Comunicat presă | Beniamin Todosiu (USR PLUS): Peste un sfert din populația României se află în afara granițelor țării. Trebuie să construim drumul spre casă pentru românii din Diaspora

În 2020, peste un sfert din populația României nu mai este în țară, și nimeni nu are o cifră exactă a celor plecați în ultimii 20 de ani. Ministerul Afacerilor Externe a estimat în 2019, că din cei 9 milioane de români din afara granițelor, peste 5,6 milioane fac parte din noua Diasporă, cei emigrați în ultimele decenii, în special după aderarea la Uniunea Europeană. Următorii ani decid dacă până în 2040 Diaspora românească se va dubla sau dacă o parte vor reveni acasă. Următoarele două mandate ale Parlamentului României (2020–2024–2028) vor trebui să găsească soluții pentru românii care au plecat, care se întorc, dar și pentru cei care vor să rămână români, dar în afara granițelor țării. Momentul 10 august 2018 a arătat două fețe ale României.

Vechiul politic, care nu înțelege și nu se interesează de cei plecați. Noul, forțele schimbării, care din țară sau străinătate, vor să transforme România, aducând acasă toate lecțiile și bunele practici pe care Europa și restul lumii ni le pot oferi. USR PLUS este singura formațiune politică din România care, prin munca depusă de parlamentarii USR, a arătat până acum inițiative concrete pentru interesele și nevoile Diasporei. Diaspora nu mai poate fi un capitol secundar. Nu mai poate fi o problemă de afaceri externe, un subdomeniu sau un departament. Diaspora contribuie cu peste 3 miliarde de euro pe an la economia țării și are un potențial uman și financiar imens pentru viitorul ei. Trebuie să fie tratată ca una dintre problemele existențiale pentru poporul român. Iar dacă stoparea exodului trebuie să se facă prin măsuri în domenii ca sănătatea, educația sau economia, deschiderea drumului spre casă și întărirea relațiilor cu românii care nu se mai întorc, necesită propriile măsuri însoțite de curajul de a regândi din temelii cum legiferăm pentru Diaspora.

Credem și vrem să ajungem la un viitor unde românii prosperă, în siguranță și libertate, oriunde s-ar găsi ei. Unde identitatea, tradițiile și cultura românească înfloresc în comunitățile istorice sau noile centre românești din Milano, Londra, Madrid, Bruxelles, Paris și nu numai și unde copiii de a doua sau a treia generație de diasporeni au toate oportunitățile de a reveni și se reintegra pe teritoriul României. Nu în ultimul rând, credem că România este peste tot acolo unde sunt români. Diasporenii nu pot fi abandonați. Dimpotrivă, ei trebuie mereu să aibă drepturi depline și acces la servicii administrative digitale și moderne și o mobilitate deplină dinspre sau către România, atât pentru relocare, dar și pentru antreprenoriat, educație, turism sau cultură.

Viziunea Alianței USR – PLUS pentru Diaspora

  • Transformare radicală a politicilor și guvernanței pentru Diaspora.
  • Creștem puterea politică pentru Diaspora: o reprezentare corectă într-un parlament cu 300 de parlamentari, facilitarea tuturor formelor de vot.
  • Împreună transformăm România într-un partener de încredere pentru Diaspora și un loc unde este ușor și atractiv să investești și să revii.
  • Aducem administrația în serviciul cetățeanului și simplificam interacțiunea între Diaspora și statul român. Asigurarea că românii care rămân în afară granițelor țării, sunt respectați, protejați și păstrează legături strânse cu țara.
  • Creăm condiții pentru ca limba, cultura și tradițiile românești să prospere în afara granițelor, în comunitățile istorice sau noile centre românești.

Beniamin TODOSIU

Candidat USR-PLUS pentru Camera Deputaților

 

Comandat de Uniunea Salvați România, parte a alianței electorale ”Alianța USR PLUS”, realizat de SC START MEDIA CENTER SRL, cod mandatar financiar 11200021

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 23651 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*