Cinci „Tezaure Umane Vii” din Alba vor fi decorate la Palatul Cotroceni pentru merite culturale deosebite. Alte două decorații vor fi post-mortem

Mircea Trifu

maria poienaru 91 ani 08Cinci „Tezaure Vii” din Alba sunt invitate, în data de 9 noiembrie 2015, la o ceremonie ce va avea loc la Palatul Cotroceni, în cadrul căreia vor fi decorate pentru merite culturale deosebite. Este vorba de meșterii populari Olivia Tima, Constantin Perţa și Nicolae Munteanu, tulnicăreasa Mariana Gligor și cântărețul la țițeră Nicolae Coroiu. De asemenea vor avea loc și două decorații post-mortem pentru pictorița de icoane din Laz, Maria Deac Poenaru și dogaru din Vidra, Gligor Nicodim.

Programul „Tezaure Umane Vii” este o iniţiativă UNESCO privind salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial şi vizează pe de o parte creşterea gradului de recunoaştere şi vizibilitate a păstrătorilor şi transmiţătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în comunităţile din care fac parte, în rândul specialiştilor şi în cadrul unor manifestări cu public larg, iar pe de altă parte programul urmăreşte identificarea acelor persoane care transmit măcar un element de patrimoniu imaterial, în forma şi cu mijloacele nealterate contribuind astfel la asigurarea viabilităţii acestuia. Începând cu anul 2009, România aderă la acest program prin care sunt recunoscuţi aceşti oameni speciali prin intermediul cărora cultura noastră populară trece din trecut spre viitor respectând mărcile noastre identitare şi păstrând nuanţele de diferenţiere zonală. Începând cu anul 2010 Centrul de Cultură Augustin Bena Alba a aderat la Programul „Tezaure Umane Vii” propunând spre aprobare comisie 7 dosare. Toate cele 7 dosare au fost aprobate, Alba devenind astfel judeţul cu cele mai multe „Tezaure Umane Vii”. Aceştia sunt:

  • în anul 2010 – Maria Deac Poenaru, pictoriţă de icoane din Laz
  • în anul 2011 – Olivia Tima, ţesătoare din Sălciua şi Constantin Perţa, cioplitor din Ceru Băcăinţi
  • în anul 2013 – Gligor Nicodim, dogar din Vidra şi Nicolae Munteanu, iconar din Vinerea
  • în anul 2014 – Mariana Gligor, tulnicăreasă din Câmpeni şi Nicolae Coroiu, cântăreţ la ţiteră din Avram Iancu

La iniţiativa Ministerului Culturii, în contextul aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea UNESCO, organizaţie ce a lansat Programul „Tezaure Umane Vii”, cinci dintre cei șapte conjudeţeni ai noştri, adevărate comori de înţelepciune, pricepere şi talent sunt invitaţi în data de 9 noiembrie 2015 la o ceremonie ce va avea loc la Palatul Cotroceni şi în cadrul căreia vor fi decoraţi pentru merite culturale deosebite. Celelalte două decorațiuni vor fi acordate post-mortem.

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22591 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*