Comisia pentru Educaţie a PNL Alba îi solicită inspectoarei generale Marcela Dărămuș, precizarea publică şi de urgenţă a unor subiecte

badeaInspectoratul Şcolar Judeţean Alba a reuşit să pună un întreg judeţ pe jar prin interpretarea regretabilă a prevederilor legale. Literă şi spiritul Legii Educaţiei Naţionale, a metodologiilor precum şi corelarea acestora cu alte legi care reglementează domeniul muncii par a fi noţiuni complet străine conducerii PSD a învăţământului preuniversitar din Alba.

Adresa  6264/ 08.09. 2015, semnată şi asumată de pesedista Marcela Daramus, a fost trimisă în toate unităţile de învăţământ preuniversitar ale judeţului cu scopul de a lămuri cadrul legal pentru organizarea programului „Școala după şcoală”.  Doar că în  loc să clarifice subiectul, adresa blochează pur şi simplu desfăşurarea programului amintit. Mai mult decât atât, documentul limitează drepturi fundamentale ale cadrelor didactice ignorând noţiuni elementare de legislaţie a muncii.

În premieră, adresa instaurează obligativitatea desfăşurării a 8 ore de muncă în cadrul şcolii pentru dascălii din judeţ. Precizând că “Programul Școală după şcoală” nu implică fluxuri financiare de natură salarială”, Marcela Dărămuș semnatara documentului, dovedeşte necunoaşterea prevederilor Codului Muncii în privinţa dreptului la un program flexibil a oricărui angajat. În cazul programului „Școală după şcoală” flexibilizarea programului de muncă tine de interesul educaţional al elevului şi anume acela de a rămâne la şcoală sub îndrumare specializată conform obiectivelor convenite de comun acord cu părinţii.

În acest context, Comisia pentru Educaţie a PNL Alba îi solicită inspectoarei generale Marcela Daramus, precizarea publică şi de urgenţă a următoarelor subiecte:

  1. Sunt obligate cadrele didactice din judeţul Alba să rămână la şcoală timp de 8 ore indiferent de orarul pe care îl au?
  2. Sunt condamnate cadrele didactice care se implica în programul ,,Scoala după Şcoală „să lucreze 8 ore la şcoală şi să continue pregătirea pentru a doua zi, încă un număr de ore, acasă?
  3.  Care este intervalul orar recomandat pentru desfăşurarea programului “ Scoala după Şcoală”?
  4.  Cum intenţionează să asigure respectarea prevederilor art. 118 din Codul Muncii pentru cadrele didactice implicate în programul “Scoala după şcoală”?

Pentru că acest program vine în sprijinul copiilor şi al părinţilor  partenerii noştri în educaţie, dar şi pentru a nu lăsa loc de interpretări, cerem conducerii ISJ Alba transmiterea unor precizări scrise şi clare. Cerem soluţiile concrete, privind organizarea programului ,,Scoala după Şcoală „, nu trimiteri la articole de lege şi ordine de ministru pe care se pare că oricum nu le înţeleg ,,nici în litera nici în spirit”.

Oana BADEA,

Vicepreședinte al Biroului Politic Județean al PNL Alba

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21549 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*