Clement Negruț: „Alba ar putea deveni un județ al gunoaielor!”

PSDI Cornel Comsa Europarlamentare

clement negrut 01Alba ar putea deveni un județ al gunoaielor! Din data de 16 iulie se va închide groapa de gunoi de la Pârâul Iovului, obligatie, care în cazul în care nu este îndeplinită ar putea atrage asupra României procedura de infringement din partea Comisiei Europene pentru neîndeplinirea obligațiilor privind depozitarea deșeurilor. Consiliului Județean Alba, are în derulare un proiect intitulat ,,Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba” cu o valoare totală de peste 28 de milioane de euro, ce prevede construirea unui depozit central de deșeuri la Galda de Jos. Problema este însă că acest depozit care ar respecta normele impuse de forurile europene nu va putea fi terminat până la data de 16 iulie iar operatorii de salubritate din județ vor fi nevoiți să se deplaseze pe distanțe foarte mari pentru transportul gunoiului. Mai mult decât atât, operatorii mai mici din zona montană vor fi depășiți de situație și asta ar putea duce la imposibilitatea ridicării gunoiului, ceea ce ar duce la grave probleme de mediu. Situația este foarte delicată, iar termenul de închidere a gropii de la Pârâul Iovului este foarte aproape.

În acest context, de ceva vreme, aici sunt aduse zeci de tone de gunoi menajer din județul Cluj. Autoritățile din județul vecin au fost luate prin surprindere de închiderea gropii de gunoi pe care o foloseau pănă acum și nu au altă soluție mai bună.

Să sperăm că autoritățile din Alba nu vor fi și ele luate prin surprindere, așa cum s-a întâmplat la Cluj, pentru că rezultatul ar fi costul serviciului de ridicare a gunoiului menajer va crește pentru populația din Alba Iulia, întrucât și operatorul local de salubrizare va fi nevoit să transporte gunoiul la depozite din județele limitrofe. Să sperăm însă că pe lângă creșterile de tarife nu vom avea parte și de probleme de mediu.

Preşedinte PMP Alba,

Deputat Clement Negruţ

Pro Romania
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 18388 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*