Ciugudul, singura comună din Alba cu apă, canal și drumuri asflatate la toate casele

gheorghe damianÎn cadrul unei conferințe de presă susținute joi la sediul PSD din Alba Iulia, primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, a prezentat jurnaliștilor prezenți bilanțul investițiilor finalizate și lucrările ce se vor executa în acest an. Unul din cele mai importante proiecte finalizate și o premieră națională în același timp, îl reprezintă proiectul „Dezvoltarea infrastructurii agricole a comunelor Ciugud și Berghin prin modernizarea drumurilor de exploatare agricolă” în cadrul căruia s-a reușit asfaltarea a 26 km de drum de câmp ce leagă comunele Daia, Ciugud și Berghin.

Cel mai mare proiect cu finanțare europeană, finalizat în luna aprilie, îl reprezintă proiectul în cadrul căruia s-au construit două stații de epurare moderne, 47,70 km de rețea de canalizare, 35,5 km de rețea de alimentare cu apă, au fost asfaltaţi 13 kilometrii de drum, au fost amenajați peste 14 kilometrii de trotuare moderne, rigole şi şanţuri de scurgere a apei. De asemenea a fost înfiinţat şi dotat un centru de zi pentru persoane vârstnice şi o expoziţie etnografică. Proiectul, finanţat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală cu valoarea de aproximativ 6 milioane de euro fără TVA a fost derulat de comuna Ciugud în parteneriat cu comuna Berghin sub egida Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud-Berghin.

„Bucuria noastră mare este că pe aceste proiecte, deși am avut probleme la licitații, în execuție am avut noroc de constructori serioși și ca atare treburile merg foarte bine.”, a declarat Gheorghe Damian.

„Practic, fără falsă modestie, cred că la ora actuală suntem singura comună din județul Alba care are apă, canal și drumuri asflatate la toate casele din comună.”, a mai adăugat primarul Damian.

În comuna Ciugud continuă lucrările la execuţia unui parc modern amplasat în localitatea Limba. Finanţarea este asigurată din Fondul de Mediu iar lucrările se estimează a fi finalizate la sfârşitul acestei luni. Parcul va dispune de spaţii moderne de recreere, locuri de joacă pentru copii, un lac artificial, sistem modern de irigat şi iluminare cu spoturi fotovoltaice.

În decursul acestui an vor demara lucrările de modernizare a străzii Cheie din localitatea Drâmbar. Fondurile provin dintr-o finanţare europeană din AXA 4 LEADER din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală pentru care a fost semnat contractul de finanţare în luna aprilie 2013. Lucrările vor viza amenajarea trotuarelor, şanţurilor, podeţelor şi a accesului la proprietăţi ale locuitorilor de pe această stradă. Se estimează finalizarea lucrărilor luna octombrie a anului curent.

Comuna Ciugud va implementa alte două proiecte cu finanţare europeană ce vizează modernizarea sediului administrativ al comunei situat în comuna Ciugud şi modernizarea (asfaltarea) unor drumuri de exploatare agricolă situate în satele Şeuşa, Teleac şi Drambar.

În faza de documentare se află şi alte proiecte ce vizează zone de agrement şi energie regenerabilă.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22012 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*