Clădirea Teatrului de Păpuși Prichindel din Alba Iulia va fi renovată. Ioana Bogățan, manager: “Nu au fost degeaba cei 65 de ani de activitate ai instituției”

teatru reabilitareJoi, 21 septembrie 2017, în cadrul unei conferințe de presă, a fost anunțat faptul că, în data de 2 octombrie, vor începe lucrările de renovare a clădirii în care funcționează Teatrul de Păpuși Prichindel din Alba Iulia.  Anunțul a fost făcut de managerul instituției, Ioana Bogățan, care i-a avut alături pe Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba și pe Dan Popescu, administratorul public al județului Alba.

Costurile investiției se ridică la 1,8 milioane de lei (TVA inclus) iar lucrările urmează să fie încheiate într-un an de zile.

„În sfârșit ajungem să ne ocupăm de modernizarea acestei clădiri. Și nu spun în sfârșit pentru că cei de la teatru sau noi, cei de la Consiliul Județean, nu ne-am fi străduit. Spun în sfârșit pentru că trebuie să ne luptăm puternic cu instituțiile statului, pentru că azi e bine, mâine nu e bine”, a precizat Ion Dumitrel care a adăugat că demersurile autorităților în realizarea acestui proiect s-au lovit, pentru mult timp, de sistemul birocratic.

În septembrie 2017, Teatrul de Păpuși Prichindel din Alba Iulia a împlinit 65 de ani de existență și rămâne una dintre instituțiile de cultură reprezentative din județul nostru. În perioada 1966-1972 clădirea a beneficiat de reparații mai consistente. La ora actuală, însă, este într-o stare avansată de degradare. Investițiile minime realizate în ultimii ani, sponsorizările sporadice și lucrările făcute, de multe ori, chiar de către angajați vor fi, de acum, istorie.

8 teatru prichindel reabilitare„Nu am vrut să facem cârpeli. Era clar că această clădire trebuia reabilitată, de la rădăcină, ca să spun așa (…)Văzând ce se întâmplă cu alte teatre din România, apreciez foarte mult că cei din Consiliul județean au înțeles că, până la urmă, este singurul teatru din județ și clădirea aceasta trebuie renovată. În țară sunt foarte mulți colegi de-ai mei care suferă din cauza unor săli care nu sunt renovate. Ne putem declara fericiți că avem asemenea oameni lângă noi. Oameni care apreciază cultura și care au fost de acord să aprobe această lucrare de reabilitare”, a afirmat Ioana Bogățan.

Noul sediu al teatrului va cuprinde , tot potrivit managerului instituției, două camere de oaspeți, care sunt foarte importante într-un teatru, fiindcă lucrăm cu colaboratori (regizori, scenografi șamd) și atunci îți reduci, automat, cheltuielile.”

Mărirea scenei, amenajarea unui foaier care va putea găzdui diferite evenimente, cum ar fi lansările de carte, construirea de grupuri sanitare pentru public ori a cabinelor de machiaj fac, de asemenea, parte din proiectul de reabilitare. În plus, managementul instituței dorește achiziționarea unei scene pentru reprezentații de stradă, care vor avea loc în diferite zone ale județului sau în inima Cetății Alba Carolina.

11 teatru prichindel reabilitareREȚINEȚI! Pe perioada lucrărilor de reabilitare, spectacolele teatrului se vor ține în sala Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia. De asemenea, actorii vor continua să participe la festivalurile de profil dar și să joace în diferite localități ale județului.

La rândul său, Dan Popescu, administratorul public al județului Alba, a precizat că

„proiectul de reabilitare și refuncționalizare a Teatrului de păpuși Prichindel este cuprins în programul ”50 de ani de la înființarea județului Alba” și că inaugurarea noii clădiri se va face, anul viitor, prin trei evenimente: un spectacol pentru copii, un concert și un spectacol pentru adulți.” 

Pe data de 29 septembrie,pe scena teatrului din Alba Iulia va avea loc premiera piesei „Mica Vrăjitoare”. E ultima reprezentație susținută aici înainte de reabilitarea clădirii.

„Nu au fost degeaba cei 65 de ani de activitate ai teatrului nostru”, a precizat, în final, Ioana Bogățan

Mai jos, puteți vedea câteva fotografii cu felul în care arăta clădirea teatrului în prezent

2 teatru prichindel reabilitare 3 teatru prichindel reabilitare 4 teatru prichindel reabilitare 5 teatru prichindel reabilitare 6 teatru prichindel reabilitare 7 teatru prichindel reabilitare 9 teatru prichindel reabilitare 10 teatru prichindel reabilitare 12 teatru prichindel reabilitare

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 25394 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*