Cea mai importantă investiție din ultimii ani pentru Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud

Mircea Trifu

Inceputul anului 2020 inseamna pentru judetul Alba si un nou inceput in ceea ce priveste tratarea si ingrijirea pacientilor cu boli respiratorii. Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, singurul spital de specialitate din judet, are acum propriul sistem de producere si distributie a oxigenului medicinal, sistem achiziționat cu fonduri alocate de Consiliul Județean Alba.

Statia de producere a oxigenului este formată dintr-un compresor, rezervor de aer, uscător, filtru cu carbon activ, generator și rezervor de oxigen. Aerul este preluat din atmosferă, prelucrat și purificat, obținându-se oxigenul necesar pacientilor. Instalatia de distributie a gazelor medicale este prevazuta cu tablouri de monitorizare si alarmare retea, sistem complet de accesorii pentru oxigenare (conector standard pentru oxgen, debitmetru, umidificator autoclavabil, masca nas/gura pentru adulti)

Oxigenoterapia reprezintă administrarea oxigenului pe cale respiratorie pentru combaterea stării de hipoxie. Hipoxia este scăderea a cantității de oxigen în țesuturi. Hipoxia este o condiție patologică. În condiții normale, saturația oxigenului în sângele periferic este de 96 – 98 mmHg.

Oxigenoterapia este indicată în cazurile în care saturația oxigenului în sângele periferic < 90%, iar pacientul păstrează automatismul mişcărilor respiratorii și nu necesită ventilație mecanică.

Indicaţia de oxigenoterapie (concentrație, temperatură, umiditatea gazului) este dată de către medic !

Administrarea de oxigen trebuie să fie monitorizată prin pulsoximetrie pentru evitarea accidentelor.

Se efectuează cu scopul de a ameliora concentraţia de oxigen din sânge.

Indicații

  • Hipoxii circulatorii: insuficiență cardiacă, edem pulmonar acut, infarct miocardic acut
  • Insuficiență respiratorie acută şi cronică
  • Afecţiunile respiratorii: astm bronșic , pneumonii, boli obstructive cronice
  • Leziuni toracice
  • Stări de șoc
  • În anestezia generală
  • Complicații post operatorii
  • Pneumotorax
  • Stări febrile

Aceasta investitie face parte din finantarea in valoare de 1.319.000 lei acordata de Consiliul Judetean Alba Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud in anul 2019 si vine in sprijinul eforturilor personalului medical pentru asigurarea performantei medicale si confortul pacientului.

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22505 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*