Clement Negruț: „Interesul cetăţenilor României este să aibă o justiţie independentă pe termen lung, o justiţie puternică în faţa tuturor politicienilor”

Mircea Trifu

negrut 01Prezenţa crescută la vot a românilor, la alegerile prezidenţiale ne arată în mod deosebit că cetăţenii au mari aşteptări de la actualul preşedinte. Totodată, aşa cum am mai spus a fost un puternic vot negativ. Adică, românii, atât din ţară, cât şi din străinătate, s-au mobilizat împotriva lui Ponta şi a PSD-ului. Acest aspect trebuie reţinut deoarece fostul contracanditat al lui Victor Viorel Ponta, actualul preşedinte Iohannis pare să devină partener al premierului, prin declaraţiie pe care le face. Să nu uităm că actualul preşedinte se bucură de susţinerea a ceea ce s-ar dori să fie opoziţia, adică PNL, iar Victor Viorel Ponta e încă la putere susţinut de baronii PSD şi celelalte partide satelit pe care le-a atras. Aşadar, lupta împotriva lui Ponta nu s-a încheiat, chiar dacă a fost învins la alegeri.

De ce spun că preşedintele pare să fi pus armele jos şi fraternizează cu cel împotriva căruia ar trebui să lupte? În primul rând din cauza declaraţiilor pe care le-a făcut referitor la justiţie. Este un subiect sensibil şi se pare că domnul Iohannis nu îl stăpâneşte foarte bine şi nici nu are consilieri prea buni care să-l sfătuiască sau tocmai acei consilieri i-au pus sula-n coaste deja şi domnul Iohannis joacă după cum cântă Mihalache & Company. S-a văzut de la o poştă după cum recită discursul de la şedinţa CSM ca domnul Preşedinte habar nu are ce spune, sau poate are şi nu îl interesează, dacă ne gândim că domnia sa era parte a unei selecte frăţii USL care în 2012 călca în picioare statul de drept.

Am văzut în discursul preşedintelui cum justiţia a devenit cam tupeistă şi ziariştii care informează despre corupţii din toate partidele ar trebui să tacă.

Acelaşi discurs al USL din anul 2012, uşor asezonat cu figura unui preşedinte care tace şi … tace.

Domnul Iohannis doreste, ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare într-un interval scurt de timp, considerând că după opt ani de monitorizare pe justiţie România nu mai are nevoie de acest instrument. Tot ce s-a câştigat în opt ani de eforturi riscă să se piardă peste noapte. Majoritatea PSD, premierul Ponta şi Guvernul s-au manifestat constant împotriva justiţiei: refuză avize de arestare, propun pe bandă rulantă modificări la Legea ANI pentru a slăbi instituţia, mai schimbă cate o virgulă din alte legi în beneficiul infractorilor, apără la scenă deschisă condamnaţi şi cercetaţi penal etc, etc.

S-a acumulat o puternică aversiune împotriva justiţiei în aproape toată clasa politică, bulversată de anchete şi arestări. Niciodată sistemul politic şi în special PSD-ul nu s-a simţit mai ameninţat si vulnerabil decat azi, mai terorizat de imaginea puşcăriei, mai dornic să încalece la loc judecatorii şi procurorii. În aceste condiţii, a face din ridicarea MCV un obiectiv cu termen atât de scurt de realizare (2016) nu ajută cu nimic justiţia, dimpotrivă. Să ne imaginăm cam ce s-ar fi întâmplat în timpul tentativei de lovitură de stat din vara lui 2012 dacă România nu avea MCV.

Alte două erori ale domnului Iohannis: când spune că justiţia nu ar trebui să fie o superputere şi când cataloghează informaţiile din anumite dosare, apărute în presă, drept scurgeri de informaţii. Probabil domnul Iohannis se resimte după procesul cu ANI şi de aceea are o sensibilitate faţă de activitatea justiţiei de la noi din ţară.

Interesul cetăţenilor României este să aibă o justiţie independentă pe termen lung, o justiţie puternică în faţa tuturor politicienilor, baronilor locali, infractorilor mari şi mici.

Preşedinte PMP Alba,

Deputat Clement Negruţ

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22561 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*