Clement Negruț: “PMP va face toate demersurile necesare și va susține în mod constant revenirea la alegerile din două tururi, adică revenirea la normalitate.”

clement negrut 01Deși a trecut ceva timp de la alegerile locale din acest an, doresc totuși să atrag în continuare atenția asupra unui fapt, de care trebuie neapărat să ținem seama: alegerea primarilor trebuie să revină la două tururi, așa cum este normal! Majoritatea celor care au ocupă în prezent funcțiile de primar, la nivel național nu pot spune că au legitimitate în condițiile în care au beneficiat de un număr foarte mic de voturi în raport cu numărul alegătorilor.

Putem lua ca exemplu concret chiar Alba Iulia unde actualul edil a obținut doar  13.452 de voturi în condițiile în care Alba Iulia are aproximativ 60.000 de locuitori. Așadar, chiar dacă un edil a obținut peste 50% din voturile valabil exprimate nu poate spune că are susținerea majorității locuitorilor din acel oraș sau din acea comună. Participarea la vot este un alt element de care trebuie să ținem cont. În Alba Iulia, de exemplu, a fost de 37 %, ceea ce ne arată atitudinea multor cetățeni față de acest proces electoral. Practic oamenii nu au avut încredere în modul de organizare al acestor alegeri dintr-un singur tur. Neprezentarea la vot este un semnal de alarmă tras de cetățenii care sunt dezamăgiți de faptul că indiferent de opinia lor aceiași oameni le vor conduce destinele.

Un alt element care a influențat modul de desfășurare al alegerilor a fost lipsa delegațiilor în secțiile de vot al competitorilor electorali, care nu au avut constituit grup parlamentar. Nu este corect ca într-o unitate administrativ teritorială unde un partid politic care depune liste de candidați conform legii sau candidații independenți să nu aibă reprezentant în biroul secției de votare.

Din cauza acestui fapt este mai mult decât evident că s-au produs fraude electorale. Pentru a elimina acest neajuns voi depune în Parlament o inițiativă legislativă care va urmări modificarea Legii 115/2015 pentru Alegerea autorităților administrație locale în sensul în care fiecare competitor electoral sau candidat independent să fie reprezentat de un delegat în secția de votare. Acesta va fi platit de către competitorii electorali sau candidații independenți iar sumele folosite vor putea fi considerate cheltuieli electorale și vor fi recuperate de cei care vor obține 3% din voturi conform legii. Avem în momentul de față o lege părtinitoare făcută de către PSD și PNL pentru a fi favorizate în alegeri iar acest lucru este total nedemocratic.

Partidul Mișcarea Populară va face toate demersurile necesare și va susține în mod  constant revenirea la alegerile din două tururi, adică revenirea la normalitate și eliminarea oricăror elemente din lege discriminatorii.

Preşedinte PMP Alba,

Deputat Clement Negruţ

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21826 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*