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate) condus de Dacian Cioloș se angajează să apere drepturile locuitorilor din municipiul  Sebeș și a localitatilor limitrofe cu privire la calitatea aerului.

Calitatea aerului afectează calitatea vieții și a sănătății oamenilor. Aerul poluat este responsabil de boli grave. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea aerului este responsabilă de 29% din decesele cauzate de cancerul la plămâni și 24% din decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale. Mai mult, în Studiul de Impact Asupra Sănătății Populației, potrivit datelor prezentate, există în perioada studiată valori semnificativ crescute ale frecvenței cazurilor de leucemie în Sebeș comparativ cu alte orașe și un trend crescător al frecvenței malformațiilor sistemului nervos și sistemului cardiovascular. Expunerea la formaldehidă e corelată cu leucemiile în literatura de specialitate și clasificată de un Regulament al Comisiei Europene drept substanță mutagenă.

În intervalele 9-10 februarie 2020 și 14-17 februarie 2020, au fost constatate depășiri ale valorilor de referință măsurate la pulberi (PM10). În data de 17 februarie 2020, s-a înregistrat o depășire a valorilor la formaldehidă: 0.013 miligrame/mc, limita fiind de 0.012 mg/mc.

Autoritatile locale au propus o intalnire publica legata de calitatea aerului din oraș, acest lucru arătând imposibilitatea acestora de a rezolva problemele legate de acest subiect, neexistând nicio viziune de la începutul mandatului până în acest moment când opinia public pune presiune. Unul din cele mai importante aspecte este faptul ca aceste valori depasite nu sunt datorate doar unei companii, ci este rezultatul conglomeratului de firme care activează în municipiu.

Legea 104/2011 Art. 22 prevede faptul ca primarul are responsabilitatea de ,, asigură elaborarea planurilor de calitate a aerului şi le supun aprobării consiliului local în termen de 30 de zile după avizarea acestora de către autoritatea publică teritorială pentru protecţia mediului,,

Legea 104/2011 ART. 52 (1) prevede “ În cazul depăşirii acelor valori-limită pentru care termenele de respectare, prevăzute la poziţiile B.2 şi G.5 din anexa nr. 3, au fost depăşite, planurile de calitate a aerului cuprind măsuri potrivite, astfel încât perioada de depăşire să fie cât mai scurtă cu putinţă. Planurile de calitate a aerului pot include, în plus, măsuri specifice vizând protecţia grupurilor sensibile ale populaţiei, inclusiv copiii”. Pragurile de evaluare au o caracteristica ce face masurarea foarte grea de urmarit.

Deoarece, în cadrul bugetului UE pentru 2020, un procentaj de 21% este destinat măsurilor care vizează mediul, PLUS Sebeș sugerează găsirea urgentă de soluții finanțate din fonduri europene, pentru a combate poluarea excesivă și în același timp schimbările climatice.

 

 

 

 

Sursa statistică www.declic.ro

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21120 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*