Ciorba de salată, preparatul echipei „Neînfricații”, premiat la concursul culinar „Lingura de aur”, a făcut furori printre oamenii prezenți în Cetatea din Alba Iulia

ciorba de salata 14Degustarea preparatului premiat la concursul culinar „Lingura de aur”, din cadrul proiectului „Astăzi ELEV, mâine MASTERCHEF”, proiect finanţat de Fundaţia Comunitară Alba prin Programul YouthBank, a avut loc duminică, 7 iunie 2015, de la orele 17, pe traseul de vest al cetății Alba Carolina. 300 de porții pentru degustare au fost oferite de echipa de proiect ”Bucătarii marțieni” și de câștigătorii concursului culinar, echipa de bucătari ”Neînfricații”. Ciorba de salată, gătită ”ca la bunica acasă”, a fost pe gustul albaiulienilor și turiștilor care au degustat-o și care s-au declarat încântați să redescopere gustul de altădată, spunând că ”e mai bună decât cea gătită acasă”.

O activitate importantă a proiectului a constat în realizarea unei broșuri cu rețetele și preparatele pregătite de cele opt echipe finaliste pentru a promova bucătăria românească tradițională. Broșura a fost oferită persoanelor interesate să își pregătească acasă preparatele, iar cei care au dorit au putut face donații simbolice, din care vor fi achiziționate ustensile sau echipamente necesare în baza de practică a colegiului albaiulian.

Proiectul a urmărit promovarea talentului, a profesionalismului și performanței viitorilor bucătari în comunitatea locală, pentru a fi încurajați să continue și să se perfecționeze. Proiectul poate constitui pentru elevii implicați o rampă de lansare într-o carieră din domeniul alimentației publice, completând cu succes seria experiețelor obținute prin participarea la Târgurile Firmelor de Exercițiu.

Programul YouthBank este coordonat la nivel naţional de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare în parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale și are ca principali parteneri locali Municipiul Alba Iulia, Dacia Market și Giro. Activitățile YouthBank România sunt incluse în “YouthBank Academy: Soluții durabile pentru implicarea tinerilor în viața comunității” – proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România”.

ciorba de salata 12Echipa „Bucătarii Marțieni” este formată din șase liceeni de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian”, iar organizația gazdă care a sprijinit derularea proiectului este Asociaţia Absolvenţilor Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Proiectul a fost susținut și de sponsori locali care au asigurat materia primă pentru preparate și au oferit premiile speciale: ADR Centru, Cooperativa Agricolă Horticolă Alba, Lin & Ema, Supremia Grup, Transeuro Grup.

Beneficiarii indirecți ai proiectului sunt membrii comunității locale, prin promovarea bucătăriei românești, prin încurajarea cunoașterii gusturilor de altădată, a condimentelor și rețetelor moștenite de la bunici și părinți. De asemenea, se dorește sensibilizarea comunității locale cu privire la învățământul profesional și tehnic și atragerea de partea școlii a cât mai multe instituții de alimentație publică și producători locali din domeniul industriei alimentare care să ofere sprijin în activitatea de practică de specialitate.

Prin acest proiect, echipele de bucătari, ajutori de bucătari, precum și chelneri (24 de persoane) vor avea șanse mai mari pentru a se integra pe piața muncii. Proiectul are scopul de a promova învățământul profesional în rândul elevilor de gimnaziu care își doresc să se pregătească pentru o carieră în acest domeniu.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 25394 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*