Comunicat presă|Adrian Buda (USR-PLUS): Cugirul trebuie să devină un oraș deschis pentru investitori. Cugirenii au nevoie de locuri de muncă stabile și bine plătite

Cugirul trebuie să devină un oraș deschis pentru investitorii interesați să creeze locuri de muncă stabile și bine plătite. Aceasta este o prioritate pentru echipa propusă de Alianța USR-PLUS pentru Primăria și Consiliul Local Cugir. O administrație serioasă și orientată spre nevoile cugirenilor trebuie să gândească un program coerent de atragere a investitorilor, astfel încât tinerii din Cugir să nu mai fie nevoiți să părăsească orașul, iar cei rămași să fie doar navetiști la Sebeș sau Alba Iulia. În lipsa acestor măsuri, Cugirul va continua să se depopuleze continuu și va deveni o pungă de sărăcie cu probleme grave pentru locuitori.

Echipa USR-PLUS Cugir a conturat împreună cu colegii din echipa pentru Consiliul Județean, coordonată de Mihai David, un program denumit „Cugir, un oraș deschis pentru investitori”. Programul presupune crearea unui parteneriat solid cu Consiliul Județean Alba pentru crearea unei zone industriale unde vor fi puse la dispoziție investitorilor terenuri cu infrastructură și utilități, care în primă fază vor fi concesionate și apoi vor putea fi cumpărate, conform legislației în vigoare. Noile zone industriale nu vor avea personalitate juridică, astfel încât să se elimine crearea unor societăți bugetofage cu locuri călduțe pentru bugetarii de lux. Să nu uităm cazul Parcului Industrial Cugir, care potrivit unui raport contabil din acest an, la 1.000 de lei câștigați consumă în medie peste 932 de lei, și toate acestea în condițiile în care doar închiriază spații pentru activitatea de producție sau sediile unor societăți. Locația unei astfel de zone de dezvoltare economică ar putea fi Vinerea, unde administrația deține terenuri importante pe care însă le folosește în prezent pentru gropi de gunoi ilegale, în loc să creeze facilități pentru atragerea de investitori interesați să creeze locuri de muncă.

Amenajarea unor astfel de zone industriale, care nu au personalitate juridică și angajați, este cea mai viabilă soluție în strategia gândită de echipa USR-PLUS pentru dezvoltarea economică a Cugirului, dar și a județului Alba.

Cugirul trebuie să devină un oraș deschis și bine conectat, iar viitoarea administrație locală are obligația să scoată din sertare proiectul conectării la autostradă și să se pună serios la treabă pentru găsirea unei soluții. Infrastructura și conectarea cu rutele importante de transport rutier și feroviar sunt esențiale pentru atragerea unor investitori importanți care să își dezvolte afaceri în zonă. Cugirul trebuie să își gândească astfel proiecte și să își prioritizeze investițiile spre conectarea cu autostrada, dar și pentru crearea infrastructurii necesare în noua zonă de dezvoltare economică. Sursele de investiții pentru asemenea proiecte sunt fondurile europene pe noul  Regio (Programul Operațional Regional)  sau pe POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) și/sau Programul Național de Dezvoltare Locală 2.

Dezvoltarea economică a Cugirului înseamnă și susținerea micilor producători locali să se dezvolte și să își găsească piețe pentru produsele lor. În planurile noastre avem gândite proiecte pentru amenajarea unor spații moderne de desfacere a produselor sau a unor piețe volante.  De asemenea, cu fonduri europene pot fi construite centre de colectare pentru diferite produse, dar și mici unități care să le proceseze.

Ținta noastră, a echipei USR-PLUS pentru Primăria și Consiliul Local Cugir, este oprirea transformării orașului într-o „pungă de sărăcie”. Lipsa locurilor de muncă, dar mai ales lipsa unei viziuni reale pentru oraș duc la acutizarea problemelor sociale și apoi la continuarea depopulării grave cu care se confruntă orașul. Chiar dacă nu sunt recunoscute de cei care conduc în prezent primăria, efectele acestui fenomen îngrijorător se văd deja în Cugir și orașul a pierdut în ultimii 20 de ani aproape o treime din populație. Atragerea de investitori trebuie susținută și de investiția în educație prin dezvoltarea învățământului profesional dual, dar și prin proiectele de reconversie profesională prin care să pregătim muncitorii ceruți de piața locală a muncii.

Cugirul are nevoie de măsuri serioase și e timpul să trecem de la populismul ieftin la soluții și proiecte prin care să repornim motorul economic al orașului. Doar astfel, cu viziune, seriozitate și multă muncă, Cugirul poate avea viitor!

Comandat de Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (parte a Alianței USR PLUS)  

Executat de SC START MEDIA CENTER SRL – portal www.proalba.ro 

Cod mandatar financiar 21200391

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22937 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*